dobrze przyrządzoną. Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą. Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem
paapilotkaaminut, aż skórka pomidorów zacznie lekko odchodzić. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika), przestudź i zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj wydobywających się z nich soków. Jeżeli używasz pomidory z puszki, pomiń ten etap. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut(...)cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej 100 ml oliwy (właśnie tak, bakłażan chłodnie dużo
Chilli Czosnek i Oliwamałe kawałki. Do dużego słoja (mój 2.5l) wrzucamy owoce i zasypujemy cukrem. Słój stawiamy na parapecie, lub w innym słonecznym miejscu. Pod wpływem ciepła owoce puszczą sok, a cukier ten sok "zakonserwuje" Warunek - owoce muszą być w całości zasypane cukrem, gdy cukier się rozpuści należy go uzupełnić, by nie dopuścić do kontaktu owoców z powietrzem, bo zaczną fermentować
Walijskie Pichceniepapryczka chili, 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka listków rozmarynu, 1 mały liść laurowy, ziele angielskie (2-3 sztuki), pieprz czarny (4-5 sztuk), cukier, sól, sok z cytryny, Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Włożyć umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę. Wyjąć(...)pomidorki, odstawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym słoiku. Oliwę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Zalać chłodną oliwą pomidory z serem, dodając do słoika czosnek, chili i inne przyprawy. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. zastawa
królestwo garówłyżeczki soli 30 g drożdży świeżych 30 g cukru waniliowego 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia(...)pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee
Różowa kuchniaprawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem jednak nie poszłam utartą ścieżką, i sięgnęłam po zupełnie inny rodzaj śliwek. Słonecznie żółte, dziko rosnące niemal wszędzie: mirabelki . Ach, jaka śliczna to nazwa! Nie wiem(...)Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie soczysta. Spróbujcie, póki jeszcze można znaleźć mirabelki! Przepis znalazłam na blogu Bazylia czy wanilia , nieco tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były suszone pomidory Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić by wystygła. Paprykę pokroić w drobną kostkę a awokado w nieco większą(...)Suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką* i skropić sokiem z cytryny. Wlać olej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. *zamiast papryki w proszku możecie pokroić kawałeczek ostrej papryczki, jeśli taką macie
My simple kitchenmuszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami
Pociąg Do Kuchnidostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku z limonki balansuje wszystkie smaki. Całość utrzymana w konwencji jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin(...)garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto i smacznie, Klaudia
Mango Papajaprawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają. Składniki kilka kiwi pół kilograma truskawek 6 łyżki cukru 6 łyżki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić w plasterki. Każdy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować. dodatkowo 3 średniej wielkości gruszki 2 łyżki miodu łyżka soku z cytryny 1 żółtko Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń
Kuchnia Ellie150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję(...)plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko
Tradycyjna kuchnia Kasicukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych
SzczyptaSmaQgramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części(...)blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około 15-20 minut. Ubij białka na sztywną pianę wraz z połową cukru. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką
Garniec Magaliektóre powinniśmy spróbować z grilla. Owoce: Jeśli jeszcze nigdy nie grillowaliśmy ananasa , koniecznie powinniśmy tego spróbować. Niektórzy lubią dodatkowo natrzeć go miodem albo posypać brązowym cukrem, inni skropią go sokiem z cytryny lub limonki. A ci którzy lubią eksperymentować ze smakami doprawią go pieprzem lub chili. My wolimy zdecydowanie grillowane ananasa na słodko. Dzięki temu mamy świeży, naturalnie słodki(...)Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka pokroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki skropimy odrobiną soku z cytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy na ruszcie grilla. Niektórzy podają grillowane jabłka z roztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz
naRuszcie