możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu, sok z pół cytryny, szczypta soli, łyżka imbiru, łyżeczka sody oczyszczonej. Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione(...)masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościkostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i około 1/4 kostki masła (200gramowego) Zagniatamy kruszonkę z podanych składników i chowamy ja do zamrażalki(...)wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach u mnie wygladało to tak : Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą
Gotowanie...to proste !wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki pasty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego
DefinicjaSmakuskładnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min. Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie z cukrem) Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem
Kuchnia Ellieprzewyższają je smakiem, delikatnością i wilgotnością. Ponieważ nie są one tak suche jak biszkopty. Składniki: 135 g białka (3 szt.) 45 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 g mąki migdałowej (można samemu zmielić płatki migdałowe, my z mamą tak właśnie zrobiłyśmy) + 120 g cukru (migdały i cukier wymieszać) 3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie(...)Białka ubijamy do spienienia i powoli łyżka po łyżce dodajemy 45 g cukru. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę migdałową mieszamy ze 120 g cukru i mąką pszenną. Do ubitej bezy dodajemy wymieszane, migdały, z cukrem i mąką i delikatnie łyżką lub ręcznie mieszamy je z bezą. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskamy masę
Lili w kuchniwielkości Waszych porcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki i wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli(...)lodówce dłużej niż 24h, wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się po uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy
Be Fit Be Stronglight: Pomidory nadziewane kuskus i sałatą: Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe pomidory 1 ząbek czosnku, 1/5 sałaty masłowej kilka listków natki pietruszki, 1 kopiasta łyżka kuskus do smaku sok z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki ziaren słonecznika 100 ml bulionu Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Kuskus wsypujemy(...)przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek miksujemy na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pastę mieszamy z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełniamy połówki pomidorów. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki. Tak przygotowane pomidory przed podaniem schładzamy przez chwilę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4 łyżki orzeszków piniowych, 70 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżeczka), 15 g startego parmezanu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy(...)miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto. Polędwiczki układamy na 5 sek. na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą
Moniki Smakołykipenne garść koperku / a handful of dill starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta cukru / pinch of sugar sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil cieciorka gotowana na parze / c hickpeas cooked(...)gotowanie: ok. 15 min., ilość porcji: 2 Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy. Potem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according
Projekty ze smakiempodgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz czarny Przygotowanie: Grzyby opłukujemy na drobnym sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym(...)wrzącym wywarem, dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielski i starte buraki. Doprawiamy solą i zagotowujemy.Całoś ć gotowa ć na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Przeced ź my wywar następnego dnia, b ę dzie bardziej intensywny smak. Grzyby zostawiamy i wykorzystujemy do farszu
Smaczne Potrawyfilo 200 gr. masła 200 gr. orzechów włoskich lub migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Syrop: 150 ml. wody 100 ml. płynnego miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do orzechów dodaj cukier,a następnie pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj płynnym masłem, wysyp porcję orzechów lub migdałów, posyp cynamonem(...)zwiń w rulonik, tak samo postąp z pozostałym ciastem. Ruloniki baclavy włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w 170 stopniach. W rondelku zagotuj wodę, cukier, sok z cytryny i płynny miód , tak powstałym syropem zalej gorące ciasto i odstaw je na 2 godziny. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawymojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty(...)garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość
Miód i pieprzząbki czosnku 1 szkl cukru 2 łyżki musztardy 50-100 ml octu (ja dałam 50 ml) 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z puszki ananasów 1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę(...)minut. 3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut
Kto ugości moich gości?ryżowej ~30g karobu biolada.pl ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g borówek i malin (łącznie) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką(...)Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z karobem, cukrem i sodą. Owoce myjemy i osuszamy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy
chili & sugarłyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte(...)podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Smaki Przyprawy i Kolory