śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy(...)Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniKrewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie(...)oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy cytryny. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy połowę masła z dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje pozostawiając przyjemny posmak
ale Pyszniekochających suszone figi dla tych, da których Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz
Mania Wypiekanianiej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉 Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej do smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę(...)kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest
Kuchnia MagdaLenyłososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki(...)Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się ze mną Waszym ulubionym przepisem
Kulinarne przygody Gatitydodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy(...)mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy
kgwjanczewopierniczki, albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka są dla Was. Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli 100g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób(...)przygotowania: Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka
Pyry na Gazczubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Polewa z masła orzechowego: 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 gram masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie(...)obręczy lub tortownicy wykładam i mocno ugniatam zmiksowaną masę, która ma stanowić kruchy spód. Umieszczam w lodówce. Twaróg miksuję z serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach
Mango Papajajajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka(...)przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, zielony barwnik i mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy przez chwilę- tylko do połączenia składników. Przekładamy do worka cukierniczego z tylką "otwarta, duża gwiazda" i okrężnymi ruchami nakładamy
Kuchnia w czekoladzieciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cieciorkę zalewamy(...)pomidory z puszki i smażymy jeszcze ok. 5 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenymleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć(...)mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 minut. Karmelizowana brzoskwinia W trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Upieczone tosty francuskie wyłożyć na talerz
Wypieki i Rumieńcemasła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło(...)masy serowej. Masa serowa Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeśli używamy tradycyjnego twarogu należy go zmielić trzykrotnie. Do sera dodać resztę składników (wraz ze startą skórką pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem) i zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą
Wypieki i RumieńceZapraszam! Scroll down for recipe in English Karp zapiekany z pieczarkami (8 porcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Dopraw dzwonka(...)porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką
karmelowySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte marchew i jabłko wymieszać, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninymasła lub margaryny, 200 g cukru pudru, 1 duże jajko, 600 g mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy(...)przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. Smacznego
Moniki Smakołyki