sok - 13499 przepisów (strona:155/900)

Koktajl z arbuzem BIAŁO - CZERWONI 212

białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół 200 ml śmietanki 30% tł. 2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona:  miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki

Kuchnia PROzdrowotna
Shot Kamikadze 268

Kamikadze to chyba najbardziej popularne shoty jakie znam Składają się z połączenia skoku z cytryny, wódki oraz blue curacao Składniki: 1 kieliszek wódki 1 kieliszek blue curacao 1 kieliszek soku z cytryny lód Sposób wykonania: Aby zrobić te shoty nasypujemy do shakera lód Następnym krokiem jest dodanie kieliszka wódki, kieliszka soku z cytryny oraz kieliszka blue curacao Wszystko razem mieszamy

Drinkologia
Soczysty deser na UPAŁY 240

kubki smakowe będą dopieszczone. Zapraszam! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 średnia kiść winogron zielonych 3-4 nektarynki 3 garście borówek amerykańskich 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wody  Przygotowanie: 1/ Winogrona kroimy na pół, łyżką wyciągamy środek pozostawiając skórkę. Wydrążone winogrono przekładamy do pucharka. 2/ Mieszamy: wodę(...)sok z limonki i cukier trzcinowy. Wylewamy na winogrono. Nakładamy borówkę amerykańską a następnie obraną ze skóry i drobno posiekaną nektarynkę. Przyozdabiamy i podajemy. Jemy zbierając z dołu winogrono z miksem limonkowym. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute

Kuchnia PROzdrowotna
Konfitura z płatków róży 183

Składniki 200 g płatków róży- najlepiej z terenów wiejskich, nie pryskanych i mocno pachnących 400 g drobnego cukru pudru sok wyciśnięty z jednej cytryny  Wykonanie: Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy(...)makutry, dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i ucieramy do czasu, aż marmolada będzie gładka. Gotową przekładamy do wyparzonego słoiczka i zachwycamy się jej smakiem i zapachem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Drink Żar Tropików 1009

Opis: Ciekawy kolorowy drink na bazie rumu który zachwyci wszystkie kobiety! Składniki: 25 ml grenadiny około 150-200 ml soku pomarańczowego 50 ml blue curacao 50 ml rumu lód Sposób wykonania: Na dno wypełnionej lodem szklanki nalewamy 25 ml grenadiny Następnie wlewamy około 150 do 200 ml soku pomarańczowego Teraz do shakera wlewamy 50 ml blue curacao oraz

Drinkologia
Orzeźwiający sok z grejpfruta 169

zdecydowanie jest ich tutaj dużżo :) Najczęściej jest to moje drugie śniadanie, stąd ich ilość. Oprócz walorów odżywczych najbardziej podoba mi się różnorodność kolorów, jakie można z nich uzyskać:) Dzisiaj sok dla odważnych :) dla tych co lubią grejpfruta. Wśród zalet grejpfruta wymienia się to, że jest on pogromcą tłuszczu i zabójcą bakterii, witaminową bombą, która doskonale poprawia urodę, obniża poziom złego(...)jest w witaminę C. Składniki na 2 porcje: 1 grejpfrut 4 mandarynki 2 marchewki odrobina startego imbiru Grejpfruta, mandarynki i marchew obrać ze skórki. Umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dodać starty imbir. Pić bez kwaszenia się

Moja Galeria Smaku
Sok wzmacniający odporność 114

pomarańcze, jabłka i marchewka. Imbir również na działanie wzmacniające odporność, ponadto działa przeciwzapalnie i pomaga walczyć z bakteriami w okresie choroby. Seler naciowy dodatkowo pomoże w odtruciu organizmu. Takie soki to istna bomba witaminowa! Zapewniają nam nie tylko zdrowie, ale i urodę ;) Skusicie się na szklaneczkę? Składniki na 2-3 porcje: z przepisu z bloga Moja Delicja 2 duże pomarańcze(...)jabłka 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 cm kawałek imbiru Pomarańcze, marchew i imbir obrać ze skórki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Po kolei przekładać do sokowirówki i wycisnąć sok. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Sok warzywny z buraka 133

Taka szklanka soku z buraków może zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie i doda sił. Buraki pomogą w walce z anemią, a także odkwaszą organizm. Wraz ze szpinakiem dostarczą także kwasu foliowego.  Składniki na 1 porcję: 2 małe buraki 4 marchewki garść liści szpinaku Marchewkę i buraki obrać. Pokroić na kawałki. Wraz ze szpinakiem przełożyć(...)sokowirówki/wyciskarki i wycisnąć sok. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Limonkowe lody 209

moimi delikatnymi zmianami.  Polecam;)  Składniki: 1,2 szklanki cukru szczypta soli 2 szklanki mleka  szklanka kremówki 2 żółtka 2 łyżki skórki z limonki poł szklanki soku z limonki pół szklanki grubo siekanych krakersów Wykonanie: Cukier, mąkę i sól wymieszać w rondelku, dodać mleko i całość podgrzewać do czasu aż masa zgęstnieje a cukier i sól się rozpuszczą(...)Żółtko utrzeć na jasną puszystą masę- dodać do niego ciepłej mieszanki dokładnie wymieszać i dodać do całości, pozostawić do wystygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodać do niej sok wyciśnięty z limonek oraz skórkę, wymieszać. Następnie ubić kremówkę i połączyć z masą jajeczną. Gotową mieszankę schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Po tym czasie mieszankę przełożyć do maszyny do lodów

Krakowskie smaki Ani
Galaretkowy deser z truskawkami, jagodami i czereśniami z bitą śmietaną 164

Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe  szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana  Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy

ChilliJemy
Botwinka 193

Mój mąż lubi taką zupkę..córki nie za bardzo..wolą z buraczkami bez liści. botwinka   ziemniaki porcja rosołowa śmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone(...)liście buraka razem z łodygami,doprawić do smaku sokiem z cytryny . Dodać śmietaną i w razie potrzeby doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą 243

orkiszowych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szkalnki otrębów pszennych 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne) 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego) 2 łyżki miodu o delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy

DefinicjaSmaku
MINI OMLETY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI – idealne na śniadanie! 134

jajka i serwuję Wam przepyszne mini omlety zapiekane z soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie(...)osoby ) * jajko – 2 szt * pomidory koktajlowe – 4 szt * mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni ( u mnie specjalna do mini omletów ) rozgrzewamy oliwę i we wgłębienia wlewamy roztrzepane i osolone wcześniej jajko. Dodajemy przekrojone pomidory i mini

Ostra na Słodko
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 166

kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego  1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas(...)pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno

Jemy Pijemy
Tarta rabarbarowa 119

masła - 75 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% - 1 jajko Składniki na nadzienie: - 1 kg rabarbaru - 160 g brązowego cukru - starta skórka z połowy pomarańczy - 2 łyżeczki soku z pomarańczy - 30 g mąki kukurydzianej Forma do tarty 25 cm. Tarte zaczynamy od zrobienia ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany, jajko i zimne masło pokrojone na kawałki(...)minut. Teraz przygotowujemy nadzienie. Odcinamy końcówki rabarbaru i wyrzucamy, łodygi myjemy i tniemy na kawałki. Rabarbar przekładamy do miski, wsypujemy cukier, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i mieszamy. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto przekładamy nasze nadzienie rabarbarowe. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy paseczki i nakładamy przeplatając

Kuchenne Wariacje