cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą(...)Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia
Kuchnia w czekoladzieprzygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy. Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy(...)posypujemy resztą owoców granatu. Ps. Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku
Kuchnia w czekoladziePołączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki, a następnie cienkie słupki(...)które tworzą spaghetti. Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia. 2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziecukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy(...)następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów. Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie
Kuchnia w czekoladzieSposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy 1/2 kubka, do reszty dodajemy syrop trzcinowy i stawiamy na małym ogniu. Do odlanej części wsypujemy budyń i galaretkę, mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Dodajemy również pokrojoną
Kuchnia w czekoladziełyżka kakao Piana: 2 białka 1/2 szklanki cukru kryształu Ponadto: 1 opakowanie wiśni mrożonych cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. 2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej
Kuchnia w czekoladzieSzklanka soku świeżo wyciśniętego, podana do śniadania pobudzi i sprawi, że z uśmiechem zaczniesz dzień :) Składniki: 4 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1/2 owoców granatu kilka gałązek mięty Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy. Pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie jabłka i gruszki. Z połówki granatu delikatnie wyjmujemy ziarenka. Owoce przepuszczamy przez sokowirówkę, w międzyczasie dodajemy kilka listków mięty. Powstały sok
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 4 łyżki(...)typu Almette) 250g zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą
Kuchnia w czekoladziekokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony. Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym
Kuchnia w czekoladzieNadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz(...)Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki
Kuchnia w czekoladzieMarwit "Sałata raz, dwa, trzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie: Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki(...)Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych
Słodkie okruszkiostro-słodki smak :) Dressing 2 czosnkowy: Oliwa z oliwek Bazylia Oregano Ząbek czosnku Sól Himalajska Łyżka stołowa soku z cytryny Oliwę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaję sok z cytryny. Na końcu dadaj
Pause Gotowanie!domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier. Pierwszą partię pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu. Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam do tego szybkowar i przecierak do warzyw. Szybkowar sprawdził się(...)Gotować około 5 do 8 minut od chwili osiągnięcia ciśnienia (w moim modelu gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut). Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować. Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataosób): - pół opakowania makaronu razowego (spaghetti) - małe opakowanie śmietany 12% - cały brokuł - 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości - 100 g serka topionego o wyrazistym smaku - sól - pieprz - odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym(...)ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjidziś. Przypisuje mu się działanie odchudzające, oczyszczające i odmładzające. Czy słusznie? Zacznijmy może od początku - czym dokładnie jest zielony jęczmień? Na rynku mamy dwie formy młodego jęczmienia: Sproszkowany sok - zachowuje więcej wartości odżywczych, które są dobrze przyswajane ze względu na brak błonnika Rozdrobiona trawa - jest tańsza, ale ma mniej walorów odżywczych, zawiera błonnik który utrudnia wchłanianie składników mineralnych. Można(...)kupić w formie proszku i tabletek. Jak stosować młody jęczmień? Proszek rozrabia się z chłodną/letnią wodą lub sokiem i pije 20 minut przed posiłkiem. Ze względu na niezbyt przyjemny, sianowaty smak radzę go jednak dodawać do jogurtu, koktajli czy zupy (nie może być gorąca). Czy młody jęczmień odchudza? Nie ma na to żadnych dowodów
Powiedz dietom nie