stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Galaretka 450g truskawek (bez szypułek) 1,5 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki stewii z erytrytolem
Fill The Bowloliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą sporo soku, wtedy należy je odwrócić, tak aby sok ściekł. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rozgnieciony czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby
https:KKuchniaMniamSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas
W Mojej Kuchni Lubięczubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: ok. 1/2 kg truskawek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka po łyżce cukier(...)dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy
MyCookBook.plczerwone słodkie papryki. Zestaw przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku z cytryny. Przepis, który Wam dziś prezentuję, pochodzi z "Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer - mojego nowego książkowego nabytku. Zrobiłam ją z suszonych papryczek chilli z dodatkiem jednej(...)bardzo aromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry. Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję
Chilli Czosnek i Oliwamakaronu? Do jego wytworzenia używa się pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Składniki: 11/4 szklanki kaszy kuskusu 2 upieczone filety z kurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki octu ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sól i pieprz do smaku cukier do smaku szczypiorek Wykonanie: Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić(...)minut. W miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem, pokrojonym upieczonym mięsem i szczypiorkiem. Starannie wymieszać, posypać skórką z pomarańczy
Tradycyjna KuchniaDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchnibyła naprawdę fajną przekąską. Pasta z bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste(...)blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak i miksujemy z dodatkiem wody, oliwy i serka. Nie musimy rozdrabniać tego na gładką masę, my zostawiliśmy drobne, nierozdrobnione kawałeczki bobu. Następnie dodajemy sok z cytryny, sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać również 1 łyżkę ostropestu. My go dajemy ostatnio do prawie wszystkiego, gdyż nie zmienia smaku potraw, a ma dużo białka, błonnika
Marder&Marder ManufactureBISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki(...)się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE
Smakołyki Berenikisoli skórka starta z 1 cytryny Składniki na sos: 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników w misce miksera lub blendera zmiksuj mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj(...)krokieta” i ułóż każdy zawiniętymi brzegami do dołu w większym naczyniu do zapiekania. Przełóż je do lodówki na na kilkanaście minut, a w międzyczasie przygotuj sos. Włóż rabarbar, sok pomarańczowy i cukier do średniego rondelka, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy rabarbar zmięknie, dodaj truskawki i gotuj
karmelowyWyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą i nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną(...)sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Gotowe kawałki układamy na folii aluminiowej i posypujemy płatkami migdałów. Szczelnie zamykamy sreberka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 20 minut. Po tym czasie otwieramy folię na ok 5 minut, by nadmiar wody wyparował. Podajemy na ciepło np z warzywnymi frytkami
Kuchnia w czekoladzietruskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić(...)przestudzić. Ciastka drobno rozgnieść, wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedwuwarstwowy mus z truskawek i mango. MUS PODWÓJNIE OWOCOWY SKŁADNIKI (2 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka siemienia lnianego 1 dojrzałe mango 1/4 szklanki mleka kokosowego 50 g nerkowców sok z 1/2 limonki 1. Siemię lniane zmiel w blenderze lub młynku do kawy. Truskawki umyj i zmiksuj blenderem razem z siemieniem. 2. Mango obierz i pokrój. Wrzuć do blendera, dodaj(...)mleko, nerkowce i sok. Zmiksuj na gładką masą. 3. Mus z mango przelej do pucharka, szklanki lub słoiczka. Na to wylej mus z truskawek i udekoruj tartą skórką z limonki i miętą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 312 kcal
Powiedz dietom niełyżka oleju kokosowego (lub innego) 1 cm kawałek imbiru (starty) 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry 1/2 - 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1/2 łżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki chutneya z papai, mango lub podobnego (opcjonalnie, ale warto) 300 ml bulionu warzywnego 200 ml mleczka kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę(...)Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie, ale nie rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać. Podawać na ryżu lub z jakąś odmianą hinduskiego pieczywa. Najlepiej smakuje po odgrzaniu
zadanie-gotowanieprzyjemnie chłodzą. Dziś polecam Wam kremowy chłodnik z awokado na maślance. składniki: 2 duże dojrzałe awokado (ok 550 g) 1 nieduży długi ogórek ok 3/4 l maślanki 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku lub pół małej cebuli oraz kawałek ogórka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Składniki wcześniej schładzam w lodówce aby chłodnik można było(...)usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do kielicha blendera. Dodać sok z cytryny i wlać maślankę. Wszystko zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Chłodnik podałam posypany drobno pokrojonym ogórkiem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Monia miesza i gotuje