pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę(...)lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i sokiem cytryny. Następnie lekko, delikatnie łączę serek ze śmietaną, tworząc jednolitą lekko tylko słodką masę do rozłożenia na obie części placka. Połowę serowej masy rozprowadzam na placek w głębokiej blaszce, ukrywając
I tu będę miała takie tepomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) kora cynamonu Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do szerokiego garnka wlewamy sok z pomarańczy i wkładamy śliwki. Gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Jak śliwki zaczną się rozpadać i gęstnieć wówczas mieszamy
Marder&Marder Manufacturejako owocowy dodatek. Pracy przy tym torcie jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :) Składniki : 4 białka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 2 łyżki cukru pudru 3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców) Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki(...)problem w uzyskaniu sztywnej piany). Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru. Miksować do rozpuszczenia cukru i uzyskania lśniącej piany (będzie się naprawdę błyszczała). Do piany, ciągle miksując, dodać sok z cytryny, a następnie mąkę ziemniaczaną. Trzeba zwrócić uwagę, by mąka była bez grudek. Jeśli widać grudki, przesiać przez sitko. Masę rozdzielić na dwie w miarę równe części i wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieczosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy
My Chcemy Jeśćodsączone 100 g wiśni na gładki mus 200 g wydrylowanych wiśni 200 g czarnych porzeczek opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem
greenscarfpasty waniliowej (możecie pominąć) ½ szklanki cukru pudru (szybciej się rozpuści) około 2 szklanek mąki szklanka jagód. Na masę na babeczki (można pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka(...)suche, wyciągamy i studzimy. Jak babeczki stygną, robimy masę – serek, cukier i kolor mieszamy razem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub nakładamy łyżką. U mnie za kolor posłużył sok z jagód przetartych przez sitko. Krem dekorujemy owocami. Prawda, że szybko? Zamiast jagód możecie użyć dowolnych owoców. Jeśli nie macie blachy do babeczek ciasto, możecie upiec w keksówce. Nie pieczcie
ladykitchenczosnku można użyć ziół prowansalskich), kurkuma, bazylia ziarna słonecznika Wykonanie: Cebulę i cukinię bardzo drobno kroimy. Wolę tak, niż zetrzeć na tarce, bo cukinia nie puszcza wtedy soków. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z cukinią i do całości dodajemy posiekane, bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw(...)warzywa rozdrabniam w maszynie, ale osobno. Najpierw cebulę, później marchew, na końcu cukinię. Obroty warto wycyrklować samemu – ja rozdrabniam dość mocno, ale nie na tyle, aby warzywa puściły sok. Poszatkowane warzywa łączę ze sobą, dodaję pozostałe składniki i mieszam ok. 15 sekund na obrotach 2-3. Kotlety serwowałam z batatami (widać), w bułce jako hamburgera, z bobem
gutfutłyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra lub pietruszka do posypania Do dekoracji można użyć pomarańczy lub mandarynek(...)Przygotowanie: wołowina teriyaki W misce mieszamy: sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, wino, imbir, czosnek. Dodajemy pociętą na małe kawałki wołowinę i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju. Wyciągamy wołowinę z marynaty, wrzucamy na rozgrzany wok i smażymy około 5 minut, aż zrobi się brązowa. Kiedy już cała
PaleoLifepszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru(...)przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się
codojedzeniaSkładniki: 750g jeżyn 1/2 szklanki mąki 4 jajka 300g cukru 330g jogurtu naturalnego 330g śmietany kremówki 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1/4 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę(...)jednym biszkopcie zapiąć obręcz tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki
kuchnia doskimojewypieki.pl, ale ze względu na doświadczenia z moim piekarnikiem nieco zmieniłam pieczenie, może i u Was konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g(...)pokojowej. Ubijam je na wysokich obrotach robota na białą, błyszczącą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do piany cukier i wciąż ubijam. Kiedy już beza przyjmie cały cukier dodaję sok z cytryny i krótko jeszcze mieszam robotem. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam ŁYŻKĄ do całkowitego wmieszania mąki w masę bezową. Na blaszce rysuję okrąg o jakieś 3 centymetry mniejszy niż
I tu będę miała takie tecałość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta 1 łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 porcja - 290 kcal - białko
Moje Kuchenne Rewelacjepulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej typu 450, 400 g czereśni, Czereśnie umyć, wydrylować. Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić
królestwo garówłyżka (5ml) ekstraktu waniliowego lub laska wanilii ok. 1/4 szklanki cukru drobnego 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Ponadto na czerwoną polewę: Szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniacznej lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody. oraz 250 g świeżych truskawek Wykonanie : 1. Piekarnik rozgrzać(...)lekko wciskając je w masę. 6. Przygotowujemy czerwoną polewę. Jeśli jest to kisiel z torebki wtedy zmniejszamy ilość wody by konsystencja była nieco gęstsza. U mnie polewą był rozcieńczony sok malinowy zagotowany z dwiema łyżeczkami cukru oraz zagęszczony rozrobioną mąką ziemniaczaną z zimną wodą. W przepisie znajduje się dużo zdrowych produktów. Mąka gryczana, kokosowa, olej kokosowy, suszone daktyle
vaniliowoczekoladowasię zarówno jako obiad do pracy jak i posiłek na ogrodzie. Składniki: 400ml jogurtu naturalnego lub greckiego 400ml zsiadłego mleka 2 długie ogórki paczek rzodkiewki pęczek koperku ząbek czosnku sok z ¼ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z jogurtem(...)zsiadłym mlekiem. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Serwujemy schłodzone
Pyry na Gaz