sok - 13499 przepisów (strona:179/900)

Różany mazurek z whisky 132

gramów masła 82% 1 jajko 50 gramów cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 1 słoik konfitury z płatków róż Ogródek Dziadunia 10 kakaowych herbatników typu petit beurre sok z ½ cytryny 2 łyżki whisky Składniki na wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa  Wykonanie: Wszystkie składniki umieść(...)stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut.  Przestudź spód na kratce.  Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód.  Białka ubij na sztywną pianę, dodaj skrobię oraz cukier.  Wyłóż bezę na wierzch.  Wstaw całość

Garniec Magalie
cytrynowy sos oregano- amarantusowy z makaronem ryżowym 167

Stąd pomysł na mój sos. Cytryna, amarantus i oregano- trzy składniki- super sos.. Całość można podać z uparowanym kalafiorem. SKŁADNIKI: 50g makaronu ryżowego 6 łyżek amarantusa 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli himalajskiej łyżeczka oregano WYKONANIE: w niewielkiej ilości wody gotujemy amarantus - tak aby pozostało nam trochę płynu sok z cytryny mieszamy z oregano i solą- dodajemy ugotowany

healthy dreams
Sałatka z łososiem i pomelo 182

łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać(...)dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia. W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło. Sałatkę delikatnie wymieszać i polać sosem, udekorować przypieczoną skórką z łososia i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z surowego brokuła 150

selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać, cienko pokroić, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i gdy puszczą sok odlać na sicie. Pomidory również opłukać pokroić na pół, a seler pokroić w słupki. Wymieszać wszystkie składniki, wsypać posiekany szczypior, dodać pieprzu

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze 135

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland Składniki na glazurę: 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty Przygotowanie: W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier

karmelowy
Marokański tagine z jagnięciną 219

wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże kawałki papryczki chili, które pozbawiłem pestek. Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim(...)umieściłem w nim placki. Piekłem przez 25 minut.  Na 5 minut przed podaniem dodałem do mięsa pół pęczka posiekanej natki kolendry. 400 gram natualnego jogurtu greckiego wymieszałem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i delikatnie doprawiłem solą. Na talerze wyłożyłem mięso, obficie podlewając pozostałym z jego duszenia sosem. Mięso polałem sosem jogurtowo - cytrynowym. Całość udekorowałem pozostałymi listkami natki kolendry

Wyprawy kulinarne
Sycąca sałatka z gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym. 123

smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii 1/3 łyżeczki imbiru *w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii. Ser „parmezan(...)pieca i nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado

Fill The Bowl
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 146

ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj : "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas(...)przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki

6niebo
Pączki hiszpańskie 219

zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania(...)rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą

mojewypiekiinietylko
Babeczki z białek czyli białkowe muffinki. 246

Idealny sposób na niewykorzystane białka.   Składniki (przepis na 12 muffinek): 5 białek, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, sok z 1/2 cytryny, truskawki lub dowolne owoce.   Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem, wymieszać je z mąką przesianą z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i roztopione masło (masło

rozgotowana
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 249

wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko * PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki

Food Square
uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami 105

udek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa

królestwo garów
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 217

zakazane... Na taką niedzielę zimową -polecam Wam własnie kawałek tego ciacha. Pozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna

Apetyt na Zielone
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 202

łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych goździków 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sok z cytryny Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie(...)ciasta przy brzegu formy odciąć. Formę wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: 4. Jabłka 1,8-1,9 kg obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 5. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawy, wymieszać. Gotować owoce przez około 4-5 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek

Mała Cukierenka