liście z 1 pęczka rzodkiewek 30 g parmezanu 30 g płatków migdałów 1 duży ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól do smaku sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 250 g koziego serka twarogowego (lub innego twarożku do smarowania) sól i chilli w płatkach do smaku 8 rzodkiewek Pizza bez drożdży - sposób przygotowania: Zacznij(...)misce z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Włóż do blendera razem z pozostałymi składnikami (poza oliwą) i zmiksuj. Na końcu rozrzedź pesto oliwą, spróbuj i dopraw solą i sokiem z cytryny wedle upodobania. Teraz zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i ok. 3/4 ilości wody. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeżeli ciasto wydaje Ci się za suche, dodaj
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI 200 gr suszonych daktyli 3 mandarynki 50 gr migdałów obranych ze skórki kakao PRZYGOTOWANIE Z 1 mandarynki zetrzeć skórkę. Z mandarynek wycisnąć sok. Suszone daktyle, migdały, skórkę z mandarynki zmiksować z sokiem z mandarynek. Z powstałej masy formować trufle i obtaczać
La grande e la piccola cuocałyżki nasion chia opcjonalnie cukier do smaku *** Możecie użyć takich owoców jakie lubicie - w tym przypadku ograniczeniem są jedynie Wasze preferencje Przygotowanie wg oryginalnego przepisu Rozciąć orzechy, zebrać sok, wyjąć miąższ. Zmiksować miąższ z 7 szklankami soku kokosowego, aż powstanie gładki krem. Wlać do szklanego naczynia. Teraz dodać 2-3 kapsułki probiotyku w proszku, przykryć masę szmatką i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę cukru, mleko, rozpuszczoną margarynę a w niej aromat arakowy lub inny ulubiony, wbijamy jajka, wsypujemy(...)przejmujemy się tym, że powstają grudki. Wchłoną się wraz z pieczeniem ciasta. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią porządnie wyrobione ciasto. Gdy rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi
Karczma Honoriettyszukajcie ekologicznych, niewoskowanych) 2 jajka 200 g cukru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g masła Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę, następnie przekroić i wycisnąć z nich sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu miksera lub trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały
Codzienna kuchnia niecodziennacynamon i cukier do smaku. Całość mieszamy i przesmażamy, aż dżem zgęstnieje, studzimy. JABŁKA: 1,3-1,5 kg twardych jabłek 1,5 litra wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 cytryny Jabłka kroimy na ósemki (jeśli jabłka są małe to na ćwiartki), wydrążamy gniazda nasienne, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z cukrem
Rozpustne gotowanieprzygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą z odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka(...)sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 200g startej marchewki (na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej lub pozostałości z wyciśnięcia soku w wyciskarce) 125g masła 100g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki) Wykonanie: - składniki
Smakołyki Berenikiżółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut(...)Gorące orzechy przełożyć na czystą ściereczkę i pocierać, aż zejdą z nich skórki. Orzechy grubo posiekać. Cukier i sok umieścić w garnuszku z szerokim dnem. Podgrzewać, aż płyn odparuje i cukier zacznie się karmelizować. Dodać sól, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Karmel wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Kremówkę ubić na pół-sztywno. Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy za pomocą miksera do połączenia składników. 2. Dodajemy ser kozi(...)nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, cebule dymkę kroimy w kółka, szczypior drobno siekamy - warzywa mieszamy. 2. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią kładziemy omleta złożonego na pół. Polewamy sosem koperkowym, posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy plasterkiem
W kuchni KatieSkładniki: 3 małe gruszki (ok 200g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 300 g owoców leśnych mrożonych lub świeżych 2,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 1,5 - 2 łyżeczki cukru (może być więcej) Przygotowanie: Żelatynę wsyp do szklanki i zalej wodą. Zostaw do napęcznienia(...)owocami leśnymi. Zasyp cukrem i wstaw na średni gaz. Zagotuj i duś kilka minut do miękkości gruszki oraz rozmrożenia owoców. Świeże mogą się rozpaść, ale nic nie szkodzi. Dodaj sok z cytryny i wodę z mąką. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj namoczoną żelatynę do gorących owoców. Wstaw na mały gaz, podgrzewaj kilka chwil. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się
Anioszek w kuchnisuszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru Przygotowanie: Suche składniki wymieszać razem. Od białek oddzielić żółtka. Białka schować do lodówki, przydadzą się do bezy. Miękkie masło wyrobić z żółtkami(...)pożądanego koloru i chrupkości. Następnie odkładamy ciasto do wystygnięcia, a w tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W trakcie jej ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać
Karczma Honoriettywieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego) odrobina startej gałki muszkatołowej liść laurowy 2-3 łyżki(...)parmezanu (można pominąć) Dodatkowo: 3 garście liści młodego szpinaku ( może być już wcześniej ugotowany ale niekoniecznie) 2 ząbki czosnku Filety kroimy na mniejsze części. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na parę minut po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na oleju rozgrzanym z masłem. Naczynie do zapiekanek lub żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim filety. Na usmażone
sierotka maRysia w kuchnikońca w hołdzie wiośnie. :) Znajdziecie w nim kilka postaci buraka, postarałam się również złożyć całość zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi - użyłam nie tylko buraka, ale też liście, łodygi i sok, w postaci cudownego koncentratu firmy Ogródek Dziadunia - klik . Wszystko w hołdzie botwinie i samemu burakowi. :) Z firmą Ogródek Dziadunia pracuję już dłuższy czas. Muszę powiedzieć, że produkty tej firmy(...)zachwyt. Jednym z takich produktów, który uważam za fantastyczny, jest użyty do dzisiejszego przepisu koncentrat barszczu czerwonego. Smak? Wyśmienity. Aromat? Cudowny. Kolor? Oszałamiający. Skład? Zagęszczony sok z buraka ćwikłowego (75%), woda, sól i przyprawy - wszystko. Tak, wszystko. :) Bez polepszaczy, sztucznych barwników i innych tego typu, co czuć już po otwarciu buteleczki oraz podczas "obróbki." Polecam
Garniec Magalieczosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż(...)średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do kilku
Roślinna - blog wegańskisałatki, które zabieram do pracy. Dziś proponuję sałatkę z roszponką. Składniki : 3 garści roszponki 3-4 średniej wielkości rzodkiewki pokrojone w plastry 5-6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół sok z 1/3 cytryny W misce umieścić powyższe składniki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe. Prosta, szybka, smaczna
Niebieski kubek z kawa