sok - 13499 przepisów (strona:225/900)

Lemoniada truskawkowa 169

wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – sok z 1 cytryny – świeża mięta – cukier – wg upodobań i smaku – ja dałam 3 łyżki Wykonanie: Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić

Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 337

szparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga lekko natrzeć masłem (zwłaszcza delikatne czubki). Szparagi (jak wspomniałam(...)pełnię aromatu i aksamitu w strukturze. Masło trzeba rozpuścić, ale nie wolno go zagotować ani przypalić (białą pianę powstałą w trakcie rozpuszczania zdejmujemy). Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Najlepiej (ale niekoniecznie) ubijać je na parze. Do dobrze ubitych żółtek (trzepaczka powinna zostawiać ślady w strukturze), porcjami (najlepiej łyżką) dodawać roztopione ciepłe

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik z botwinki 154

bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku świeżego – opcjonalnie – świeży szczypiorek i gotowane na twardo(...)razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek i opcjonalnie szczypiorek

Pociąg Do Kuchni
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 152

cukrem żelującym – 250 g. Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na mniejsze kawałki i pozbyć się miąższu z pestkami. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Do garnka wrzucamy pomidory, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. Pomidory powinny rozpadać się na mniejsze kawałki (możecie je zmiksować

Pociąg Do Kuchni
Małże zapiekane 173

można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni – opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule(...)całości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko tę z mięsem. Masło wymieszać z poszatkowaną szalotką, resztą poszatkowanej pepperoni i czosnku, odrobiną natki pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli używacie parmezanu, nie trzeba już dosalać – jeśli nie korzystacie z sera – masło trzeba dosolić i dopieprzyć. Na każdą muszlę z małżem nakładamy masło, wyrównując

Pociąg Do Kuchni
Perliczka w pomarańczowej marynacie 147

tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu.   Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz(...)się zbierać w okolicach szyi i i grzbietu). Natrzeć odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. Ułożyć perliczkę w głębokiej brytfannie grzbietem do góry. Do środka perliczki włożyć połowę pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z imbirem i zalać nim perliczkę. Włożyć do rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około

Pociąg Do Kuchni
Lody z herbatą Matcha 161

sposób powstające kryształki lodu. Składniki: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka alkoholu  Przygotowanie: W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość herbaty zależy jak intensywny(...)herbaciana. Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.  Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić

Kuchcik gotuje
Kalafiorowe kulki z sosem curry 214

gałki muszkatołowej sól , pieprz masło do smażenia sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku 1/2 szklanki śmietanki 1 szklanka mleka Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie , aż do rozgotowania . Wykładamy(...)mieszając dolewamy śmietankę , po chwili mleko i mieszamy tak długo gotując na wolnym ogniu , aż sos zacznie gęstnieć , na koniec wsypujemy przyprawy , sól , cukier i cały czas mieszając wkrapiamy sok z cytryny . Wyłączamy gaz i możemy serwować .   Post Kalafiorowe kulki z sosem curry pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Frużelina wiśniowa - wiśnie w żelu 201

wydrylowałam (choć sprawdzałam każdą wiśnie to i tak podczas gotowania wypłynęło mi kilka pestek). W dużym garnku wiśnie zasypałam cukrem i wymieszałam. Odstawiłam je na kilka godzin by puściły sok. Następnie gotowałam je ok. 30 minut. Odlałam trochę soku i wymieszałam w nim mąkę ziemniaczaną i dodałam ponownie do wiśni. Gotowałam ok. 10 minut, po czym dodałam galaretki, wymieszałam

Aga w kuchni
Pieczony sernik owocowy 169

mascarpone 100 g cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny 60 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 morele 125 g malin Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć(...)zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny, sok z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt i odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z pora i marchewki 170

marchewki. Idealnie będzie smakować do ziemniaków. Wbrew pozorom przyrządzenie domowej surówki jest naprawdę łatwe i proste.  Składniki na 2 porcje: 1 por (biała część) 1 marchewka sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka majonezu Por umyć, przekroić na pół i drobno pokroić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa połączyć ze sobą za pomocą majonezu(...)Całość przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem lekko schłodzić

Ugotować
Koktajl malinowy 160

domu nie ma czym oddychać.  Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie zmiksować . Wlać do pucharków i podawać schłodzone. koktajl malinowy

O kuchni z uczuciem
Kurczak "wszystko w jednym" 180

podudzi z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 8 pomidorów koktajlowych 4 kromki z bagietki starta skórka z jednej cytryny 100 g masła 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Masło wymieszać z posiekaną

O kuchni z uczuciem
malinowe babeczki 126

margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała  proszku do pieczenia Dodatkowo  szkl.malin Skladniki  na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej   Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto.Walkujemy i wykrawamy szklanką kółka ,które wkladamy do papilotek(...)przez ok. 25-30 min. Studzimy .Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z pół cytryny i chwilę miksujemy.  Do ostudzonych kółeczek wkladamy maliny Na wierzch wykładamy bezę, Pieczemy w temp. 160 C przez

w mojej kuchni
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 188

kurek 1 łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Sos śmietankowo cytrynowy 1 szalotka 300 ml śmietany , u mnie wysokoprocentowa 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż(...)powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami i koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty. Rozgrzej masło i usmaż kurki w dosyć wysokiej temperaturze. Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania