Dzień dobry słonecznie każdemu po kolei. Szybkie śniadanko dzieciaczkom ? Pyszne śniadanko? Kolorowe? Podano! Składniki! -ulubione musli -ulubiony jogurt -gęsty domowy sok malinowy -mieszanka ziaren prażonych u mnie Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO -owoce- u mnie amerykańska borówka+białe winogrono Wymieszałam musli z jogurtem, dosypałam ziaren. Polałam sokiem z malin. Posypałam owocami. I śniadanko pyszne, pełne pozytywnej energii gotowe! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchniłyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać(...)Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką ( patrz film ), użyłam końcówki Wilton 6B. 6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne. 7. Piekarnika nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 8. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić
Mała Cukierenkawanilinowego 2 duże jajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami, odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół(...)pozbyć się gniazd nasiennych. Naciąć je od strony wypukłej. W miseczce połączyć wodę z sokiem z cytryny, zanurzyć na chwilę w tym jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 litry mleka sok z cytryny gaza lub lniana ściereczka i gęste sitko Przygotowanie: Mleko gotować, aż do momentu, gdy będzie chciało uciec z garnka. W tym momencie należy zmniejszyć moc grzania i wlać sok z cytryny, który spowoduje natychmiastowe ścięcie się kazeiny - białka mleka. Kilka chwil mieszamy i już mamy twaróg. Nic trudnego prawa? Jedyną trudnością jest zdobycia
Karczma Honoriettyczęść naszych wypieków będzie prezentowana na porcelanie, szkle firmy villa Italia . Składniki: Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku(...)spienienia. Wtedy stopniowo zaczynamy dodawać cukier + brązowy cukier. Najlepiej łyżka i dopiero jak się ubije kolejna łyżka. Tak do samego końca. Pod koniec ubijania należy dodać łyżkę soku z cytryny. Kiedy beza będzie już ubita dodajemy do niej orzechy i daktyle i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na blachy wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła
Lili w kuchniłyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Warstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych), 300 ml gorącej wody, 700 ml soku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie(...)koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na drugą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 30 min w 160C. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie. Dodajemy sok i wiśnie. Jak ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone
Passion of Cookingczasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej(...)czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy do woka, jeśli kurczak jest już całkowicie usmażony i dokładnie mieszamy. Smażymy całość kilka minut na dość dużym ogniu, dodajemy kukurydzę, brokuł oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
Mango PapajaChrupiąca kalarepa z marchewką i czosnkowym sosem to smaczna surówka do obiadu. Mało kaloryczna, więc można jeść bez wyrzutów :) 3 kalarepy 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku koperek sól pieprz czarny Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać 1 łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na 15-20min. Kiedy kalarepa(...)puści sok odcisnąć go i dodać startą marchewkę. Wymieszać. Do jogurtu wycisnąć czosnek i dodać świeżo mielony pieprz czarny. Dobrze rozetrzeć i wlać do surówki. Dodać posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , sałatki i surówki Tagged: jogurt naturalny , kalarepa , marchewka
https:KKuchniaMniambyć może nie wszędzie można kupić ale z powodzeniem można je zastąpić pieczoną marchewką. Jak każda sałatka tak i ta warta jest pysznego dressingu, który możecie zrobić z oliwy, soku limonkowego o jabłkowego octu. Takie lekkie sałatki mogę jeść codziennie. Zadna trudność je przygotować, a jaka radość dla oczu i smakowych kubków. Sałatka zdrowa i energetyczna Składniki(...)ugotowanej quinoa, u mnie biała i czarna 100 g koziego sera 100 g jarmużu garść kiełków 1 czerwona chili 100 g borówki amerykańskiej Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka jabłkowego octu ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki płatków wędzonej chili Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Posyp cynamonem, chili, solą i polej oliwą
codojedzeniastopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę
Kolorowy Przepisownikdodatków, typowo babciny. - Więc bierz kartkę i pisz- odpowiedziała zachrypniętym głosem, połykając ostatni kawałek kanapki. -receptura jego jest banalnie prosta. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Przebrane maliny zasypujesz cukrem i rozgniatasz. Dodajesz sok z cytryny i mieszając doprowadzasz do wrzenia. Przykręcasz płomień i na wolnym ogniu gotujesz dżem
Malinowe Pocałunkimargaryny 150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego) Lukier: łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 7,5 sztuk ( użyłam papierówek) cynamon - do delikatnego oprószenia, cukier waniliowy - do oprószenia jabłek Ciasto: Zimną(...)jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Przepis podpatrzony tutaj
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastopni piekarnika na ok. 10 minut . Następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, a kiedy wystygną drobno siekamy. Kolejnym krokiem jest sparzenie pomarańczy, starcie skórki i wyciśnięcie z niej soku. Wyciśnięty sok wlewamy do garnka i do niego wrzucamy cukier, miód i masło. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały
Kuchenne Wariacjekukurydziany wierzch ciasta: 50g masła 6 łyżek śmietany 12 lub 18% 100g płatków kukurydzianych 1/4 szklanki cukru Składniki na warstwę jabłkową: 600g jabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier
Mania Wypiekaniamęża. Wbrew przypuszczeniom po przeczytaniu składników wcale nie czuć mocno alkoholu i będzie smakowała także kobietom. Składniki: 500 ml jasnego piwa 1 cukier wanilinowy 200 ml spirytusu 200 ml soku malinowego (np. Herbapol) Sposób przygotowania: 1. Piwo zagotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Dodać spirytus, sok malinowy i dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej
Na Ciasteczkowych Papierach