sok - 13499 przepisów (strona:186/900)

Koktajl Daiquiri 126

kieliszku do martini. Składniki: 50 ml rumu  Havana Club A ñ ejo 3 a ñ os (100 ml w wersji  Papa Doble) ,    20 ml soku z limonki,  2 łyżki cukru, szklanka pokruszonego lodu, 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.  Przełożyć do schłodzonego kieliszka(...)shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki i rum, dodać lód i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając shakerem. Przelać do kieliszka

SzczyptaSmaQ
Falafel – kotlety z ciecierzycy 176

umieścić cebulę – tak jak pietruszkę, tak i cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy(...)średnia cebula 2-3 małe ząbki czosnku 1 pęczek zielonej pietruszki (albo ½ pęczka pietruszki i ½ pęczka kolendry) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki mąki (użyłam orkiszowej, można użyć dowolnej, byle nie skrobiowej – ryżowej czy ziemniaczanej) olej rzepakowy do smażenia

Karo in the Kitchen
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 194

180st C. Masa czekoladowa: 3 tabliczki mlecznej czekolady 750 ml śmietany 30% lub 36%   Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem

Niespełnione zdolności kulinarne
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MANDARYNKAMI 153

Podzielę się dziś z Wami pyszną,lekką i orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami  z dodatkiem soku z pomarańczy. Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam mandarynki z puszki. Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku i dodałam do sałatki. Następnie przygotowałam sos. Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce: oliwę  z  oliwek balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu(...)łyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę z owoca doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem. Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki. Na wierzch w zależności od gustów polecam uprażyć orzechy włoskie i posypać nimi sałatkę. Smacznego

potrawyregionalne
Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami 124

śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki miodu 3 łyżki serka mascarpone 200 g puree z dyni, np.  domowej roboty skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód, cynamon, serek mascarpone, puree z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy. Wszystko dobrze zmiksować. Tak przygotowany

Nastoletnie Wypiekanie
KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 453

użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku  sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję) DODATKOWO: ugotowane ziemniaki (ilość według uznania) WYKONANIE: KOTLETY DE VOLAILLE: Masło rozgnieć widelcem ze startym czosnkiem, natką(...)minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut.  BURACZKI: Ugotowane, ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny lub octu oraz opcjonalnie olejem (ja pomijam ten dodatek), wymieszaj. Możesz schłodzić je w lodówce przed podaniem.  Kotlety podawaj z buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik 171

śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć(...)zasada suchego patyczka nie działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty

w mojej kuchni
Rozgrzewający krem curry 189

łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut(...)papryki.  Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 204

uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy(...)wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca

Poezja smaku
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 179

pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * starta dynia – 1 szkl * brzoskwinia – 1 szt * coś do posłodzenia – cukier / ksylitol / erytrol – do smaku * sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS BRZOSKWINIOWO – DYNIOWY: Startą dynię wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojoną drobno brzoskwinię , podlewamy odrobiną wody i na wolnym ogniu rozgotowujemy. Słodzimy do smaku, dodajemy sok cytrynowy

Ostra na Słodko
Koktajl z dyni 127

tego jak słodkie są poszczególne owoce i od naszych gustów. Koktajl bardzo mi smakuje, zresztą mojemu trzyletniemu synkowi również. Składniki: 400 g musu z dyni 2 średnie banany sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mleka 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej brązowy cukier lub miód do smaku Wykonanie

Mama Gotuje
Frużelina jagodowa 133

250g świeżych lub mrożonych jagód    3 czubate łyżki cukru    1  łyżeczka żelatyny    1  łyżeczka mąki ziemniaczanej.    1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie:    Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce

Amatorka kuchenna
Owsianka inaczej 157

wosiankę pokocha! W sercu tej owsianki znajdą dużo zdrowia! Składniki -chia z otrębami owsianymi  Melvit płatki owsiane błyskawiczne  Melvit mleko sojowe lub zwykłe miód lipowy listki mięty sok malinowy gruszka Zagotuj mleko sojowe i wsyp płatki owsiane oraz otręby. Dosmacz miodem zamiast cukru. Wyłóż do pucharków. Obierz gruszkę ,pokrój na plasterki-cząstki i poukładaj dookoła pucharka(...)utworzyć wieniec. Dołóż masy owsiankowej. Brzegi gruszki polej sokiem malinowym, powstanie bardzo ładna dekoracja.  Ozdób miodem i miętą. Genialne jako zdrowy deser dla dzieci, które nie cierpią owsianki lub jako doskonały początek każdego dnia! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sok z dzikiej róży do słoiczków. 168

wsypać cukier, zalać wodą. Odstawić na 12 godzin pod przykryciem. Następnie całość zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sitko ( na sitko możemy dać gazę, aby dokładnie odcedzić miazgę ). Gorący sok rozlać do małych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.  Sok możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć niewielką

Przepisy i porady kulinarne
Hummus 159

różne wariacje smakowe hummusu i również wszystkim się z Wami podzielę. Przejdźmy zatem do przepisu! Hummus 1 puszka ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek kumin (kmin rzymski) pieprz Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny. Dokładnie zblendować na gładką

Przepysznik - BLW i nie tylko