średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykryć (można również folią) i upiec do miękkości. Upieczone wystudzić, obrać ze skórki(...)podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję do przygotowania świąt
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone. Zdejmij z patelni i odstaw, żeby odpoczęło, na bok, najpierw niech poleży chwilę na jenej stronie, jak zacznie lekko puszczać soki, przekręć mięso na drugą stronę – w ten sposób zatrzymasz soki w środku mięsa. Sprinkle the meat with a bit of olive oil, put some salt and pepper
Martyna Cooksnaturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkaaromat śmietankowy szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki szczypta soli 1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej GLAZURA: 1 szkl. cukru pudru sok z 1 limonki 1 łyżka gorącej wody kolorowe perełki - do dekoracji W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki , proszek(...)Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do dalszego przestudzenia. Wyjmować lekko ciepłe - nie będzie wtedy przywierać do silikonu. Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem cukier puder z sokiem z limonki i gorącą wodą - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Utarta glazura musi mieć konsystencję półpłynn ą, t ro chę luźniejszą
Grunt to przepis!cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka: 3 kg jabłek 100 g cukru 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie mieszamy sypkie składniki. 2. Dodajemy masło(...)dużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy na małym ogniu i karmelizujemy. 3. Następnie ostrożnie wsypujemy jabłka i czekamy, aż karmel się rozpuści (nie mieszamy!). 4. Gdy karmel się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cynamon. Mieszamy dokładnie. Jabłka są gotowe gdy zaczną się lekko rozpadać. Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Istna rozpusta
W kuchni KatieCzekolada z pomarańczami to połączenie idealne :) Mam dla Was przepis na ekspresowy deser, który zasmakuje każdemu. Składniki na 2 porcje: - 1 dojrzałe awokado, - sok z miąższem z 1/2 dużej pomarańczy, - 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego albo melasy, - 2 łyżeczki karobu lub kakao, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Awokado przeciąć wyjąć pestkę (jest bardzo zdrowa, można ją pozostawić(...)wysuszenia a później ścierać do potraw), wyjąć miąższ, wrzucić do blendera, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kakao lub carob, wanilię i substancję słodzącą. Mielimy wszystko na gładki mus. Możemy go podać w skórkach pomarańczy, ozdobić kawałkami owoców i np skórką pomarańczową. To jest pyszne i proste do zrobienia! Smacznego
Co na wege obiad?masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka) Dużą miskę napełnić wodą, wlać sok z cytryny, wymieszać. Jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić
maniapieczeniasię cieciorki, spowoduje to, iż będzie ona ciągle twarda. Zapraszam serdecznie do wymiksowania idealnego hummusu ze mną. IDEALNY HUMMUS Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki sok z połowy cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki tahiny (najlepiej własnoręcznie ukręconej) sól morska olej lniany tłoczony na zimno papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki kilka łyżek(...)wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Cieciorkę z puszki dokładnie odsączamy, pozostawiamy płyn (lub gotujemy wg powyższego przepisu). Do blendera wrzucamy ziarna ciecierzycy, nieobrany czosnek (łupinki też zawierają wiele cennych zdrowotnych właściwości), sok z połowy cytryny i kilka łyżek płynu z puszki (lub wody w przypadku swojej ugotowanej cieciorki). Miksujemy całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy. W razie konieczności, gdyby pasta była
Naturalna Kuchniawarzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy do nagrzanego do 120 stopni pieca na 15 min. Jeśli nie lubicie różowych soków z mięsa, to na 25 minut. Stopień wysmażenia mięsa możecie sprawdzić „na paluszki”, czyli złączając poszczególne palce razem i macając obszar pod kciukiem. Kciuk i palec wskazujący – stek krwisty, kciuk(...)palec środkowy – stek średni, kciuk i palec serdeczny – wysmażony. Palce stykamy lekko, nie dociskamy do siebie. Po pieczeniu stek musi koniecznie odpocząć, dajemy mu 10 minut. Soki w środku przestaną się gotować i krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego
ladykitchensmaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy(...)wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) również o wymiarach 24x24cm (lub 26x26 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Poncz: Ciepłą wodę mieszamy z sokiem cytrynowym oraz dodajemy cukier (do smaku). Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka
MyCookBook.plmarynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy
Z Majeczką w kuchnikrwisty płyn. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dajemy mu jeszcze kilka minut „odpocząć”, a potem kroimy w plastry (jeśli się za bardzo pospieszymy, może po pokrojeniu upuścić zbyt wiele soków). To danie atrakcyjne i smakiem i wyglądem, więc na pewno nadaje się na wiele szczególniejszych okazji. Z drugiej strony składniki i sposób przygotowania są dość proste – chociaż warto sensownie zgrać(...)Gruszkę i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Gotową polędwicę wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej kilka minut, aby „odpoczęła”. Kroimy na dość cienkie plastry, sprawdzamy czy nie upuści jeszcze nadmiaru soków i podajemy razem z pozostałymi składnikami – musem brokułowym, pieczarkami, brukselką, rzodkiewką i gruszką. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-186 {margin: auto;} #gallery-186 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px
Kulinarna Pokusamodne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu! Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich 5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego 2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku(...)łyżki stołowe octu z białego wina 4 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy z oliwek cukier do smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż
Garniec Magalietorebka suszonych drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto(...)mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40
Wanilia i KardamonSkładniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby płyn się wchłonął. Do wystudzonej kaszy(...)dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, pietruszkę oraz pomidora obranego ze skórki, wszystko dokładnie mieszamy. 2. Z oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny przygotowujemy dressing, łączymy z pozostałymi składnikami
Apetyczna babeczka