sok - 13499 przepisów (strona:215/900)

Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 120

wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej(...)przy użyciu specjalistycznego narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę

Życie zamknięte w smaku
Słodka galaretka ze świerkowych igieł 116

Pięknie. SŁODKA GALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier i żelatynę) - ewentualnie zielony barwnik spożywczy Przygotowanie: Świerkowe igły lub gałązki płuczemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy całość połową litra wody(...)dopełniła garnek do 1 litra) i cukier żelujący, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Voila! Nie bójcie się, eksperymentujcie! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 125

słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny

Życie zamknięte w smaku
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 170

kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany 30% - sok z 1/2 cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego(...)śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sałatka a'la grecka 168

czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku

Życie zamknięte w smaku
Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z marakui i truskawek 170

skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, dając owocom czas na puszczenie soków (około 30 minut). Po tym czasie podgrzewamy dla rozpuszczenia cukru oraz odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce

Życie zamknięte w smaku
Tarta miodowa (z nadzieniem miodowym) 144

nadzienie: - 350 gram płynnego miodu - 125 gram bułki tartej - 125 gram śmietanki 36% - 1 cytryna Przygotowanie nadzienia: Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę i sok. Mieszamy do połączenia. i wylewamy na schłodzone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy formę. Odcinamy nadmiar. Z resztek możemy wykonać

Życie zamknięte w smaku
Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żurawiną i miętą 123

stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy partiami, najlepiej po łyżce. Jest to zalecenie konieczne! Jeżeli nie będziemy go przestrzegać(...)Pavlova nie ma prawa się udać. Na samym końcu dodajemy mączkę oraz sok z cytryny. Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej narysować sobie na nim wcześniej okrąg, żeby Pavlova była możliwie foremna (średnica około 20 centymetrów). Wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej

Życie zamknięte w smaku
Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej 124

szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka szafranowo-cytrynowe 156

pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 1 cytryna Przygotowanie masy cytrynowej: Cytrynę szorujemy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cytrynową skórką i sokiem, Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cytrynowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię

Życie zamknięte w smaku
Zupa cytrynowa z kurczakiem 201

mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką i częścią zupy, a następnie dodajemy do garnka. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy(...)sok z cytryny i skórkę. Odstawiamy na chwilę, ale już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy koperek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Florida drink 119

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 50 mililitrów soku grejpfrutowego - tonik (schłodzony) - kilka kostek lodu - plasterek cytryny Przygotowanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu. Zalewamy je Aperolem, następnie sokiem i dopełniamy tonikiem. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 232

godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki.  Składniki na krem cytrynowy: - 1 i 1/3 szklanki wody - 1 szklanka cukru - skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1 - 2 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 130

łyżki mąki ·          Sól, pieprz ·          Sok z 1 i ½ cytryny ·          Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo(...)zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tatar ze śledzia 150

pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, tylko filety anchois w cienkie paseczki. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy. Podajemy schłodzone, udekorowane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania