Dobrze jest kasze rozgotować, wtedy klopsiki będą się lepiej kleić. Ugotowana kasze pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy by puściła sok. Sery ścieramy na tarce; goudę na dużych oczkach, drugi ser na mniejszych. Do kaszy dodajemy oba sery, odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli
Przysmaki Karolkiodcinamy łodygę i pozbywamy się wszystkich listków z boku, pozbywamy się włóknistego rdzenia i na końcu dochodzimy do serca karczocha. Tak przygotowanego karczocha wkładamy do miski wypełnionej wodą i sokiem z cytryny. W trakcie obierania dobrze jest również karczocha smarować cytryną, aby za bardzo nam nie ściemniał! Postępujemy tak z pozostałymi karczochami. Do garnuszka / rondelka wlewamy olej - musi być(...)łupince, następnie dodajemy liść laurowy, świeży rozmaryn, sól i suszone zioła. Kiedy olej zacznie się gotować po chwili dodajemy do niego karczochy - wyciągamy je z wody z dodatkiem soku z cytryny, najlepiej na papierowy ręcznik kuchenny i dokładnie osuszamy - zmniejszamy ogień i gotujemy karczochy przez 10 minut, po tym czasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez
Plate of JoyIdealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu(...)kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki z cukinią oraz sok z cytryny doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany podając posypujemy natką pietruszki risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado
zobacz ich smaktakże po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy odlać większość powstałego soku. Można sok odstawić na jakiś czas w misce a po chwili go odlac delikatnie- a powstały krochmal dodać do startych ziemniaków) dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.mieszając ją. W tym samym kubeczku zahartujemy śmietanę – odlewamy kilka łyżek zupy do kubka, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy i całość wlewamy do zupy. Dolewamy do garnka koncentrat barszczu i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka(...)czosnku 2 łyżeczki mąki 4 łyżki zimnej wody 75g koncentratu barszczu, u mnie zawsze Krakus 50g śmietany do zup – 12,18 lub 30% ( u mnie Zott Natur 30%) łyżka soku z cytryny sól pieprz
Karo in the Kitchendyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała garść N a suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać(...)miseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszklanki komosy ryżowej 1 szklanka wody 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około(...)gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię. Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować dresing. Warzywa wymieszać komosą ryżową. Polać dresingiem i posypać siekaną natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowołyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Sos tzatziki: 1 kubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć(...)masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem, zieleniną, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć placek ziemniaczany, warstwę ciepłych buraczków i warstwę sosu, na to znów placek, buraki i sos. Liczba warstw
Czerwień i błękitniewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem i pokroić w paseczki(...)przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Curry podawać z ryżem, makaronem, a nawet kaszą
Kuchnia Elliespirytusu laska wanilii 10 goździków 2 kory cynamonowe Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wyjąć pestki, wrzucić do dużego słoja, butli. Zasypać cukrem, słoik zakręcić i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia porządnie wymieszać cukier z sokiem i śliwkami, wlać spirytus, dodać przyprawy i postawić w chłodnym miejscu na około 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, śliwki wyrzucić bądź
na moim stole...umieszczamy w rondelku wraz z 200ml wody, zagotowujemy. Do ciepłej już wody wsypujemy ksylitol, o ile zdecydowaliśmy się go użyć. W ciągu gotowania, jeżeli chcemy wspomóc jeżynom puścić sok i trochę je zmiażdżyć posługujemy się ubijakiem do ziemniaków. Gdy barwa wody będzie już mocno fioletowa przygotowujemy mieszankę 50ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek(...)umieszczamy w rondelku wraz z 200ml wody, zagotowujemy. Do ciepłej już wody wsypujemy ksylitol, o ile zdecydowaliśmy się go użyć. W ciągu gotowania, jeżeli chcemy wspomóc malinom puścić sok i trochę je zmiażdżyć posługujemy się ubijakiem do ziemniaków. Gdy barwa wody będzie już mocno czerwona przygotowujemy mieszankę 50ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek
Be Fit Be StrongSkładniki : 3 kg jabłek 40 dkg cukru 1/2 laski wanilii sok z 1 cytryny Sposób wykonania : J abłka umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do litrowych słoików do wysokości 2/3 słoika. Do każdego słoja włożyć po kawałku laski wanilii. Wodę zagotuj z cukrem, gdy lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i rozlej ją do słoików z jabłkami. Słoje zamknij
Przepisy i porady kulinarnesię do lśniącego, płynnego, bogatego żółtka. Kolejny sposób na jaja w koszulkach – spróbujcie, bo naprawdę działa. Patent Julii Child jest prosty. W garnku należy doprowadzić wodę z octem lub sokiem z cytryny do wrzenia (wlewamy tylko tyle wody, by lekko zakryła jajka). Jajka nakłuwamy pinezką, robiąc dziurkę na szerokim końcu jajka (ok, ja zrobiłam dosyć pokaźny krater, ale to tylko(...)sekundowego podgotowywania zachowały formę lepiej, niż mogłabym się spodziewać. Zjedliśmy na grzankach z wiejskiego chleba, posmarowanych hummusem i obłożonych awokado. SKŁADNIKI świeże jajka M lub L łyżka octu lub soku z cytryny woda pinezka/igła/agrafka
Karo in the Kitchengałązki rozmarynu, 4 pomidorki koktajlowe, 0,5 łyżki soli morskiej, 200ml oleju z pestek winogron, 100ml oliwy z oliwek, 80 ml octu balsamicznego, Podczas obierania karczocha, należy smarować go sokiem z cytryny, w innym przypadku bardzo szybko nam ściemnieje. Karczochy umyć, ściąć ostrym (najlepiej ząbkowanym) nożem liście (odciąć mniej więcej 2/3 kwiatu). Odciąć łodygę z podstawą. Następnie ściąć liście(...)około, do miękkiej jasnej części. Usunąć „włoski”, pręciki. I w ten sposób otrzymamy piękne serce karczocha. Serce karczocha włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do garnka wlać olej i oliwę, dodać rozmaryn, sól, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Dodać serca karczochów, a następnie pomidorki. Gotować, nie dopuszczając
królestwo garówmokre :) Syrop? Syrop też się przyda do posłodzenia herbaty, albo jakiegoś innego napoju, a jeżyny będą do ciast i deserów :) Składniki: jeżyny 1 kg cukru 500 ml wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Jeżyny przebrałam, oczyściłam i powkładałam do wyparzonych słoiczków. Cukier z wodą doprowadziłam do wrzenia, a potem gotowałam jeszcze 3 - 5 minut. Dodając w tym czasie sok
Blondynka Gotuje