sok - 13499 przepisów (strona:211/900)

Zupa warzywna na rosole 168

małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa(...)fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień

R'n'G Kitchen
Śledzie z bryndzą 165

papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie   Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem

R'n'G Kitchen
Szybka i zdrowa surówka obiadowa z kiełkami i olejem ostropestowym 132

ostropestowym od SemCo . Spróbujcie, zapraszam. Taka surówka, to samo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki(...)oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia smaków. Podajemy do obiadu. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 167

wrzątku sól morska, pieprz 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach) 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 garście makaronu razowego   Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić na kawałki (gdy cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać). W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cukinię oraz szczyptę(...)gotować na małym ogniu przez 5 minut. W między czasie ugotować makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa. The post Zupa krem

Moja Delicja
Stek z tuńczyka / Tuna steak 166

oliwek Tymianek Sól himalajska Cytryna Przygotowanie Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową albo grilla elektrycznego i smażymy z każdej strony po 2 minuty.  Najlepiej smakuje(...)skropiony sokiem z cytryny i podany z młodymi ziemniakami i sałatą z cytryną posypaną bryndzą. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
JABŁKA 189

całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały w smaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają się do produkcji soków.  Gala - zaliczane są do jabłek deserowych, ponieważ charakteryzują się słodko - winnym smakiem. Posiadają czerwono - pomarańczową barwę. Nadają się do jedzenia na surowo. Są jedne z najbardziej cenionych odmian jabłek(...)pozostałości pestycydów. Obieranie jabłek ze skórki pozbawia ich błonnika i witamin. Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, tempo tego procesu zależy od odmiany. Aby zapobiec reakcji brązowienia należy owoce skropić sokiem z cytryny lub posypać cukrem.  Ciekawostka - jabłko włożone do jednej torebki z niedojrzałym awokadem trzymane przez noc sprawi, że na drugi dzień ten egzotyczny owoc nadaje się do spożycia

Ciastka - domowe słodkości
Krewetki grillowane z czosnkiem i chili 146

należą do najtańszych dań, warto czasem trochę przyrządzić ze względu na ich fantastyczny smak :) SKŁADNIKI 500g świeżych krewetek królewskich 1 papryczka chili 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny  3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól morska pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE Krewetki obieramy: usuwamy głowę i pancerz z odnóżami - pozostawiając  pancerz na ogonie. Nacinamy krewetki i usuwamy(...)żyłki.   Myjemy i przekładamy do miski. Papryczkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do krewetek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na min. pół godziny.  Grillujemy na rozgrzanym grillu po około 3 minuty z każdej strony.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 137

200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania     1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy(...)ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy). Polewa: 8. Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu (jeśli polewa nam zostanie, przelać

Mała Cukierenka
Przecier pomidorowy 170

Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia(...)podgrzewać do czasu, aż się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pyszne ciasto z borówkami 125

kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji(...)Piec 18 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku  z termoobiegiem. Spód wystudzić. Lekka pianka waniliowa: Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.  Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać

Humanistka w kuchni
Kompot śliwkowy 202

czasie przelewamy przez sito, żeby pozbyć się goździków, cynamonu i rozgotowanych owoców. 4. C zekamy aż kompot wystygnie i pijemy. Ostatnio przysłuchiwałam się intrygującej rozmowie - czy lepszy smak mają soki czy kompoty... Jakie jest Wasze zdanie? Wypróbujcie ten przepis, nawet jeśli preferujecie smak soków - nie pożałujecie

Perfect home life
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 134

białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu nie wysycha i jest wyjątkowo wilgotna. Pstrągi przygotowane w ten sposób są obłędne. Podaję składniki na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie(...)zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy na nim ryby oraz ziemniaki. Posypujemy wszystko gruboziarnistą

Poezja smaku
Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami 163

sojowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * przyprawa prowansalska- 1 łyżeczka Kuskus: * kuskus- 1 szklanka * oliwa z oliwek- 1/3 szklanki * suszona bazylia- 1 łyżka * suszona papryczka chili- szczypta * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Dodatkowo: * pomidorki koktajlowe- kilkanaście szt. * słonecznik- 1 łyżka * sezam- 1 łyżka * świeża bazylia- kilka listków do ozdoby Kurczak: Pierś oczyścić, pokroić i natrzeć sosem(...)dodatkiem suszonej bazylii oraz papryczki, a następnie zalać wrzątkiem (0,5 cm ponad kaszę) i odstawić na 5-7 minut. Kiedy kasza nasiąknie płynem, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Składanie: Gotową kaszę wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, kurczakiem i posypać podprażonym (na suchej patelni do lekkiego zarumienienia) słonecznikiem i sezamem. Ozdobić świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kulanki gruszkowe 144

180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki na farsz 1-2 gruszki cukier Składniki na sos 1 gruszka kilka listków melisy 2 łyżeczki soku z cytryny oliwa/olej cynamon do smaku otarta skórka z cytryny Przygotowanie Przecisnąć przez praskę ugotowane, ciepłe ziemniaki. Dodać do nich resztę składników (masło dobrze sobie rozpuścić) i wyrobić ciasto. Obsypać(...)wypłyną. Gotujemy 5-10 min. W tzw. między czasie do rondelka w wlewamy trochę oliwy/oleju i wsypujemy pokrojone na kawałki gruszki. Smażymy do miękkości. Dosypujemy cynamon i dodajemy sok z cytryny. Blenderujemy a następnie dodajemy pokrojone w paski listki melisy. Doprowadzamy do wrzenia a następnie podajemy razem z naszymi Kulankami. By danie było Ą i Ę posypujemy skórką z cytryny

Karczma Honorietty
Stefania 157

minut w 180 stopniach. Po uzyskaniu złotego koloru chłodzić na kratce. Krem: 1 litr mleka opakowanie cukru wanilinowego 200g masła pół szklanki cukru 10 łyżek kaszy manny skórka i sok z jednej cytryny Mleko zagotować z masłem i cukrem. Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania