uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty. Regularne jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Można je też jeść na surowo, mieszając najczęściej z mandarynkami, gruszkami, granatem, awokado i bananami. (tyle resztek z całej miski owoców(...)bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną . W tym słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Pektyny występujące w soku wspomagają natomiast usuwanie zalegającego w tętnicach osadu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca. Skórki pomelo, popularne zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie chętnie dodaje się je do wielu potraw, zawierają
w mojej kuchniosusza go z wilgoci, dzięki temu jest zalecany np. przy katarach. Bromelaina zawarta w świeżym ananasie łagodzi liczne infekcje układu oddechowego (np. łagodzenie kaszlu poprzez płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa), przyśpiesza i usprawnia proces trawienia (zapobiega zaparciom i wzdęciom). Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zawiera sporą dawkę witaminy C (podobnie jak jarmuż i jabłka), więc jest świetny dla wzmocnienia(...)warzywa kapustne, nie jest wskazany dla osób z chorobami tarczycy. Składniki koktajlu: (1-2 porcje) 3 plastry świeżego ananasa 1 jabłko garść jarmużu Przygotowanie: W sokowirówce wycisnąć sok z ananasa, jabłka pozbawionego gniazd nasiennych i jarmużu. Przelać do szklanek. Spożyć od razu po przygotowaniu. The post Oczyszczające zielone smoothie z ananasa, jabłka i jarmużu appeared first on Moja
Moja Delicjazakręcamy. Do wiśni dodajemy szklankę cukru i szczelnie zamykamy w jakimś pojemniku. Odstawiamy na dwa tygodnie, cukier z wiśni wyciągnie resztę esencji, jaką wiśnie jeszcze w sobie posiadają. Uzyskany sok po dwóch tygodniach dodajemy do schowanej wódki. Czekamy 48 godzin, tak, żeby wódka przegryzła się z sokiem z wiśni. I w końcu doczekaliśmy się, nalewka nadaje się do spożycia
Sezonowy GarnekSezon na wiśnie już się zakończył, jednak dziś na pobliskim bazarku widziałam, że są jeszcze do kupienia. Dlatego postanowiłam na zakończenia lata podzielić się przepisem na sok z wiśni, który zimą przypomni nam smak lata, i zdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty
Sezonowy Garnektylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów. Składniki: Na ok 1,7l syropu: 30 gałązek mięty (każda ok 20cm) 800g cukru kryształu 200g cukru trzcinowego sok z 2 limonek 1 litr wody Sposób przygotowania: Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz(...)sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia. Ps. Do każdej butelki dodatkowo można wrzucić kilka listków świeżej mięty, co jeszcze wzmocni aromat
Kuchnia w czekoladziePyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzeniePyszna rybka..tym razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce
Moje domowe kucharzenieGęsty, kremowy koktajl malinowy z dodatkiem serka waniliowego, soku z jabłka i banana Składniki na 2 porcje: 1 serek waniliowy 2 szklanki malin 1 dojrzały banan 1/2 szklanki soku jabłkowego Jak zwykle w przypadku koktajli sposób przygotowania jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Opcjonalnie można też koktajl dosłodzić. Smacznego! Inpiracja
Moja Galeria SmakuDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK JABŁKOWO-ŚLIWKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - około 2 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - około 1,5 kilograma śliwek - 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej(...)siennych oraz pestek, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy je w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy
Życie zamknięte w smakunatomiast Europejskie przepisy przewidują, że można ją stosować w wyrobach piekarskich w maksymalnej ilości 5 %. Składniki: 3 łyżki nasion Chia 0,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 200 g jogurtu naturalnego 1 krojone pomarańczo 1 łyżka miodu garść musli Przygotowanie: Nasiona Chia zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać miód, zamieszać i w stawić
Lili w kuchnicytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania 1-2 plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko
Domowy Smak Jedzeniabiałej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół 200 ml śmietanki 30% tł. 2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona: miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki
Kuchnia PROzdrowotnaKamikadze to chyba najbardziej popularne shoty jakie znam Składają się z połączenia skoku z cytryny, wódki oraz blue curacao Składniki: 1 kieliszek wódki 1 kieliszek blue curacao 1 kieliszek soku z cytryny lód Sposób wykonania: Aby zrobić te shoty nasypujemy do shakera lód Następnym krokiem jest dodanie kieliszka wódki, kieliszka soku z cytryny oraz kieliszka blue curacao Wszystko razem mieszamy
Drinkologiakubki smakowe będą dopieszczone. Zapraszam! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 średnia kiść winogron zielonych 3-4 nektarynki 3 garście borówek amerykańskich 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wody Przygotowanie: 1/ Winogrona kroimy na pół, łyżką wyciągamy środek pozostawiając skórkę. Wydrążone winogrono przekładamy do pucharka. 2/ Mieszamy: wodę(...)sok z limonki i cukier trzcinowy. Wylewamy na winogrono. Nakładamy borówkę amerykańską a następnie obraną ze skóry i drobno posiekaną nektarynkę. Przyozdabiamy i podajemy. Jemy zbierając z dołu winogrono z miksem limonkowym. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki 200 g płatków róży- najlepiej z terenów wiejskich, nie pryskanych i mocno pachnących 400 g drobnego cukru pudru sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy(...)makutry, dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i ucieramy do czasu, aż marmolada będzie gładka. Gotową przekładamy do wyparzonego słoiczka i zachwycamy się jej smakiem i zapachem. Smacznego
Krakowskie smaki Ani