wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć(...)pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki, aż woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieporze roku, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych warzyw i owoców. Korzystajmy z tych dobrodziejstw Matki Natury, jedzmy dużo surówek☺ Składniki: -3 duże marchewki -2 jabłka -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukru, mieszamy. Dobrze jest przygotować surówkę pół
Kulinarne przemysleniaViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy
Viola cooks with passionprzeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula sok z całej cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą.. Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku na 3 minuty Gotową kapustę(...)odsączam, pozostawiam do ostudzenia i przekładam do miseczki, skrapiam sokiem z cytryny. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje do kapusty. Cebulę drobno siekam i wrzucam do reszty. Całość polewam olejem, doprawiam do smaku i dokładnie mieszam
KukuleczkiBabà w rumie (Baba al rhum), b abeczki z ciasta drożdżowego nasączone syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący si ę po całym domu, kojarzy mi si ę ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego(...)minut. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie syropu zaczynamy od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Syrop gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rum po namoczonych rodzynkach. Babeczki namaczamy w ciepłym syropie przez
La grande e la piccola cuocaHmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie
Mieszam w Garnkupietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora (10 cm) 1 mała cebula 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Grzyby namoczyć w 1 litrze chodnej wody i zostawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze części, zalać wodą(...)smażyć chwilę wszystko razem, aż leciutko zacznie się złocić. Dodać łyżkę wazową zupy i wymieszać dokładnie. Wlać zawartość rondelka do garnka z zupą i wymieszać. Dodać kilka kropel soku z cytryny, dla zrównoważenia smaku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać zupę dokładnie. Podawać gorącą z kawałkami grzybów i makaronem
Kulinarne Inspiracjejajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody(...)Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony biszkopt nasączyć. Ja, przed nasączeniem, nożem wyrównałam brzegi, które były za wysokie w stosunku do reszty powierzchni. 9. Przygotować masę: kawę i żelatynę wsypać
W mojej kuchniłyżkę wędzonej papryki 1 łyżkę nasion kolendry 1 łyżeczkę czarnego pieprzu 1 łyżeczkę soli olej rzepakowy Salsa jabłkowa: 1 średnie jabłko 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego jogurt naturalny - do podania Sposób przyrządzenia: 1. W moździerzu umieść kolendrę, wędzoną paprykę, sól i pieprz - zmiażdż wszystko do połączenia. 2. Dynię obierz(...)chilli do smaku jeśli to konieczne i wmieszaj w nie upieczoną dynię. Salsa 1. Jabłko obierz, wypestkuj i pokrój w drobną kosteczkę. 2. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. 3. Dorzuć natkę pietruszki, olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Chilli podawaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz salsą. Może być także dodatkiem do ryżu lub grzanek/ pieczywa. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBangkok • Bang Pain • Ayutthaya • Kanchanaburi • Rzeka Kwai • Park Narodowy Erawan • Damnoen Saduak • Park Narodowy Sam Roi Yod • Park Narodowy Khao Sok • Krabi Klikając na zdjęcie/ kolaż zobaczysz je w pełnym rozmiarze. Phi Phi Don Organizatorem wycieczki było biuro podróży Itaka za pośrednictwem MyTravel Wycieczka była prezentem do mojego taty, aby przeżyć(...)leżą także liczne wysepki, po których można odbyć malowniczy rejs. Khao Sam Roi Yot Khao Sam Roi Yot Khao Sam Roi Yot Khao Sam Roi Yot PARK NARODOWY KHAO SOK Na terenie tego parku znajduje się wielkie jezioro Cheow Larn będące tak naprawdę sztucznym zbiornikiem, czymś w rodzaju rezerwuaru, powstałego na skutek budowy tamy i spiętrzenia górskiej rzeki. Jezioro
ClauditteMissCookingkremowym sosie! :) Makaron z pesto pistacjowym i łososiem Składniki / na 4 porcje: pesto pistacjowe: 100 g niesolonych, wyłuskanych pistacji Pistacje.pl pęczek świeżej bazylii pęczek świeżej mięty dwa ząbki czosnku sok z połowy cytryny 40 g świeżo startego parmezanu sól i pieprz ok. 4-5 lyżek oliwy ponadto potrzebujesz: oliwa 250 g filetu z łososia świeżego lub mrożonego opakowanie makaronu muszelki(...)szparagową) Przygotowanie makaronu z pesto pistacjowym i łososiem: Zacznij od przygotowania pesto pistacjowego . W pojemniku malaksera umieść pistacje, zioła oraz czosnek i rozdrobnij pulsacyjnie na drobne kawałeczki. Teraz dodaj sok z cytryny i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem i chwilę miksuj. Na końcu dodaj oliwę i zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy
Chilli Czosnek i Oliwabazie suszonych moreli i orzechów przełamuje lekka cierpkość czerwonego wina. A jako dodatek skrobiowy wymyśliliśmy kaszę bulgur z orientalna nutą, której nadaje jej świeża kolendra, chili i sok z limonki. Efekt naszych kombinacji? Dla nas bomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka(...)Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż jak szef kuchni, a gdy się zarumienią dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę smażymy. 4. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, posiekaną natkę kolendry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do polędwiczek. Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny podajemy pokrojone w cienkie plasterki. Dodatkowo
W kuchni Katiezaskoczy! Składniki: -50g płatków owsianych -łyżeczka siemienia lnianego -100ml mleka -stewia lub inny naturalny słodzik -jedno białko ubite ze szczyptą soli Dodatki (u mnie): -ziarenka granatu -sok z owoców dzikiej róży W okresie przeziębień taki mix daje nam ogromne zasoby wit.C ! -polecam wypróbować z jagodami i cynamonem ;) Wykonanie: Płatki i siemię wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem(...)stewię i na końcu ostrożnie, ubite białko. Mieszamy delikatnie, gotując na małym ogniu, do czasu uzyskania puchatej, kremowej konsystencji bez grudek. Przekładamy do miseczki posypujemy ziarnami granatu i polewamy sokiem. Smacznego ! Granaty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B oraz C, E i K, jak i również minerałów: potasu
Gawron w rosole