sok - 13499 przepisów (strona:206/900)

Pstrąg pieczony w piekarniku 155

dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny 1 cytryna sól pieprz cytrynowy oliwa Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła

O kuchni z uczuciem
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 134

łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na blachę wylać olej i wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie ciasto na soku z cukinii ze śliwkami 157

Autorka akcji Marnacja - STOP zainspirowała mnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :) Składniki : 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej 150 ml cukru 50 ml oleju łyżka octu(...)szklanka soku z cukinii esencja waniliowa 6 ciemnych śliwek Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Współpraca z Sibeco - poznaj odżywczą moc rokitnika :) 108

już za chwilkę. Teraz chciałabym Wam przedstawić ofertę Sibeco. Sklep on-line o przejrzystej i precyzyjnie dobranej szafie graficznej proponuje klientom wiele dobroczynnych produktów na bazie rokitnika. Są to: soki, herbaty, przetwory, oleje, żywność skierowana do dzieci, a także inne ciekawe artykuły, które możecie zobaczyć na stronie sklepu Sibeco . Na głównej stronie Sibeco możecie dowiedzieć wielu ciekawych wiadomości. Zarówno(...)lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka. Współpraca z Sibeco dała mi możliwość spróbowania kilku wybranych produktów. A są nimi: herbata zielona z rokitnikiem ekologiczny dżem z rokitnika czysty sok z rokitnika BIO  suszone owoce rokitnika BIO  Wkrótce przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów. A ja już teraz, ponownie zapraszam Was do samodzielnego zapoznania się z ofertą Sibeco

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 136

200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania     1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy(...)ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy). Polewa: 8. Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu (jeśli polewa nam zostanie, przelać

Mała Cukierenka
Koktajl z ANTONÓWKĄ 229

koktajl. Pamiętacie gumę Center Shock? to moja inspiracja :). Zapraszam! Dla 2 osób (ok. 400ml) Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 obrane i pokrojone jabłka antonówki Garść ciemnych winogron  Sok z 1 dużego różowego grejpfruta 1 łyżeczka miodu 2-2,5 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 2 miseczki. W pierwszej umieszczamy połówki winogrona oddzielone łyżeczką od skóry i pozbawione(...)pestek. Dodajemy miód i miksujemy. W drugiej miseczce umieszczamy sok z grejpfruta, pokrojone jabłko i cukier trzcinowy  również miksujemy. 2/ Do szklanki przelewamy miks z jabłkiem i grejpfrutem do 3/4 wysokości a następnie uzupełniamy lejąc po łyżeczce miksem z winogronem. Wbijamy słomkę i SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron cukiniowy z pesto bazyliowo-cytrynowym, awokado i czerwoną porzeczką. W wersji wegańskiej z wędzonym tofu, w wersji rybn 167

dodatkiem koziego sera… Takie tam usłyszane przy stole. Składniki: //dwie porcje// na pesto 50ml oliwy z oliwek 3 łyżki płatków z migdałów 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sok z połowy małej lub średniej cytryny doniczka bazylii (ok. 25g) 2-3g natki pietruszki 3 kropke stewii w płynie (można pominąć) 2 szczypty soli makaron: duża cukinia min. 2/3 dojrzałego(...)drugim i kroimy wzdłuż cieniutkie makarony), 3) trzemy na najgrubszych oczkach na tarce (wersja dla mniej cierpliwych). W przypadku wersji 2 i 3, wkładamy makaron na sitko i wyciskamy sok (o ile cukinia jest dość mokra). Blenderujemy składniki na pesto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierzemy dużą miskę, wkładamy porcję makaronu i mieszamy widelcem z 2 łyżkami pesto. Duża miska

Fill The Bowl
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 902

łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny  Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki(...)rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści - gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników - na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni

Smakołyki Bereniki
grillowany łosoś 211

potrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki cytryny Sposób przyrządzenia : łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę(...)soku z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie, a ząbek czosnku kroimy drobno i dodajemy również do marynaty wszystko mieszamy, polewamy marynatą rybę i odkładamy na 15 min. w tym czasie rozpalamy grilla, pomidory obtaczamy w oliwie z oliwek - można do smaku posolić je delikatnie, ale to już wedle własnego uznania, bowiem mniej słone potrawy wydobywają z siebie swój prawdziwy

zobacz ich smak
Koktajl arbuzowo-malinowy 160

Przepyszny! Idealny nie tylko na kończące się lato! Ten piękny czerwony kolor - ahhhh Spróbujcie. Składniki: - garść malin - gruby plaster arbuza - sok z 0,5 cytryny - woda ok 1 szklanki Owoce i wodę schłodzić. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w kielichu blendera. Dodać umyte maliny, sok z cytryny i wodę wg uznania. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek

CookYourself
Sałatka z kaszą jaglaną, wędzonym łososiem i oliwkami 178

pomidory - 2 ogórki - 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - około 5- 6 oliwek - pół puszki kukurydzy - pół  główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem  musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Niektórzy(...)suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Łososia kroimy na kawałeczki Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem.   Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin

Pan i Pani Smith w kuchni
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 148

obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już nie puszczą, czyli słoiczkowe. Ilość słoiczków zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie(...)potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę.  Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już sok, który wiśnie wypuszczą. Słoiki szczelnie zakręcić. Do szerokiego i wysokiego garnka włożyć na spód kuchenną ściereczkę, by słoiki nie pękały podczas pasteryzowania. Słoiki zalać wodą pod dekielki. Wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 158

około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka konserwowa z sześciu składników. 143

Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok.  Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut. Smacznego :) Cieplutko pozdrawiam,  Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 149

ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest dla mnie jedną z tych rzeczy, której nigdy przenigdy nie kupuję gotowej. Paczkowane mi po prostu(...)plastrami pomidora i awokado. Tak, z chipsami też jest pycha. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ¼-½ łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania