sok - 13499 przepisów (strona:201/900)

Pavlova z jagodami. 126

bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie : Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę(...)Cały czas miksując dodawać powoli cukier puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć

W kuchni u Moniki
Spaghetti. 187

puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty do posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę(...)podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką

W kuchni u Moniki
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 141

łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350g wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej. Ponadto: 200g gorzkiej czekolady, masło - dodawać po łyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną(...)budyń folią spożywczą lub woreczkiem foliowym by nie zrobił się kożuch na nim. Masło zmiksować lub utrzeć. Dodawać do niego po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko

W kuchni u Moniki
Pierniki. 171

miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec(...)swoje miałam dość cienkie i wystarczyło ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.  Dekorację należy zrobić według własnego uznania. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą i z sokiem z cytryny. Do wody dodawać tyle cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy. Gdy lukier wyschnie, gotowe pierniki schować do pojemnika (najlepiej metalowego). Po paru dniach pierniki zmiękną. Smacznego

W kuchni u Moniki
Naleśniki z mięsem mielonym. 154

soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować(...)ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika

W kuchni u Moniki
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 106

szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół(...)spód i dłonią lub wałkiem rozprowadzić ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem.  Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać

W kuchni u Moniki
Prosty mus jabłkowy do naleśników 131

Składniki: 6 większych jabłek, sok z cytryny (niekoniecznie), 1-2 łyżki cukru, szczypta cynamonu. Przygotowanie : Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek nalać troszkę wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotować do momentu aż jabłka będę miękkie i woda odparuje.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Ananasowiec - z kokosem 167

stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem: Ananasy z puszki pokroić w kostkę. Zagotować sok z puszki ananasa (całość) z cukrem. Budyń wymieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć z żółtkami

W kuchni u Moniki
Chipsy z bananów (pieczone banany) 261

bananów w gazetce ze sklepu Asda. Postanowiłam go wypróbować. Składniki: 4 dojrzałe banany, 1 cytryna, cynamon. Przygotowanie: Blaszkę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Banany pokroić w plasterki (5-8mm - czym cieńsze tym bardziej po upieczeniu będą chrupiące, ja wolę jednak ciut grubsze i miękkie po upieczeniu). Banany zanurzać w soku

W kuchni u Moniki
Sałatka z kuskusem 341

ogórki konserwowe,   szczypiorek,   natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu aż kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić(...)całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Lemon curd 309

nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!! Składniki są tylko 4 4 cytryny - skórka z nich starta i świeżo wyciśnięty sok 200 g. cukru pudru 100 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 jajka + 1 żółtko  Moje wykonanie  : W rondelku z grubym dnem umieściłam cukier puder, masło oraz skórkę(...)sok z cytryn. Postawiłam rondelek na małym ogniu i mieszałam do rozpuszczenia masła i cukru. W niedużej misce  umieściłam jajka i żółtko - ubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Do rondelka stopniowo dolewałam masę jajeczną cały czas mieszając i całość gotowałam 10-15 minut aż masa zgęstniała. Krem przestudziłam i część przełożyłam do słoika o pojemności 250 ml. Pozostałą część wykorzystałam

apetytnapieczenie
Tarta Migdałowa z Gruszkami 159

Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła 150 g cukru kryształu 100 g zmielonych migdałów 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych

Made By Mom And Son
Placek królewski 142

cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą(...)Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.  3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia

Kuchnia w czekoladzie
Wybuchowy sernik 161

przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy. Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy(...)posypujemy resztą owoców granatu.  Ps. Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie spaghetti 170

Połączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki, a następnie cienkie słupki(...)które tworzą spaghetti. Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia.  2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie