zrobić! ;) Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 7 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + ulubiony dżem - ja wybrałam porzeczkowy. Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając(...)pieczenia delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min. Masa Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam zamiennie masą i dżemem. Dekoruję startą czekoladą. Wygląda smakowicie
Kolejny blog o gotowaniuporządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy
Eli Gotowanieduszenia sól pieprz Wykonanie paprykę ,cebulę , kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju , cały czas mieszam, dodaje pokrojonego w kostkę pomidora , tu należy posolić aby to wszystko soki puściło . Soki są potrzebne aby zaczęło się dusić . Po 5 m dolewam 1/2 szklanki wody , mieszam i dolewam mąkę ziemniaczaną ( oczywiście rozpuszczoną w zimnej wodzie ) W tym samym czasie smażę pokrojony
Eli GotowanieCiasto na ptysie Składniki ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka 2 łyżki oliwy sól ,pieprz 1/2 soku z cytryny Wykonanie jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski . Dodać odsączony groszek i kukurydze , dodać oliwę(...)doprawić solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać. Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznego Idealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy
Eli Gotowanieubijam . Jest o wiele delikatniejsza. Składniki 4 galaretki i różnym smaku 1 polewa czekoladowa cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej). WAŻNE - każdy kolor w innej miseczce. 2 . Ciasto - Do miski(...)stopniach. 5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian . 7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć w wolną przestrzeń
Eli Gotowanieogórki 1 pomidor ser feta ok. 1/4 kostki kilka listków sałaty dębolistnej łyżka szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek sól , pieprz do smaku szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie 1 . Ogórki ,pomidor , sałatę umyć i osuszyć . 2 . Ogórki przekroić na połówki , wydrążyć pestki . Pomidory i fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać na drobne kawałeczki . Szczypiorek pokroić(...)Włożyć do miseczki dodać wydrążony miąsz z ogórków .delikatnie wymieszać . 3 . Do wydrążonych ogórków włożyć pokrojone warzywa . 4 . Oliwę ,cukier,sok z cytryny,sól,pieprz wymieszać .Polać ogórki . Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie
Eli Gotowanieszczypior gruby 1/2 opakowania fety (lub innego sera) pęczek sałaty dębolistnej 2 łyżki oliwy szczypta soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z lemonki ( może być cytryna) kilka młodych listków lebiody (kumosy) Wykonanie 1 . Oliwę, sól i pieprz ,cukier i sok dobrze wymieszać . 2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek
Eli Gotowanieduża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry. sok z jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny. Wykonanie. Krok 1 Warzywa umyć , Zalać wodą grzybową , zagotować . Krok 2 Umyte buraki zetrzeć na tarce(...)godziny . W czasie gotowania należy uzupełnić płyn jeśli wyparuje . Krok 4 Odcedz ić barszcz . Podgrzać sam płyn , nie gotować , dodać 1/2 soku z cytryny , zamieszać , dodać cukier , zamieszać , posmakować Jeśli jest mało kwaśne dodać
Eli Gotowaniecoś co moja rodzinka zjadła i nie marudziła Składniki 300 g świeżych krewetek 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego sok z cytryny lub limonki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki oliwy Wykonanie Krok 1 Oliwę , miód , sos sojowy(...)krewetek przełożyć pozostałą marynatę i bulion. Dusić na małym ogniu ok 10-15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku Ja podałam z penne
Eli Gotowaniegłówki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Oliwę , sól, paprykę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszać . Cukier
Eli Gotowanierzeżucha z kuchennego okna. Składnik 1 cebula 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 4 łodygi selera naciowego 1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu rzeżucha sok z cytryny 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda. Wykonanie - Umyć warzywa. - Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki(...)Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą. Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami
Eli Gotowanieszparagów 1 czerwona cebula 1 pęczek natki botwiny ( listki muszą być młode) koperek kilka gałązek szczypior gruby sól pieprz do smaku 1 łyżeczka octu ryżowego lub sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju lub oliwy Wykonanie - Umyte listki botwinki z blanszować.Pokroić w paski - Szparagi odciąć czubki , ok 8 cm , oczyścić z włókien , zblanszować. Przekroić(...)będę miała z niego kilkanaście słoiczków dżemu i sok
Eli Gotowaniełyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu, bulion warzywny, mix sałat Sos jogurtowy: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz Kalafiora umyć i osuszyć, podzielić na małe różyczki. Marchewke umyć, obrać i pokroić w podłużne plasterki, cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce(...)zakrywamy talerzykiem - po 5-7 minutach kuskus jest już gotowy. Ilość płynu, którą zalewamy kuskus będzie podany na opakowaniu przez producenta. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczkach nakładamy warstwowo wszystkie elementy sałatki, na koniec wykładając łososia i polewając całość sosem jogurtowym. Smacznego
Plate of Joyłyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść(...)obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru(...)wierzch zetrzeć na tartce o grubych oczkach zmrożony ciemny kawałek ciasta. W osobnym naczyniu ubić trzy białka pozostałe z jajek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Tak ubitą piankę wyłożyć na ciasto, a na koniec zetrzeć na wierzch ostatni jasny kawałek ciasta. Piec 45 minut w 200 C. Smacznego! PS. Buszując w szafkach i szufladach
Przepysznik - BLW i nie tylko