sok - 13499 przepisów (strona:198/900)

Ciasteczka imbirowe 113

możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki:    350g mąki pszennej,  125g masła,  jajko,  200g cukru,  70g miodu,  sok z pół cytryny,  szczypta soli, łyżka imbiru,  łyżeczka sody oczyszczonej. Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione(...)masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.  Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku.  Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 143

kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i około 1/4 kostki masła (200gramowego) Zagniatamy kruszonkę z podanych składników i chowamy ja do zamrażalki(...)wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach u mnie wygladało to tak : Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą

Gotowanie...to proste !
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 154

wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki pasty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 196

składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie z cukrem) Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem

Kuchnia Ellie
Boskie ciasteczka migdałowe 135

przewyższają je smakiem, delikatnością i wilgotnością. Ponieważ nie są one tak suche jak biszkopty.       Składniki:   135 g białka (3 szt.) 45 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 g mąki migdałowej (można samemu zmielić płatki migdałowe, my z mamą tak właśnie zrobiłyśmy) + 120 g cukru (migdały i cukier wymieszać) 3 łyżki mąki pszennej   Przygotowanie(...)Białka ubijamy do spienienia i powoli łyżka po łyżce dodajemy 45 g cukru. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę migdałową mieszamy ze 120 g cukru i mąką pszenną. Do ubitej bezy dodajemy wymieszane, migdały, z cukrem i mąką i delikatnie łyżką lub ręcznie mieszamy je z bezą. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskamy masę

Lili w kuchni
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 182

wielkości Waszych porcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki i wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli(...)lodówce dłużej niż 24h, wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się po uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy

Be Fit Be Strong
Pomidory nadziewane kuskus i sałatą 147

light: Pomidory nadziewane kuskus i sałatą: Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe pomidory 1 ząbek czosnku, 1/5 sałaty masłowej kilka listków natki pietruszki, 1 kopiasta łyżka kuskus do smaku sok z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki ziaren słonecznika 100 ml bulionu Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Kuskus wsypujemy(...)przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek miksujemy na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pastę mieszamy z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełniamy połówki pomidorów. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki. Tak przygotowane pomidory przed podaniem schładzamy przez chwilę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą 166

makaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4   łyżki orzeszków piniowych, 70 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżeczka), 15 g startego parmezanu, sól himalajska do smaku,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy(...)miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto. Polędwiczki układamy na 5 sek. na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą

Moniki Smakołyki
Penne w sosie koperkowym z cieciorką / Penne in dill sauce with chickpeas 141

penne garść koperku / a handful of dill starty parmezan / grated parmesan cheese szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta cukru / pinch of sugar sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil cieciorka gotowana na parze / c hickpeas cooked(...)gotowanie: ok. 15 min., ilość porcji: 2   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy. Potem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according

Projekty ze smakiem
Barszcz czerwony 94

podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz czarny Przygotowanie: Grzyby opłukujemy na drobnym sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym(...)wrzącym wywarem, dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielski i starte buraki. Doprawiamy solą i zagotowujemy.Całoś ć gotowa ć na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Przeced ź my wywar następnego dnia, b ę dzie bardziej intensywny smak. Grzyby zostawiamy i wykorzystujemy do farszu

Smaczne Potrawy
Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 292

filo 200 gr. masła 200 gr. orzechów włoskich lub migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Syrop: 150 ml. wody 100 ml. płynnego miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do orzechów dodaj cukier,a następnie pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj płynnym masłem, wysyp porcję orzechów lub migdałów, posyp cynamonem(...)zwiń w rulonik, tak samo postąp z pozostałym ciastem. Ruloniki baclavy włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w 170 stopniach. W rondelku zagotuj wodę, cukier, sok z cytryny i płynny miód , tak powstałym syropem zalej gorące ciasto i odstaw je na 2 godziny. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
jagodowa zupa mojej babci 129

mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki  dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty(...)garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość

Miód i pieprz
Sos słodko-kwaśny do słoików 177

ząbki czosnku 1 szkl cukru 2 łyżki musztardy 50-100 ml octu (ja dałam 50 ml) 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z puszki ananasów 1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę(...)minut. 3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut

Kto ugości moich gości?
wegańskie i bezglutenowe ciasto karobowe z owocami 245

ryżowej ~30g karobu biolada.pl ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g borówek i malin (łącznie) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką(...)Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z karobem, cukrem i sodą. Owoce myjemy i osuszamy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy

chili & sugar
Sałatka tajska 131

łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili   2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte(...)podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Smaki Przyprawy i Kolory