sok - 13499 przepisów (strona:172/900)

Młoda kapusta z koperkiem 292

Główka młodej kapusty 2 duże marchewki 1 duża lub 2 małe cebule 1/2 dużego pęczka koperku 1 łyżka masła 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody(...)Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Jeśli potrzeba dodać soli, cukru lub kwasku żeby zrównoważyć smaki

Kulinarne Inspiracje
Koktajl oczyszczający 1231

Dzisiejszy przepis to koktajl z 3dniowego detoxu mistrza soków Jasona Vale. Detox ma oczyścić nasz organizm przy nienarażaniu go zbytnio, jak to ma się przy głodówce. Koktajl znakomicie zaspokaja głód. Składniki: 2 jabłka (polecane golden delicious)  plasterek cytryny (razem ze skórką)  kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm)  plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki(...)lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell Hobbs 3 W 1 ULTIMATE JUICER ), dodajemy lód i blendujemy

Gotowanie i blogowanie
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 118

Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch: ok. 600 g świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól(...)wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera, dodaj daktyle, sok, wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  4. Rozsmaruj krem na schłodzony spód. Na wierzchu ułóż owoce i wstaw tartę ponownie do lodówki

Powiedz dietom nie
Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 209

kompot. Uwielbiam, gdy tak niewiele trzeba by było smacznie! Kompot z rabarbaru z rozmarynem Składniki 600g rabarbaru 1,4l wody (6 szklanek) 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki stewii z erytrytolem* 1 łyżka agawy 2 gałązki rozmarynu *Można zastąpić innym naturalnym słodzidłem. Sposób przygotowania Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka(...)grubym dnie, wrzucamy cały rabarbar, zasypujemy 1 łyżką stewii z erytrytolem i 1 łyżką syropu z agawy. Smażymy na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Pilnujemy by nie spalić garnka! Dodajemy wodę, na razie jedną (!!) posiekaną gałązkę rozmarynu i resztę składników. Gotujemy ok. 30 minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy kompot do ostygnięcia. Do wysokiej butelki wsadzamy

Fill The Bowl
Mleko migdałowe 119

delikatne. Dla mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy od tego jak mocno aromatyczne ma być mleko) Woda – 750ml Sok z cytryny – 2 łyżki Sól – szczypta Wykonanie: Migdały mocz przez 12 godzin ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Po tym czasie odsącz migdały i przepłucz pod bieżącą wodą

Blendman
Jak zrobić obiad na przeziębienie 194

cebule duża główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku)   Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją do zeszklenia, po czym wrzuć obrane i posiekane(...)kawałki i dodaj do warzyw. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy

Codogara
Shake bananowy z lodami + film 161

wspaniale gasi pragnienie, orzeźwia i chłodzi. Jest idealną propozycją na lekkie śniadanie, doskonale smakuje również z owocami sezonowymi truskawkami, malinami lub jagodami.   Składniki na 3 porcje: 2 banany sok z 1/2 cytryny 1 szklanka zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych Przepis : Banany kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny a następnie zalewamy

Smakowite Dania
Różowe risotto. 176

ryżu arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy(...)porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można  rozluźnić je łyżką

zadanie-gotowanie
Sernik cytrynowy z rabarbarem 204

Składniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa(...)tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 7. Około 1/3 masy serowej wylać

Mała Cukierenka
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 167

jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy:   - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz  Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły

Be Fit Be Strong
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 176

części masła i smażymy do zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę.   Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części(...)sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI NA SOS 100g bardzo zimnego masła 82% tłuszczu, podzielone na 7 równych części 1 duża szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki

Karo in the Kitchen
SOUVLAKI Z INDYKA 199

INDYKA   Jeżeli chcesz przyrządzić souvlaki na grillu niezbędne Ci będą: 800 gram mięsa z indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki kminku Oliwa Sok z cytryny 3 ząbki czosnku Sól Chili Cebula czerwona Zbliża się okres grillowy i choć większość grillowych przysmaków możemy wykonać w domu w piekarniku, to nic nie jest w stanie zastąpić(...)Równomiernie się wtedy upieką. W moździerzu ucieramy drobno oregano, tymianek, kminek, dodajemy starty na tarce czosnek, wędzoną czerwoną paprykę i odrobinę chili. Do tak utartej masy wyciskamy sok z jednej cytryny. Na grubych oczkach tarki ścieramy czerwoną cebulę i dodajemy ją do utartych przypraw, wszystko zalewamy oliwą i mieszamy z mięsem, które już wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Całość wstawiamy

Markowy smak
Ryba zapiekana w sosie koperkowym 167

tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę(...)biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani
Domowa granola 123

płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze kielichowym) na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie sypkie składniki oprócz rodzynek przesypujemy do miski, dokładnie(...)mieszamy. 3. Mieszamy miód z sokiem jabłkowym, dolewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. 4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wysypujemy granolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40-50 minut (do czasu, aż granola ładnie się zarumieni). W trakcie pieczenia często mieszamy granolę, aby się równo rumieniła i nie przypaliła z wierzchu

W kuchni Katie
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 182

ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie frytek i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i listki(...)jednej gałązki rozmarynu. Mieszamy. Pstrągi myjemy, osuszamy i robimy nacięcia po jednej stronie. Ryby nacieramy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania