całkowitym wymieszaniu krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim ciasto. Poncz Poncz do nasączenia ciasta zajmie Wam minutę. Zaparzamy mocną herbatę, słodzimy ją, dodajemy do niej rum i sok z cytryny– ile lubicie – i studzimy. I wszystko razem Ciasto kładziemy na duży płaski talerz bądź paterę. Dolny blat ciasta nasączamy mocno ponczem na rumie i herbacie. Krem wyciskamy pół(...)sody 0,5 łyżeczki soli Poncz do nasączenia ciasta szklanka mocnej herbaty, zaparzonej z 2-3 torebek 2-3 łyżeczki cukru 3-6 łyżek rumu białego lub ciemnego sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem na dwa małe blaty (przy dużych podwójcie ilość składników ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej, ryżowej lub kukurydzianej
Karo in the Kitchenwstawiamy na górną półkę piekarnika ustawionego na 200⁰C, z termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się nie przypala. Warzywa będą finalnie mocno przypieczone. I naprawdę pyszne. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy dwie kostki rosołowe. Upieczone pomidory pozbawiamy skórek (same odchodzą(...)łatwo je teraz zdjąć) i razem z czosnkiem, cebulą i całym sokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno
Karo in the Kitchenmiksujemy na gładko razem z bazylią. Owoce mieszamy ze zmiksowaną pulpą. Wsypujemy cały cukier żelujący. Ten cukier to gotowa mieszanka pektyn wraz z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dodatkowo wyciskamy sok z połowy cytryny. Kwas cytrynowy i kwas askorbinowy pozwalają zachować żywy kolor owoców i podbijają ich smak, wspomagają żelowanie pektyn, stosowane są w celu zapobiegania niepożądanym procesom utleniania, przez(...)się zassać. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przygotowanego dżemu. Zostawiamy go do ostygnięcia, podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików po 250ml 1kg truskawek 1kg cukru żelującego sok z połowy cytryny 10-20 listków bazylii
Karo in the Kitchenpasożyta. Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące. Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem
Karo in the Kitchensmoothie’. Do wymaganych 1,700ml na tą galaretkę zużyłam około 3kg kawałek owocu. Zostawiamy dwie garści niezblendowanego, drobno pokrojonego arbuza. Purée przelewamy do dużego, grubego i szerokiego rondla, wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić. Cukier mieszamy dokładnie z pektynami, wsypujemy do arbuzowego purée , bardzo dokładnie mieszamy i całość mieszając ciągle – gotujemy(...)pełnego stężenia potrzebuje 2-3 tygodni. SKŁADNIKI na 8 słoików po 250ml 1,7l purée z arbuza (kawałek arbuza o wadze od 2,5 do 3kg) 650g cukru sok z cytryny 3 opakowania pektyn Diamant- Konfitur-Fix lub żel-fixu
Karo in the KitchenChwilę razem smażymy. Dodajemy mielone mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż całe straci kolor surowizny – około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Jeśli kupiliście całe pomidory bez skórki, rozdrobnijcie je. Dusimy mięso z pomidorami na małym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut, aż część soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy do smaku solą
Karo in the Kitchenognia i trzymamy ją jeszcze około 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną(...)szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody
Karo in the Kitchennajdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około(...)łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the Kitchensię połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką. 3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką
Na Ciasteczkowych Papierachpieczenia. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem. 3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą(...)jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Sok z jabłek z cynamonem można oczywiście wypić. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy(...)sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachnieskończoną ilość sposobów, także spróbujcie sami taaaakiego arbuza, a się nie zawiedziecie, tym bardziej, że sezon na grillowy trwa w najlepsze ;-) Składniki : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżkę miodu sól pieprz szpinak baby (drobne, młode liście) 1 awokado 125 g oscypek ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia : do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy(...)łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem, a następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę
zobacz ich smakblaszki. składniki na masę serową: 900 g białego sera 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 250 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo(...)wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch sernika wylewamy polewę śmietanową i wyrównujemy. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Domowy Smak Jedzeniakuskus SKŁADNIKI 200 g kuskusu mały słoiczek suszonych pomidorów 180 g fety pęczek szczypiorku 1 dojrzałe awokado kilkanaście czarnych oliwek 5 łyżek łuskanego słonecznika sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Gotowy przesypujemy do miski. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany szczypiorek, obrane(...)skropione sokiem z cytryny awokado pokrojone w kostkę oraz przekrojone na połowę oliwki. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeczekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy(...)połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki. W rondelku zagotować jeżyny z cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie
kolorowotorcikowo