sok - 13499 przepisów (strona:208/900)

Pomarańczowiec z piernikami 230

szklanki esencji z herbaty * 2 szklanki mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 przyprawa do piernika Masa pomarańczowa: * kostka masła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki(...)części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania

Pobite gary Barbary
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 148

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut

Pobite gary Barbary
Zupa meksykańska 157

porcje. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia itd. Sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: Tortilla nachos Przepis(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do zupy dodajemy ulubione przyprawy - słodką paprykę, oregano, bazylię, kminek oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z limonki. Zupę podajemy w towarzystwie Tacos

Emcia Pichci
Zupa - krem z kalafiora. 170

Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki  2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne  pieprz ziołowy           Sposób przyrządzania:             Ziemniaki(...)podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zemsta teściowej 409

wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło(...)bezą: Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut. Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody

Ala piecze i gotuje
Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym 199

danie fotogeniczne, ale smaczne. Polecam ! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1/4 szklanki soku jabłkowego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wątróbkę oczyścić i opłukać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć 1 jabłko pokrojone w plastry bez gniazd nasiennych(...)krótko z każdej strony, a następnie dodać cebulę posiekaną w kostkę i  1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach. Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka. wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym

O kuchni z uczuciem
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 334

laskowe. Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk. Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami Składniki: 175g mąki pszennej 2 banany (około 230g) 40g masła 40g miodu 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85g gorzkiej czekolady z orzechami Wykonanie: - składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka - czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z czekolady i orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki - do bananów dodać jajko, miód, cukier z wanilią, roztopione masło i ekstrakt z wanilii, składniki

Smakołyki Bereniki
Sałatka z ogórków gruntowych 333

ogórków. Zamiast ziół prowansalskich równie dobrze można dodać swoje ulubione przyprawy. Składniki: 3 średnie ogórki kilka gałązek szczypioru 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 - 3 łyżki oliwy 1 - 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Oliwę, sok z cytryny oraz resztę przypraw wymieszać. Ogórki umyć i pokroić w plastry. Szczypior umyć i posiekać. Do ogórków dodać szczypior, sos i wszystko

Mama Gotuje
Drink Heart of Winter 171

samym dole ciemna czerwień, zaś powyżej śnieg i woda skuta lodem. W każdym razie takie się odnosi wrażenie patrząc na drink "Serce Zimy". SKŁADNIKI mleczko kokosowe syrop malinowy rum sok ananasowy blue curacao kostki lodu WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej włożyć kostki lodu (5 sztuk lub więcej). Wymieszać ze sobą: 50 ml mleczka kokosowego + 15 ml syropu malinowego. Przelać(...)szklanki.  Celując w środek drinka, wlać około 15 ml syropu malinowego (spłynie on powoli na dół). Wymieszać ze sobą: 20 ml rumu + 50 ml soku ananasowego + 20 ml curacao. Wlać powoli po odwróconej łyżeczce. Do drinka wlać bezpośrednio z butelki około 15 ml curacao (spłynie ono nieco w dół i rozwarstwi drink). W kolejnym kroku łyżeczką wlać nieco mleczka

Passions hobbies life
Letnia sałatka owocowa 106

coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie!  Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek  * 2 brzoskwinie lub nektarynki  * winogrona  * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny lub limonki  * opcjonalnie listki mięty  Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód(...)rozmieszać z sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Zupa warzywna na rosole 174

małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa(...)fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień

R'n'G Kitchen
Śledzie z bryndzą 179

papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie   Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem

R'n'G Kitchen
Szybka i zdrowa surówka obiadowa z kiełkami i olejem ostropestowym 163

ostropestowym od SemCo . Spróbujcie, zapraszam. Taka surówka, to samo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki(...)oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia smaków. Podajemy do obiadu. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 182

wrzątku sól morska, pieprz 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach) 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 garście makaronu razowego   Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić na kawałki (gdy cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać). W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cukinię oraz szczyptę(...)gotować na małym ogniu przez 5 minut. W między czasie ugotować makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa. The post Zupa krem

Moja Delicja
Stek z tuńczyka / Tuna steak 174

oliwek Tymianek Sól himalajska Cytryna Przygotowanie Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową albo grilla elektrycznego i smażymy z każdej strony po 2 minuty.  Najlepiej smakuje(...)skropiony sokiem z cytryny i podany z młodymi ziemniakami i sałatą z cytryną posypaną bryndzą. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania