sok - 13499 przepisów (strona:190/900)

Łosoś w papilotach 159

SKŁADNIKI: 300 g surowego łososia 1 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego TaoTao sok z 1/2 cytryny 1 łyżka lubczyku ogrodowego natka pietruszki łyżka masła czosnkowego 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1/2 papryki sól himalajska pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę

ClauditteMissCooking
Śliwkowe ciasto z lukrem 140

pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy(...)ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić

Cakes By Kejt
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 360

przepisu jest nie tylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu(...)książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle 150

wykonujecie ciasto. Składniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej miseczce, białka wrzucić do większej. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 563

380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 2kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu(...)dużymi oczkami. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier, cynamon i podsmażyć przez około 3-5 minut. 5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Masa kokosowa: 6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier

Mała Cukierenka
Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej 157

cukinią. składniki: 700 g piersi z kurczaka 7-8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 zabek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona Do miski przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz słodką paprykę i przyprawę do mięs

Monia miesza i gotuje
Sałatka grecka (Horiatiki) 199

ogórki, czerwona cebula, oliwki i feta, a to wszystko skropione grecką oliwą. W niektórych regionach dodaje się do niej także paprykę. Do oliwy można też dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, aby nie była mdła – jeśli mamy oliwę najwyższej jakości zrezygnujmy z tego dodatku. Sałatka może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem do głównego dania dla dwóch(...)mała, czerwona cebula dwie garście czarnych oliwek (wydrylowanych) ok. 150 g greckiej fety dobrej jakości 4 łyżki dobrej, greckiej oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego (białego) lub soku z cytryny 1 niepełna łyżeczka suszonego oregano sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z pomidorów wycinamy szypułki i kroimy w grubą kostkę. Ogórka

Poezja smaku
Brązowy ryż z ciecierzycą 161

naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego :)   źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Galaretka z jeżyn - doskonała 149

kaloryczność - zwiększa uczucie sytości (kontrola wagi ciała) - spowalnia wchłanianie cukrów - zalecena jest w profilaktyce nowotworowej Składniki na 1 litr galaretki jeżynowej: około 2 kg jeżyn 400 g  ksylitolu sok z 1/2 cytryny 3 płaskie łyżki pektyny jabłkowej Wykonanie: jeżyny przepuścić przez maszynkę usuwającą pestki lub przetrzeć na przecieraku pulpę jeżynową umieścić w szerokim rondlu, zasypać 3/4 ksylitolu, dodać sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drink Cider Mojito 168

uznania. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową 15 ml rumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać soku, tak żeby szklanka

Passions hobbies life
KOMOSA RYŻOWA - SAŁATKA 206

Składniki:   szklanka komosy ryżowej  1 duży pomidor 2 ogórki zielone 1 czerwona papryka 1 duże awokado  dwie garście rukoli  sól morska, pieprz  oliwa, sok z cytryny  odrobinę kiełków z lucerny  Sposób przygotowania:   Komosę ryżową wypłukać, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z rukolą i komosą. Dodać(...)oliwę, sok z cytryny, doprawić do smaku.Udekorować kiełkami.  Przepyszne jedzenie w kilka minut

pieprzny smaczek
Konfitura z żurawiny - przepis 161

miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko  1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru  pół szklanki wody   SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem

Basia w kuchni
Baba ghanoush - pasta z bakłażana 157

idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.     Składniki: 1 bakłażan 3-4 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól natka pietruszki oliwa     Wykonanie: Bakłażana nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około kwadrans(...)Wyjąć z piekarnika i przestudzić.  Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ.  Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku.  Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie oliwą i posypać natką.    Pastę można przechowywać w lodówce przez

Sto kolorów kuchni
Smoothie z mango, ananasem i bananem 121

dojrzałe mango, oraz soczysty ananas.  Czego chcieć więcej?       Składniki: 1 dojrzałe mango 1 banan 4 plasterki ananasa  1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z limonki   Przygotowanie: Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do pojemnika i zostawiamy w zamrażarce na 1-2 godziny do zmrożenia.   Wyjmujemy owoce, przesypujemy do wysokiego naczynia(...)blendujemy, dolewając zimne mleko oraz sok z limonki. Przelewamy do szklaneczek (2 porcje) i delektujemy się smakiem. Smacznego

ChilliJemy
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 97

Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego imbiru A jak to zrobić: Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć(...)rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków

Kuchnia w opałach