Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą i nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną(...)sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Gotowe kawałki układamy na folii aluminiowej i posypujemy płatkami migdałów. Szczelnie zamykamy sreberka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 20 minut. Po tym czasie otwieramy folię na ok 5 minut, by nadmiar wody wyparował. Podajemy na ciepło np z warzywnymi frytkami
Kuchnia w czekoladzietruskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić(...)przestudzić. Ciastka drobno rozgnieść, wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedwuwarstwowy mus z truskawek i mango. MUS PODWÓJNIE OWOCOWY SKŁADNIKI (2 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka siemienia lnianego 1 dojrzałe mango 1/4 szklanki mleka kokosowego 50 g nerkowców sok z 1/2 limonki 1. Siemię lniane zmiel w blenderze lub młynku do kawy. Truskawki umyj i zmiksuj blenderem razem z siemieniem. 2. Mango obierz i pokrój. Wrzuć do blendera, dodaj(...)mleko, nerkowce i sok. Zmiksuj na gładką masą. 3. Mus z mango przelej do pucharka, szklanki lub słoiczka. Na to wylej mus z truskawek i udekoruj tartą skórką z limonki i miętą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 312 kcal
Powiedz dietom niełyżka oleju kokosowego (lub innego) 1 cm kawałek imbiru (starty) 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry 1/2 - 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1/2 łżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki chutneya z papai, mango lub podobnego (opcjonalnie, ale warto) 300 ml bulionu warzywnego 200 ml mleczka kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę(...)Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie, ale nie rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać. Podawać na ryżu lub z jakąś odmianą hinduskiego pieczywa. Najlepiej smakuje po odgrzaniu
zadanie-gotowanieprzyjemnie chłodzą. Dziś polecam Wam kremowy chłodnik z awokado na maślance. składniki: 2 duże dojrzałe awokado (ok 550 g) 1 nieduży długi ogórek ok 3/4 l maślanki 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku lub pół małej cebuli oraz kawałek ogórka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Składniki wcześniej schładzam w lodówce aby chłodnik można było(...)usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do kielicha blendera. Dodać sok z cytryny i wlać maślankę. Wszystko zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Chłodnik podałam posypany drobno pokrojonym ogórkiem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Monia miesza i gotujeGłówka młodej kapusty 2 duże marchewki 1 duża lub 2 małe cebule 1/2 dużego pęczka koperku 1 łyżka masła 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody(...)Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Jeśli potrzeba dodać soli, cukru lub kwasku żeby zrównoważyć smaki
Kulinarne InspiracjeDzisiejszy przepis to koktajl z 3dniowego detoxu mistrza soków Jasona Vale. Detox ma oczyścić nasz organizm przy nienarażaniu go zbytnio, jak to ma się przy głodówce. Koktajl znakomicie zaspokaja głód. Składniki: 2 jabłka (polecane golden delicious) plasterek cytryny (razem ze skórką) kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm) plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki(...)lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell Hobbs 3 W 1 ULTIMATE JUICER ), dodajemy lód i blendujemy
Gotowanie i blogowanieKrem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch: ok. 600 g świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól(...)wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera, dodaj daktyle, sok, wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Rozsmaruj krem na schłodzony spód. Na wierzchu ułóż owoce i wstaw tartę ponownie do lodówki
Powiedz dietom niedelikatne. Dla mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy od tego jak mocno aromatyczne ma być mleko) Woda – 750ml Sok z cytryny – 2 łyżki Sól – szczypta Wykonanie: Migdały mocz przez 12 godzin ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Po tym czasie odsącz migdały i przepłucz pod bieżącą wodą
Blendmancebule duża główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku) Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją do zeszklenia, po czym wrzuć obrane i posiekane(...)kawałki i dodaj do warzyw. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy
Codogarawspaniale gasi pragnienie, orzeźwia i chłodzi. Jest idealną propozycją na lekkie śniadanie, doskonale smakuje również z owocami sezonowymi truskawkami, malinami lub jagodami. Składniki na 3 porcje: 2 banany sok z 1/2 cytryny 1 szklanka zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych Przepis : Banany kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny a następnie zalewamy
Smakowite Daniaryżu arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy(...)porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można rozluźnić je łyżką
zadanie-gotowanieSkładniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa(...)tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 7. Około 1/3 masy serowej wylać
Mała Cukierenkajadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy: - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły
Be Fit Be Strongczęści masła i smażymy do zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę. Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części(...)sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI NA SOS 100g bardzo zimnego masła 82% tłuszczu, podzielone na 7 równych części 1 duża szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki
Karo in the Kitchen