lekkiego ostygnięcia i napęcznienia nasion. Mrożone truskawki i borówki umieścić w rondelku. Dodać syrop z agawy, trochę wody i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Owsiankę przełożyć do śniadaniowego naczynia. Wymieszać ją z owocami - ja układałam warstwowo - i polać słodkim sokiem z gotowania owoców. Można przyozdobić orzechami lub bakaliami - ja akurat miałam ochotę na czysto
Grunt to przepis!skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry(...)małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Do obierania i krojenia skorzonery warto założyć ochronne rękawice, ponieważ skóra dłoni może zafarbować. Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy
My Chcemy Jeśćjest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki(...)konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy sok z cytryny oraz olej. Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Tatar podajemy w formie kopuł, wokół układamy cienko pokrojonego ogórka szklarniowego. Dekorujemy cytryną
VioletoweKucharzenieśrednie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki 1 litr bulionu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku sól(...)kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem. Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat miałam scallion pancakes
bistro mamawięc też znalazł swoje zastosowanie. Ci, którzy szukają czegoś niecodziennego zapewne powinni spróbować przygotować tę skórkę. Składniki: 2 limonki 1 szklanka cukru kryształ 250 ml wody sok z połowy limonki Wykonanie: 1. Limonki sparzyć 1 minutę we wrzątku, wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Obrać skórkę pozbawiając się białej części (albedo), pokroić w cienkie(...)rozpuścić. 4. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. W przypadku gdy woda zbyt szybko wyparuje uzupełniamy. 5. Pod koniec gotowania wlewamy sok z połowy limonki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Karmel powstały przy gotowaniu powinien mieć zielono- złocistą barwę a przy zlewaniu być lejący. 6. Skórkę przekładamy na przygotowany pergamin
vaniliowoczekoladowapochodzącym z Azji. Warto. Składniki na 4 porcje: 1 łyżka dobrego oleju lub łagodnej oliwy 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1/2 papryczki chili (bez pestek) 1 litr bulionu drobiowego sok z 1/2 cytryny 2 paczki krewetkowej zupki chińskiej 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego garstka świeżych liści szpinaku lub szpinaku wodnego 150 g różowych małych krewetek Przygotowanie: Szpinak opłukać(...)krążki Rozgrzać w rondlu olej lub oliwę i poddusić na małym ogniu cebulkę z chili (przez 1 minutę). Do rondla z podsmażoną cebulką i chili dolać bulion i sok z cytryny i doprowadzić prawie do zawrzenia. Wtedy dodać do bulionu nudle z zupek chińskich, a gdy zmiękną rozdzielić je w zupie widelcem. Można nudle przed włożeniem do bulionu pokruszyć
Sztuka gotowania w/g Samiryryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego cukru do wypieków - 125 ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 10 jabłek - 1 galaretka o smaku kiwi - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - aromat rumowy W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła. Na gorące wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż(...)minutach ryż jest gotowy. Za pomocą widelca rozgarniamy ziarna ryżu i pozostawiamy do przestygnięcia. Umyte i obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z ½ cytryny i rozparowujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem
mojewypiekiinietylkoprzełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta. 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą soli). (**) Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco
Di gotujeSkł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów) pęczek świeżego estragonu lub łyżka suszonego sól i pieprz Wykonanie: Przyprawić kurczaka delikatnie solą, pieprzem i przyprawą(...)wino i zagotować. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika
zadanie-gotowaniekapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki. Przygotowanie gyrosa z kurczaka: Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki(...)Wystarczy oliwa, która jest dodana do mięsa. Taką ilość kurczaka trzeba podzielić na 2 -3 części. Wrzucając na patelnię za dużo kurczaka na raz, mięso zacznie puszczać sok i zrobi się suche. Kurczaka obsmażamy około 4 minuty, kilka razy mieszając. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię. Przygotowanie tortilli: Mąkę i sól
Smak mojego domuohyda. Nic bardziej mylnego! Surówka z cebuli jest doskonałym dodatkiem do wędliny, pieczonego mięsa czy kanapek! Do przygotowania tego prostego przepisu będziemy potrzebowali: Cebula biała Cebula czerwona Papryka Kapary Sok z cytryny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 Łyżki octu Suszona bazylia Obie cebule kroimy w krążki, najwygodniej skorzystać z tarki z jednym ostrzem. Skrapiamy ją sokiem z cytryny
MarcinChefposmarowania 400 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 50 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1 pomarańczy (50 ml) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy(...)letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż się spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto
Food Squareharissie. I ta chrupiąca skórka. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu (klik) 1 łyżeczka harissy Skworcu (klik) 2 łyżki sosu sojowego Sok z cytryny (2 łyżki) Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawą do kebaba i harissą. Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym. Zalewamy nimi mięso. Odstawiamy
VioletoweKucharzenieśrednich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykryć (można również folią) i upiec do miękkości. Upieczone wystudzić, obrać ze skórki(...)podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję do przygotowania świąt
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone. Zdejmij z patelni i odstaw, żeby odpoczęło, na bok, najpierw niech poleży chwilę na jenej stronie, jak zacznie lekko puszczać soki, przekręć mięso na drugą stronę – w ten sposób zatrzymasz soki w środku mięsa. Sprinkle the meat with a bit of olive oil, put some salt and pepper
Martyna Cooks