sok - 13499 przepisów (strona:158/900)

Sos tatarski 174

tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy(...)najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 447

ganache): 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers  cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie(...)wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna.  Maltesers przekrój na pół, przełóż do miseczki.  Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, następnie dodaj do niego sok z cytryny.   Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki do stężenia.  Wesołych

Garniec Magalie
Świąteczne miękkie pierniczki 194

śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki  różne kolory -  Cukieteria .pl barwniki spożywcze różne kolory -  http://www.cukieteria.pl/ Lukier królewski białka jaj - 2 szt cukier puder - 250 g sok z cytryny - 1 łyżeczka Opakowanie: karton - 1 szt od  http://www.opakowaniacukiernicze.pl/ Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru(...)ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut. Lukier królewski Do miski wsypać cukier puder, dodać białka jaj i sok z cytryny, utrzeć mikserem. Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika. Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 135

porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę(...)wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami dyni. Karpia podawać z kapustą

Kuchnia Bon Appetit
Grzane wino 205

butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2-3 łyżki brandy lub whisky dodatkowo: półplasterki pomarańczy, goździki, cynamon do mieszania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pomarańczę i cytrynę przelewamy(...)będą pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy

Poezja smaku
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 154

cukru) Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie(...)łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas pieczenia pierników zależy

Powiedz dietom nie
Kompot z suszu 203

tylko w święta.  Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki  i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Garnek(...)kompotem zdejmujemy z ognia, dodajemy plastry pomarańczy, sok z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy schłodzony

Smakowity Blog Kulinarny
Piernikowe ciasto marchewkowe 159

powinna od czasu do czasu  pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta  marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata(...)pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir

Smak mojego domu
Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 205

trakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony(...)szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu

Kuchnia w czekoladzie
Pietruszkowa do sześcianu 167

mniejsze na talarki 5 sporych ziemniaków dwa pęczki natki pietruszki łyżkę startego parmezanu 10 marynowanych kaparów 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka łyżek oleju dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem(...)papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną soli i pieprzu- pamiętajcie, że kapary i parmezan są już słone! Gałązki pietruszki możecie na 2-3 minuty wrzucić do gotującego się wywaru- zawsze

Pichceniomania
Śledzie w sosie z masła orzechowego 186

porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta z 1 pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam

Mango Papaja
Barszcz grzybowy 169

duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć(...)miseczki i dodajemy do niej 1-2 chochle wywaru grzybowo-warzywnego. Mieszamy do połączenia. Następnie ciągle mieszając barszcz, dolewamy rozrobioną śmietanę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do barszczu znakomicie pasują ugotowane, tłuczone ziemniaki podawane na osobnym talerzu, które można maczać w grzybowej zupie :) Doskonale sprawdzi się też makaron np. łazanki (ok. 3/4 szklanki suchego

MyCookBook.pl
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 186

szklanki mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka i wymieszać(...)cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest

w mojej kuchni
Ceviche z dorsza 183

Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja(...)miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam do lodówki. Wystarczą 3-4 godziny. U mnie na całą noc, ale to nie jest obowiązkowe. Po prostu przygotowywałam rybę późnym wieczorem Po marynowaniu pokroiłam ogórka i awokado w drobną kostkę i wymieszałam z rybą. Smacznego i na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 129

szczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki     Przygotowanie   Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki(...)było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania