już za chwilkę. Teraz chciałabym Wam przedstawić ofertę Sibeco. Sklep on-line o przejrzystej i precyzyjnie dobranej szafie graficznej proponuje klientom wiele dobroczynnych produktów na bazie rokitnika. Są to: soki, herbaty, przetwory, oleje, żywność skierowana do dzieci, a także inne ciekawe artykuły, które możecie zobaczyć na stronie sklepu Sibeco . Na głównej stronie Sibeco możecie dowiedzieć wielu ciekawych wiadomości. Zarówno(...)lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka. Współpraca z Sibeco dała mi możliwość spróbowania kilku wybranych produktów. A są nimi: herbata zielona z rokitnikiem ekologiczny dżem z rokitnika czysty sok z rokitnika BIO suszone owoce rokitnika BIO Wkrótce przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów. A ja już teraz, ponownie zapraszam Was do samodzielnego zapoznania się z ofertą Sibeco
Zdrowie na języku :P200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy(...)ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy). Polewa: 8. Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu (jeśli polewa nam zostanie, przelać
Mała Cukierenkakoktajl. Pamiętacie gumę Center Shock? to moja inspiracja :). Zapraszam! Dla 2 osób (ok. 400ml) Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 obrane i pokrojone jabłka antonówki Garść ciemnych winogron Sok z 1 dużego różowego grejpfruta 1 łyżeczka miodu 2-2,5 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 2 miseczki. W pierwszej umieszczamy połówki winogrona oddzielone łyżeczką od skóry i pozbawione(...)pestek. Dodajemy miód i miksujemy. W drugiej miseczce umieszczamy sok z grejpfruta, pokrojone jabłko i cukier trzcinowy również miksujemy. 2/ Do szklanki przelewamy miks z jabłkiem i grejpfrutem do 3/4 wysokości a następnie uzupełniamy lejąc po łyżeczce miksem z winogronem. Wbijamy słomkę i SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime
Kuchnia PROzdrowotnadodatkiem koziego sera… Takie tam usłyszane przy stole. Składniki: //dwie porcje// na pesto 50ml oliwy z oliwek 3 łyżki płatków z migdałów 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sok z połowy małej lub średniej cytryny doniczka bazylii (ok. 25g) 2-3g natki pietruszki 3 kropke stewii w płynie (można pominąć) 2 szczypty soli makaron: duża cukinia min. 2/3 dojrzałego(...)drugim i kroimy wzdłuż cieniutkie makarony), 3) trzemy na najgrubszych oczkach na tarce (wersja dla mniej cierpliwych). W przypadku wersji 2 i 3, wkładamy makaron na sitko i wyciskamy sok (o ile cukinia jest dość mokra). Blenderujemy składniki na pesto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierzemy dużą miskę, wkładamy porcję makaronu i mieszamy widelcem z 2 łyżkami pesto. Duża miska
Fill The Bowlłyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki(...)rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści - gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników - na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni
Smakołyki Berenikipotrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób przyrządzenia : łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę(...)soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy
zobacz ich smakPrzepyszny! Idealny nie tylko na kończące się lato! Ten piękny czerwony kolor - ahhhh Spróbujcie. Składniki: - garść malin - gruby plaster arbuza - sok z 0,5 cytryny - woda ok 1 szklanki Owoce i wodę schłodzić. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w kielichu blendera. Dodać umyte maliny, sok z cytryny i wodę wg uznania. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek
CookYourselfpomidory - 2 ogórki - 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - około 5- 6 oliwek - pół puszki kukurydzy - pół główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Niektórzy(...)suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Łososia kroimy na kawałeczki Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem. Całość polewamy sosem. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin
Pan i Pani Smith w kuchniobiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już nie puszczą, czyli słoiczkowe. Ilość słoiczków zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie(...)potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę. Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już sok, który wiśnie wypuszczą. Słoiki szczelnie zakręcić. Do szerokiego i wysokiego garnka włożyć na spód kuchenną ściereczkę, by słoiki nie pękały podczas pasteryzowania. Słoiki zalać wodą pod dekielki. Wstawić
Poezja Smaków - blog kulinarnyokoło pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego
Poezja Smaków - blog kulinarnyZalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok. Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut. Smacznego :) Cieplutko pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest dla mnie jedną z tych rzeczy, której nigdy przenigdy nie kupuję gotowej. Paczkowane mi po prostu(...)plastrami pomidora i awokado. Tak, z chipsami też jest pycha. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ¼-½ łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion
Karo in the Kitchenobranych i pokrojonych w cienkie plastry jabłek -1 kg cukru Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy pojawi się sok, garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy do odparowania soku i rozpadnięcia się jabłek. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyśmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej(...)wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem smarujemy po całej
Kuchenne Wariacjesuszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę – 1/2 cebuli – 2 garście nasion słonecznika – 1 garść nasion lnu – sok z 1/2 limonki – odrobina oliwy Przygotowanie sałatki zacznijcie od ugotowania bulguru (potem musi się jeszcze ostudzić). W garnku zagotujcie 2 kubki wody z odrobiną soli, gdy woda będzie wrzała(...)paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu. W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
Szybko Tanio Smacznie