Zmrożony napój na te upały to coś o czym chyba marzy każdy. W zeszłym roku zrobiłam wersję z arbuzem i sokiem jabłkowym a dzisiaj wykorzystałam sezonowe truskawki oraz sok ananasowy. Nie miałam kruszonego lodu, więc dodałam całe mnóstwo kostek. Mrozi idealnie! Składniki : * szklanka zamrożonych truskawek * szklanka soku ananasowego * dużo kostek lodu Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Magiczne Życie Martywykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtka szczypta soli1-2 łyżki soku z cytryny40g zimnego masła50ml wodyciasto kruche135g mąki pszennej115g masła50g cukruszczypta soli Wykonanie:KREM RABARBAROWY- rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami(...)cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a woda odparuje- gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem- żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać
Smakołyki Berenikidomu, niewielkaistotka w okularach, odziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymiądynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik.; podaję swój sposób;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu i zmięknięcia dyni. Następnie, kiedy już(...)była dostatecznie rozgotowana, dodałam sok z pomarańczy. Do gotującej się pulpy wsypałam galaretki, gotowałam ok.7 minut, ciągle mieszając. Gorący dżemik włożyłam w wyparzone słoiczki, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem. Zostawiłam je w tej pozycji, aż do wystygnięcia. Słonecznego humoru i pozytywnej energii! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimawiają młodzi.Nie jest to może dzieło sztuki na miarę Polańskiego, Woody'ego Allena czy Hitchcocka, alenaprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY./autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko(...)pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem. Kiedy sok będzie gorący, ale jeszcze nie gotujący, wlewam mieszankę z mąki. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając - kisiel zacznie gęstnieć dość szybko, więc nie można dopuścić do przywarcia na dnie. Gdy zacznie bąblić, zdejmuję z ognia, chwilę jeszcze
W kuchni Karmel-itkiJAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy (np. Dijon) sól, pieprz do smaku Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach, mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku(...)solą i pierzem. Zostawiam na dobę, aby smaki się przeszły. Składniki na majonez koniecznie muszą być w tej samej temperaturze! Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja. Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku, bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć. Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka przepiórcze gotuję
W kuchni Karmel-itkiświeżego ananasa i robię ulubioną sałatkę. Dwa składniki, przyprawy, a efekt powalający. SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. /autorski;/ 6 - 8 porcji 1 mały ananas 5 marchewek sól świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny Ananasa obieram, kroję na mniejsze kawałki i trę na duyżch oczkach. Istotne, by ananas był dość twardy, jeszcze nieprzejrzały. Marchewki obieram i również trę na dużych(...)oczkach. Mieszam z ananasem oraz sokiem, jaki się wydzieli przy ścieraniu. Wyciskam sok z cytryny, doprawiam i mieszam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka(...)drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki
Poezja smakusmoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :) ARBUZOWE SMOOTHIE (porcja dla 1 osoby) - 500 g arbuza - pół banana - łyżka soku z cytryny - kilka kostek lodu Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić owoce na mniejsze kawałki, włożyć do blendera. Arbuza należy dodać znaczenie więcej niż banana, który dodaje nieco słodkości. Jeśli(...)dodacie za dużo banana, to smak arbuza zostanie przełamany. Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować. Do szklanki wrzucić kostki lodu i wlać przygotowany sok. Szklankę można ozdobić kawałkiem arbuza
Zgrabne Gotowanieoddzielnie żółtka od białek) 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni Na polewę: 50 - 100 g czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam(...)masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam
Blondynka Gotujeszkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się(...)suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody 1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego 20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam(...)Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 4 jajka- 1 margaryna (25 dag)- 1 szklanka cukru pudru- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka otarta z jednej pomarańczy- sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy(...)ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnicynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć(...)wybiło się wszystkie bakterie. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Kroić w kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek. Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować
Grunt to przepis!składniki:180 g mieszanki świeżych sałat1 camembert1 nektarynka lub owoc kaki2 pomarańcze2 garście rodzynek Kresto4 łyżki słonecznika Kresto2 łyżki soku z cytryny4 łyżki oleju RapsoWycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki a potem w plasterki, pomarańcze obrać z błonek
Monia miesza i gotujePapryki i bakłażana ułożyć na blasze i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Bakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć(...)skórkę, a miąższ drobno pokroić. Jeżeli podczas krojenia z bakłażana będzie wyciekał sok to go odlać. Papryki od razu po wyjęciu z pieca włożyć do foliowego woreczka i zostawić zamknięte w nim przez 10 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki, usunąć pestki, a sok wyciekający z papryk zachować. Miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać
Fabryka pomysłów