sok - 13499 przepisów (strona:175/900)

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 163

recipe in English Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw(...)małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach

karmelowy
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 115

nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów. Składniki 200 g serka mascarpone 200 ml soku jabłkowego 100% 1 kg marchwi 3 jabłka 2 szalotki 1 pęczek włoszczyzny 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego ( zastąpiłam zwykłym masłem ) sól i pieprz do smaku  opcjonalnie(...)szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami jabłek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
prowansalski tort 208

bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość(...)drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach

6niebo
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 218

około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko(...)pomidory pokroiłem w cząstki, wyciąłem z nich gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 194

kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny miód Przygotowanie sosu: Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość według własnego uznania) oraz łyżeczkę miodu. Sos doprawiamy solą i pieprzem

PaleoLife
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 203

English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę. W średniej misce wymieszałam

karmelowy
Tort cytrynowo - bezowy 220

naprawdę ekspresowo. Jeśli macie w lodówce zbędne białka, zróbcie bezowy tort! Nie ma pyszniejszego wykorzystania białek niż beza! Polecam :-) Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem okrąg o średnicy ok. 23 - 24 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek(...)ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach łyżką lub przełożyć masę bezową do rękawa

maniapieczenia
Sernik z owocami i bitą śmietaną 226

zimnego masła Masa serowa: 3 jajka 150 g cukru 700 g sera do serników 1 budyń waniliowy 2 łyżki konfitury (najlepiej takiej jakich używamy owoców) 1 łyżka soku z cytryny 300 g owoców (mogą być mrożone) Śmietana: 100 g białej czekolady 125 g sera do serników 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody(...)wykładamy cienką warstwą ciasta, pamiętamy aby nie pozostawiać dziur. Jajka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy puszystą konsystencję, dodajemy ser i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Konfiturę mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy nim spód ciasta. Wylewamy przygotowaną masę serową. Na wierzch wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 ‚C (termoobieg 160’C) przez około jednej godziny. Wyjmujemy ciasto

KasiaiKrzysiu.pl
Tort miodowo - orzechowy 238

łyżka wody *Krem orzechowy: 170 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy ciasto(...)miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Potem wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. W drugiej misce mieszamy śmietanę 18 % z sokiem z cytryny, potem dodajemy do niej mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę śmietanową i miksujemy po każdym dodaniu, tylko

Piekę, bo lubię
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 172

vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz 2 łyżki masła klarowanego 500 g pomidorków koktajlowych Sos: 5 łyżki oliwy extra vergin 2 łyż soku z cytryny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)czasie myjemy sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy we ćwiartki i oprószamy solą oraz pieprzem.   Do kubka dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.   Do miseczki wrzucamy mix sałat oraz rukolę, polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie

Sprawdzone przepisy kulinarne
waniliowe muffinki z konfiturą 135

soli mokre: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego 150 g stopionego masła łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: konfitura wiśniowa Składniki suche wymieszać ze sobą. Składniki mokre również. Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami(...)Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć niewielki otwór. Łyżeczką nakładać odrobinę konfitury. Naokoło wyciskać dekoracyjne rozetki

6niebo
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 250

smaku solą. Gotować przez ok. 20 minut a następnie dokładnie zmiksować jego zawartość ręcznym blenderem lub przelewając do blendera stacjonarnego (miksować do czasu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji) . Dodać sok z cytryn i zetrzeć do garnka skórkę jednej z nich. Ponownie zagotować zmiksowaną całość doprawiając do smaku solą i pieprzem (wedle uznania). Dodać do garnka zioła (tymianek lub oregano) oraz pozostałą(...)patelni 1/4 kukurydzy z cebulą i szczypiorem. Dokładnie wymieszać całość. Zupę podawać udekorowaną listkami oregano lub tymianku (można dodatkowo spryskać zupę sokiem z cytryny i zetrzeć na talerz nieco jej skórki) . Zupa najlepiej smakuje na następny dzień. Kukurydza w całości zachowuje chrupką testurę. Doskonały, sycący i ciepły posiłek na ponure, zimowe dni w Polsce. Smacznego

Jem więc Jestem
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 159

cukru waniliowego szczypta soli 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 łyżka soku z cytryny Na polewę krówkową 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek(...)Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód

Passions hobbies life
Suflet mirabelkowy z crème pâtissière 186

crème pâtissière  i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 8 Składniki: Mus mirabelkowy 100 g dżemu mirabelkowego 1 łyżeczka soku z cytryny Crème pâtissière 280 ml mleka 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g skrobi kukurydzianej Suflet 300 g  crème pâtissière 6 białek 80 g musu mirabelkowego(...)cukru miękkie masło do smarowania cukier puder różany lub zwykły szczypta soli Do podania świeże owoce, lody. Crème pâtissière Przygotowania: Mus mirabelkowy Dżem zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito. Crème pâtissière Mleko zagotuj w rondlu. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą, dokładnie połącz składniki.  Powoli dodaj gorące mleko  nie przerywając

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania