tortownicę o średnicy 17 cm, na dużą 25-26 cm podwoić składniki: 3 kostki naturalnego tofu po 180-200 g (jeżeli chcecie ciut niższy to mogą być 2 kostki) sok z połowy cytryny 1 banan 100 g waniliowej chałwy 150 g cukru z czego 50 g to może być waniliowy domowej roboty 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki(...)czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż
greenscarfskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do ugotowanego rosołu wlewamy koncentrat czerwonego barszczu. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryn, czosnkiem, goździkami. Podajemy na ciepło np. z kapuśniaczkami, pasztecikami
Domowy Smak Jedzeniapiernika 1 łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram suszonej żurawiny w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem lnianym, przyprawami, słonecznikiem i ekstraktem z wanilii oraz skórką(...)pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam
Mango Papajagarści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej(...)minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p). Następnie wlej pół szklanki wody i wino (lub sok z cytryny) i gotuj przez ok 10 minut (lub do miękkości marchewki). W tym czasie na suchej patelni upraż garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki. Cebulę posiekaj dość drobno. Rozpuść
Eat me! Fit me!tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy(...)najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
Eat me! Fit me!ganache): 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie(...)wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna. Maltesers przekrój na pół, przełóż do miseczki. Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, następnie dodaj do niego sok z cytryny. Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki do stężenia. Wesołych
Garniec Magalieśliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki różne kolory - Cukieteria .pl barwniki spożywcze różne kolory - http://www.cukieteria.pl/ Lukier królewski białka jaj - 2 szt cukier puder - 250 g sok z cytryny - 1 łyżeczka Opakowanie: karton - 1 szt od http://www.opakowaniacukiernicze.pl/ Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru(...)ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut. Lukier królewski Do miski wsypać cukier puder, dodać białka jaj i sok z cytryny, utrzeć mikserem. Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika. Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiporcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę(...)wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami dyni. Karpia podawać z kapustą
Kuchnia Bon Appetitbutelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2-3 łyżki brandy lub whisky dodatkowo: półplasterki pomarańczy, goździki, cynamon do mieszania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pomarańczę i cytrynę przelewamy(...)będą pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy
Poezja smakucukru) Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie(...)łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas pieczenia pierników zależy
Powiedz dietom nietylko w święta. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Garnek(...)kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy, sok z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy schłodzony
Smakowity Blog Kulinarnypowinna od czasu do czasu pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej lub czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata(...)pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir
Smak mojego domutrakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony(...)szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu
Kuchnia w czekoladziemniejsze na talarki 5 sporych ziemniaków dwa pęczki natki pietruszki łyżkę startego parmezanu 10 marynowanych kaparów 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka łyżek oleju dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem(...)papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną soli i pieprzu- pamiętajcie, że kapary i parmezan są już słone! Gałązki pietruszki możecie na 2-3 minuty wrzucić do gotującego się wywaru- zawsze
Pichceniomaniaporcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta z 1 pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam
Mango Papaja