sok - 13499 przepisów (strona:192/900)

dorsz pieczony z grejpfrutem 227

tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy,  następnie posypujemy solą, pieprzem i  skraplamy sokiem z połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.  Do miski wyciskamy sok z  pozostałej połówki  grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy

Miód i pieprz
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 131

garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone w ćwiartki figi (ze skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką(...)małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Ciasto jogurtowe z jabłkami 269

mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 75 g drobnych rodzynek 2 duże jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny oraz: 60 g płatków migdałowych  Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić(...)małe kawałeczki. Wrzucić do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie

maniapieczenia
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 192

masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej(...)spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka

Wanilia i Kardamon
Jeżynowiec Joli 142

jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny  Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut

kgwjanczewo
TORT Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 140

MĄKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI KAKAO 1 BUDYŃ CZEKOLADOWY 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA KREM: 1,5 L ŚMIETANY 30% 6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU OK 1-1,5KG TRUSKAWEK SOK TRUSKAWKOWY LUB HERBATA TRUSKAWKOWA Z CUKREM DO PONCZOWANIA PRZYGOTOWANIE: ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK,BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ, CAŁY CZAS UBIJAJĄC DODAJEMY ŻÓŁTKA I OBA RODZAJE CUKRU. MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM(...)KROIMY NA DROBNE KAWAŁECZKI I MIESZAMY Z JEDNĄ ŁYŻKĄ CUKRU PUDRU(MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ JAK TRUSKAWKI SĄ MAŁO SŁODKIE) PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU PRZEKRAJAMY  NA TRZY CZĘŚCI. PIERWSZĄ NASĄCZAMY SOKIEM LUB HERBATĄ,NA TO DODAJEMY 1/3 ILOŚCI BITEJ ŚMIETANY I POŁOWĘ TRUSKAWEK Z KOLEJNĄ WARSTWĄ ROBIMY TAK SAMO NA WIERZCH DAJEMY OSTATNIĄ CZĘŚĆ BISZKOPTU RÓWNIEŻ NASĄCZAMY I DAJEMY RESZTĘ BITEJ

Swojskie jedzonko
TRUSKAWKOWA TARTA 138

TRUSKAWKOWA TARTA DELIKATNE TRUSKAWKOWE NADZIENIE NA KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI  150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU  CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA(...)PIEKĘ CIASTO W 200 STOPNIACH 12 MIN,POTEM ZDEJMUJĘ FASOLĘ I PIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ  Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM  ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY  DELIKATNIE

Swojskie jedzonko
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 188

mnie klinek) 6 średnich jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ(...)UŻYŁAM KWADRATOWEJ  BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY I GOTOWE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Mule -proste i szybkie do zrobienia 135

ROBIŁAM PO RAZ PIERWSZY LUBICIE OWOCE MORZA? JAK TAK TO PODZIELĘ SIĘ Z WAMI SWOIM PRZEPISEM-MUSICIE SPRÓBOWAĆ KONIECZNIE SKŁADNIKI : MULE 1 CEBULA 2 ZĄBKI CZOSNKU ĆWIARTKA MASŁA SOK Z PÓŁ CYTRYNY SÓL PIEPRZ 3/4 SZKL.BIAŁEGO WINA NATKA PIETRUSZKI PRZYGOTOWANIE: NA MASEŁKU W GARNKU PODDUSZAMY CEBULĘ POKROJONĄ W KOSTKĘ I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK,JAK SIĘ TROCHĘ ZESZKLI TO WRZUCAMY OPŁUKANE(...)MULE,PODLEWAMY WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Lemon curd-krem cytrynowy do deserów 124

deserów,lodów i ciast, przepis pochodzi z Irlandii,tam jest bardzo popularny,ja w sezonie robię go  również z truskawek,po prostu biorę zmiksowane truskawki zamieniam za sok z cytryny(taką samą ilość),i wychodzi rewelacyjny-jak cukierki campina-spróbujcie koniecznie LEMON CURD SKŁADNIKI:(na dwa małe słoiczki) 55 g masła 110 g cukru 3/4 szkl.soku wyciśniętego z cytryn(...)PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści to dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy sok ze skórką,następnie roztrzepane robotem jajka,i mieszamy cały czas na małym ogniu,aż zacznie gęstnieć,(w zależności od wielkości ognia-ok 20 min ) jak już zgęstnieje,dajemy do słoiczków

Swojskie jedzonko
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 295

rondla przełożyć masło, miód i cukier, składniki podgrzać do ich rozpuszczenia się - wsypać jabłka oraz dodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje - do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić(...)spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć

Smakołyki Bereniki
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami 132

kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast kapusty pekińskiej

królestwo garów
Indyk w cieście z nutą orientu 147

SKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne(...)PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie

ClauditteMissCooking
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 154

kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut

SzczyptaSmaQ
Słodko kwaśna galaretka 113

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki Sok z cytryny – 4 łyżki Skórka otarta z cytryny – 1 łyżka Bita śmietana Mięta  Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynowa rozpuść w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać , pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretki przestygną , do cytrynowej dodać sok, dobrze wymieszać

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania