sok - 13499 przepisów (strona:155/900)

Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 178

razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)    Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny   3 ziemniaki  szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy :  pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy(...)sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym. Plastry schabu układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na folii na 2 poziomie. Pojemnik na wodę

Parowar Faceta
Pieczony rabarbar. Pavlova z rabarbarem. 159

chęcią upiekłam, dobrze przyprawiając.  Upieczony rabarbar jest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków czy deserów.  Składniki: 400 - 500 g rabarbaru (u mnie mrożony), 2 laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać(...)sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać przyprawy i zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i całość posypać cukrem trzcinowym i muscovado. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec około 15 min.  Taki pieczony rabarbar świetnie smakuje podany z placuszkami, u mnie dodatkowo był podany również jako wariacja z  Pavlovą  i  Eton Mess

Plate of Joy
Pieczona gęś 195

śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta z 2 pomarańczy, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka suszonej szałwii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 5 łyżek(...)oliwy Gęś umyć i osuszyć. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, razem z przyprawami oraz czosnkiem umieścić w miseczce, a następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut

Plate of Joy
CHŁODNIK 127

kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą(...)gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny.  Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki  przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru 188

fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :) Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki słodkiej musztardy 1 papryczka peperoni 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 4 łyżki ziarna amarantusa bio liście mizuny Przyprawy :  pieprz czarny czosnek granulowany kmin(...)rzymski mielony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso na godzinę. Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna amarantusa

Parowar Faceta
Pyszna surówka z młodej kapusty 236

trwa, więc trzeba to wykorzystać Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok. Składniki: główka młodej kapusty spora marchew sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą(...)ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Surówka 189

Przepis z serii..zawieruszony...szybka i prosta surówka.. kapusta pekińska  marchewka sól morska Piątnica przyprawa do sałatek Piątnica sok z cytryny olej  cukier Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , przyprawę, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
koktajl z kiwi i banana 143

składniki: 2 kiwi 1 banan 125 ml mleka opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny kostki lodu wykonanie: Owoce obieramy, kroimy na większe kawałki, rozdrabniamy blenderem, dodajemy mleko, miód, sok z cytryny i miksujemy na gładki napój

Domowy Smak Jedzenia
sok na poprawienie humoru 156

wycisnąć sok w wyciskarce i cieszyć sie cudownym smakiem soku na poprawienie humoru w taki dzień jak dzisiaj ,gdy wieje i pada śnieg..SMACZNEGO

w mojej kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal) 164

wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew(...)ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Grzane wino z truskawkami i wanilią 234

podgrzać ponownie przy chęci spożycia) Składniki: Wino wytrawne 0,75L 7-7,5 łyżek miodu wielokwiatowego 15-10 truskawek rozmrożonych Pół laski wanilii Szczypta mielonej kolendry, goździków i imbiru Sok z 1 soczystej pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy w pojemniku od blendera truskawki z pokrojoną wanilią. 2/ Zagrzewamy w garnku na palniku wino i do ciepłego dodajemy miód i mieszamy(...)rozpuszczenia. Następnie dodajemy przyprawy i sok z pomarańczy. Nie dopuszczamy do wrzenia wina. 3/ Na koniec dodajemy zmiksowane truskawki z wanilią i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Galaretka z granatu z parowaru 180

troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)  Składniki :  1 granat  1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego  200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym  1 łyżka soku z cytryny  50g wody  Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego(...)wysokie temperatury. Zalewamy pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy

Parowar Faceta
Sok z czarnych winogron 141

planowałam tego soku. Jednak nie pierwszy raz znajoma zaskoczyła mnie darami z ogrodu swoich rodziców. Po maleńkich i uroczych dyniach i aronii, otrzymałam winogron, którego nie można kupić w supermarkecie. Taki winogron dojrzewa w winnicach albo w przydomowych warunkach, pnąc się po murze albo specjalnie dla niego zbudowanej konstrukcji. Nie ma grama chemii, ma za to same zalety. Czarny(...)czerwony winogron posiada przede wszystkim właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe czy przeciwmiażdżycowe. Ten sok smakuje znakomicie. Jest idealny do zimowej herbaty. Jednak jak dla mnie najlepszy bez rozcieńczania, intensywny i słodki!Czytaj więcej

bistro mama
Przekąska sylwestrowa z parowaru 226

kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny  1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy(...)części.Groszek odcedzamy na sitku.Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny i wstawiamy na lodówki.Po kilku godzinach, myjemy paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki, cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy.Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy

Parowar Faceta
Kuskus z warzywami z parowaru 219

myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.   Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy na talerz sałatę mini rzymską i na nią wymieszany kuskus z warzywami, kładziemy również

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania