zęby, kości i krwinki czerwone. Substancje zawarte w jarmużu spełniają znaczącą rolę w leczeniu chorób układu pokarmowego. (źródło: J. Wignall, Na surowo , Mszczonów 2011). Z jarmużu można zrobić zielony sok, koktajl lub przepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu(...)dodatków: buraka, słonecznika, gryki. Samo zdrowie. Polecam! S kładniki na 5 tacek dehydratora: 800 g jarmużu, 150 g kaszy gryczanej niepalonej, 150 g łuskanych nasion słonecznika, 1 burak, sok z 1 limonki, 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, 1 łyżka soli, 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka aceroli. Wykonanie: Kaszę gryczaną i słonecznik doprowadzamy do kiełkowania (trwa to około
Jeść, by żyć w zdrowiuświeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym) Przygotowanie: Rodzynki zalej winem lub sokiem. Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu aby się „obudziły”. Zblenduj
greenscarfząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo (np. bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło. Dodać pomidory pokrojone w niewielką kostkę, czerwoną paprykę pokrojoną w cieniutkie paski(...)imbir i zmiażdżony czosnek. Podsmażać około 2 minuty. Dodać mleko kokosowe i pastę curry, połowę natki kolendry, sos rybny i sok z limonki oraz poszatkowaną cebulkę. Podgotować całość przez około 5 minut, aż smaki się wymieszają, a mleko nieco się zredukuje. Wrzucić małże (nie zapomnijcie ich oczyścić!) i gotować dalej przez ok. 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (bezwzględnie
Pociąg Do Kuchnioliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek
https:KKuchniaMniamzmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku szczypta kuminu rzymskiego 250 ml bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania Wykonanie: Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z twardej skóry a miąższ pokroić w kostkę(...)mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień do minimum, nakryć pokrywką i dusić do miękkości dyni. Gdy dynia jest już miękka wyłączyć ogień doprawić świeżym sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosolić Podawać z białym ryżem jaśminowym lub pandan. Na talerzu lub podane w wazie posypać prażonymi pestkami dyni
Sztuka gotowania w/g Samiryśmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie 800 g masy cukrowej czarnej 250 g masy cukrowej szarej 100 g masy cukrowej białej 100 g masy cukrowej czerwonej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek(...)ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Frużelina wiśniowa Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy wiśnie puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących
Wędrówki po kuchnisoli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego(...)stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką
Wiem co jemgorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty z niej sok cukier puder do smaku 4 g żelatyny pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki(...)minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa pomarańczowa: Serek mascarpone miksujemy z dżemem pomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier puder w zależności od Waszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta
W kuchni Katiebyło kulą, tylko żeby przyjęło formę dysku, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki. W tym czasie szykuje nadzienie. Nadzienie: – 3 raczej twarde gruszki – 2 łyżki soku z cytryny – cynamon w dowolnej ilości – 2 – 3 łyżeczki płynnego miodu (miałam w domu tylko skrystalizowany, więc powoli i delikatnie go podgrzałam, żeby się rozpuścił, ale jednocześnie żeby(...)był za ciepły) Gruszki obieramy i kroimy w ósemki (moje wyszły trochę krzywe). Ja usuwam też gniazda nasienne, chociaż wiem, że nie wszyscy to robią. Gruszki polewamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Delikatnie mieszamy, by dobrze się w tym cynamonie oblepiły. Z lodówki wyciągamy ciasto. Wałkujemy je na kształt zbliżony do okręgu i o grubości około
Relaxtimeniej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin: ok. 300 g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy do momentu aż masa się nie zagotuje
Cooking Monsterdodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już po obraniu) 2 pomarańcze 2 szklanki soku pomarańczowego 400 g cukru 1 cukier żelujący (np. konfitur-fix) 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i obieramy ją ze skóry. Kroimy(...)kostkę. Pomarańcze obieramy lub obkrawamy ze skóry i białej błonki (jest gorzka) i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego, dodajemy pokrojone pomarańcze i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dorzucamy dynię i gotujemy wszystko często mieszając aż doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy
Cooking Monstercykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku z nich. Na czym polega ich dobroczynne działanie? SOJA NA CHOLESTEROL : Uważa się, że soja zabezpiecza przed chorobami
MODA NA BIOpłaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie(...)mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe. Pięknie wygląda, super smakuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuświeże lub suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego pieprzu syczuańskiego (my od dawna nie możemy go nigdzie kupić, daliśmy czarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA
Kuchnia od dwojga