kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany 30% - sok z 1/2 cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego(...)śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuczerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku
Życie zamknięte w smakuskóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, dając owocom czas na puszczenie soków (około 30 minut). Po tym czasie podgrzewamy dla rozpuszczenia cukru oraz odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce
Życie zamknięte w smakunadzienie: - 350 gram płynnego miodu - 125 gram bułki tartej - 125 gram śmietanki 36% - 1 cytryna Przygotowanie nadzienia: Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy do połączenia. i wylewamy na schłodzone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy formę. Odcinamy nadmiar. Z resztek możemy wykonać
Życie zamknięte w smakustanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy partiami, najlepiej po łyżce. Jest to zalecenie konieczne! Jeżeli nie będziemy go przestrzegać(...)Pavlova nie ma prawa się udać. Na samym końcu dodajemy mączkę oraz sok z cytryny. Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej narysować sobie na nim wcześniej okrąg, żeby Pavlova była możliwie foremna (średnica około 20 centymetrów). Wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej
Życie zamknięte w smakuszklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie
Życie zamknięte w smakupudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 1 cytryna Przygotowanie masy cytrynowej: Cytrynę szorujemy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cytrynową skórką i sokiem, Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cytrynowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię
Życie zamknięte w smakumięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką i częścią zupy, a następnie dodajemy do garnka. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy(...)sok z cytryny i skórkę. Odstawiamy na chwilę, ale już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy koperek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakus.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 50 mililitrów soku grejpfrutowego - tonik (schłodzony) - kilka kostek lodu - plasterek cytryny Przygotowanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu. Zalewamy je Aperolem, następnie sokiem i dopełniamy tonikiem. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakugodziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki. Składniki na krem cytrynowy: - 1 i 1/3 szklanki wody - 1 szklanka cukru - skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1 - 2 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy
Życie zamknięte w smakułyżki mąki · Sól, pieprz · Sok z 1 i ½ cytryny · Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku · 4 jajka ugotowane na twardo(...)zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO
Smaki Ewypikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, tylko filety anchois w cienkie paseczki. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy. Podajemy schłodzone, udekorowane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO
Smaki Ewywydaniu. O intrygującej brunatnej (aż do czarnej) barwie, słodki i pachnący ginem. Idealny na długie jesienne wieczory. Drink dla prawdziwych koneserów. Składniki: Gin 50 ml Blue Curacao 40 ml. Sok ananasowy 150 ml Sok cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce
Smaki Ewysteki z miecznika po ok. 200 gram 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona ostra papryczka lub 2 chili Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki soku ananasowego 1 plaska łyżeczka soli olej Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę drobno kroimy razem z pestkami. Siekamy listki oregano. Wszystko razem łączymy i dodajemy ½ szklanki soku ananasowego
Smaki EwyWarmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek(...)Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ). Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy
Smaki Ewy