sok - 13499 przepisów (strona:219/900)

sałatka z kuskusem 227

gruntowe 250g pomidorów koktajlowych 1 dymka ze szczypiorkiem 1 mała cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 100g sera feta Sposób przyrządzenia : bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu obieramy do miski wsypujemy 1,5 szklanki kuskusu i zalewany(...)kosteczkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki dymkę i czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy miętę, bazylię i pietruszkę obrywamy z listków wszystkie składniki delikatnie mieszamy z kuskusem dodajemy oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy pokruszoną fetą

zobacz ich smak
Sałatka z arbuza i fety 158

Moja przygotowana jeszcze z Chorwackiego, przesłodkiego arbuza, z chorwacką oliwą.  Polecam.     Składniki: kilka plastrów arbuza kawałek fety (ja użyłam gotowych kostek) łyżka oliwy pół łyżeczki soku z cytryny mięta   Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i wyjąc pestki.  Dodać mniej więcej podobną ilość fety pokrojonej w kostkę.  Z oliwy i soku z cytryny przygotować dressing

Sto kolorów kuchni
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 377

papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników

Domowy Smak Jedzenia
Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany 157

szklanki truskawek 4-5 kostek lodu Przygotowanie: Truskawki wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut w celu lekkiego zmrożenia. Grejpfruta przekrawamy na pół i wyciskamy z niego sok. Sok przelewamy do misy blendera. Następnie dodajemy pokrojonego banana, 3/4 łyżki oleju lnianego i zmrożone truskawki. Wszystko razem miksujemy. Koktajl przelewamy do pucharków lub szklaneczek, dodajemy kostki lodu i od razu

Słodkie okruszki
Tajska zupa z kurczakiem 168

Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g piersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony(...)minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem

Emcia Pichci
lody ze śliwkami z mlekiem truskawkowym... 155

Składniki: śliwki 8 sztuk, mleko 250 ml/smakowe, sok z cytryny 1 łyżeczka śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki i wsypać do foremek lodowych do foremek wlać zimne mleko smakowe truskawkowe wymieszane z sokiem z cytryny, włożyć patyczki i do zamrażalnika schowac na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą z kranu, bardzo łatwo wychodzą lody z foremek - lody są orzeźwiające

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z bezą 154

szklanki mąki 250 gramów masła 82% 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na warstwę jabłkową: 8 średnich jabłek (najlepiej twardych i słodko - kwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę): 5 białek  szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)minut.  W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierz je ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki (u mnie łódeczki) i wrzuć do wysokiego garnka. Skrop je sokiem z cytryny - wtedy nie będą czernieć. Dodaj cukier waniliowy oraz drobny cukier i cynamon (nie podaję tu ilości - zależą one od Twojego gustu).  Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, program

Garniec Magalie
kasza jaglana z truskawkami 130

delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia szczypta cynamonu sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin(...)wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut). Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku na ok. 5-7 minut. Następnie układamy danie na talerzach i przyozdabiamy resztą

Miód i pieprz
drożdżowy makowiec "saute"... 127

Składniki: drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200 ml, masło lub margaryna 100 gram, masa makowa 1 puszka drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić przykryte na 30 minut do zaczynu wsypać mąkę, resztę(...)cukru, mleka, sól, sok z cytryny, jajka i wyrabiać hakiem robota, w treakcie wlać stopion, letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę robota nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, u mnie wyrosło dobrze ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek

W Mojej Kuchni Lubię
Gazpacho z truskawkami 122

porcje): 2 pomidory malinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty. Smacznego, Klaudia.   Wpis dodaję do akcji

Mango Papaja
Arbuzowy napój 115

należy bardzo dużo pić. Dzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki  wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku

O kuchni z uczuciem
Dżem z pomidorów malinowych 144

dżem jest smaczny, słodki, natomiast pomidory są delikatnie wyczuwalne. Idealnie sprawdzi się na kanapkę lub jako sos do posmarowania spodów pizzy na słodko.  Składniki: 1 kg pomidorów malinowych sok z 1/2 cytryny 200 g zwykłego cukru 1 łyżka cukru z wanilią Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić pomidory, dodać cukier(...)sok z cytryny i odrobinę wody. Całość ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gotować tak długo, aż  pomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera (aby uzyskał kremową konsystencję) lub przetrzeć przez sito (w celu pozbycia się pestek). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ostudzony dżem przechowywać w chłodnym miejscu

Ugotować
piersi w rodzynkowym sosie... 168

podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować(...)wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem

W Mojej Kuchni Lubię
Placek Borówkowy 210

soli,  500 g borówek,  Pianka 6 białek,  180 g cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 120 g budyniu waniliowego w proszku,  1 opakowanie cukru wanilinowego,  sok z 1/2 limonki  Przygotowanie  Do miski przesiewamy mąke i dodajemy  cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy(...)pieczenia ciastem kakowym wykładamy dno blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut.  Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki .  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę

cookpl
Sałatka z cukinii na zimę 157

cukru   Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry . Ja nie obieram cukinii, ale jeżeli komuś przeszkadza skórka to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści sok dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa dodajemy do cukinii. Wszystkiego składniki

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania