sok - 13499 przepisów (strona:174/900)

Sałatka z czerwonym jajem 208

modne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu!  Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich  5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego  2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku(...)łyżki stołowe octu z białego wina 4 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy z oliwek cukier do smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż

Garniec Magalie
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 157

torebka suszonych  drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto(...)mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40

Wanilia i Kardamon
Wiosenny fit, kasza bulgur z warzywami i oliwą! 155

Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby płyn się wchłonął. Do wystudzonej kaszy(...)dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, pietruszkę oraz pomidora obranego ze skórki, wszystko dokładnie mieszamy. 2. Z oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny przygotowujemy dressing, łączymy z pozostałymi składnikami

Apetyczna babeczka
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 157

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mielonych migdałów 125 g cukru 125 ml oliwy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 125 ml soku z czerwonych pomarańczy 3 jajka dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy Formę na muffiny wysmarować masłem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć kółeczko wycięte z papieru do pieczenia, a na nim plastry(...)pomarańczy grubości 3-4 mm. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka faszerowane pastą chrzanową 170

Jajka faszerowane pastą chrzanową  Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.  Wyjąć żółtka z białek, przełozyć do miksera, dodać chrzan i majonez, zmiksować.  Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać(...)sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem.  Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka.  Smacznego !  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki 157

Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić(...)oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać

Grunt to przepis!
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 168

Dzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie

Powiedz dietom nie
Tofu z warzywami w curry. 161

pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki. 2. W tym czasie(...)Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną. 5. Podawaj na ciepło z ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Powiedz dietom nie
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 160

łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach(...)obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy. Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem

FitKot
Kasza gryczana z boczniakami i szpinakiem. Detox dzień 2 173

dodawałam zioła więc nic nie było mdłe czy nijakie. Na razie jest smacznie, zobaczymy dalej. W ciągu dnia piłam dużo wody a wczesnym popołudniem pozwoliłam sobie dodatkowo na szklankę soku świeżo wyciśniętego z grapefruita. Byłam umówiona z koleżanką w kawiarni i zamiast kawy, której nie powinno się pić w czasie diety, zamówiłam właśnie taki sok. Grzeczna dziewczynka, prawda? ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 133

drobno zmielonych migdałów (2 szklanki) 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki) 100 g cukru (pół szklanki) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny cukier kryształ i ewentualnie cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny przelewamy wrzątkiem i wycieramy. Trzy (lub 4 jeśli są małe) kroimy(...)papierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Poezja smaku
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 149

razem z cebulkami kawałek sera feta (ok 3 cm) 2 garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól ( używam różowej himalajskiej) świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą wodą i wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień(...)ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem

Blondynka Gotuje
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem 114

ciecierzycy (lub 1 puszka) 2 jabłka, najlepiej winne i lekko kwaśne 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki majeranku sok wyciśnięty z 1 cytryny ½ szklanki pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku listki świeżego tymianku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój(...)staną się miękkie. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek pozbaw łupin. Do kielicha blendera wrzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej pastę tahini i sok z cytryny. Zacznij miksować, dolewając powoli zimnej wody (jej ilość zależy od stopnia ugotowania ciecierzycy). Hummus powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Na koniec przypraw go majerankiem i solą. Gotową pastę

Food Square
Tort kokosowy ala Raffaello 385

łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę(...)gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy na niego połowę konfitury. Uwaga: Jeżeli nasza konfitura jest bardzo gęsta (ma mało soku, który ma spełnić rolę nasączenia biszkoptu),przed jej nałożeniem, można delikatnie nąsaczyć biszkopt słabą, lekko posłodzoną herbatą. Następnie na konfiturę nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy kolejnym blatem i delikatnie dociskamy

Domowe Torty
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 131

może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie(...)plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić.  Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania