sok - 13499 przepisów (strona:225/900)

Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 143

cynamonu - kawałek papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi                 - sól -  ½ ziemniaka  - sok z cytryny(...)odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem 232

łyżeczki ziół dalmatyńskich - łyżeczka sezamu                          (lub samo oregano) - sok z cytryny                             - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody(...)rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 111

sól - sok z cytryny                                  - natka pietruszki    - kawałek awokado(...)ciecierzycę, dusić przez około 10 minut   - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
W kuchni Kari: przyprawy 127

posiłku i wrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania.  Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia(...)też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Pomaga przy migrenie i wpływa korzystnie na przemianę materii. Pikantny smak pieprz zawdzięcza piperynie. Wpływa ona znakomicie na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w leczeniu zaparć oraz nudności.   Dzięki piperynie lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten.   Pieprz łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 133

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać(...)miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 92

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy(...)ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji 128

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - ½ szklanki soku jabłkowego 100% - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, sok i jagody goji umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem 111

łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy                               - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego                  - płatki chili - kawałek białej rzodkwi                       - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka(...)obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 154

łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy                       - sól  himalajska - 2 łyżki rodzynek - kawałek awokado - sok z cytryny * Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki  Wykonanie: - Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie schłodzić(...)małe kawałki, podgotować przez minutę na parze - Następnie schłodzić brokuła, by pozostał aldente i intensywnie zielony - Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy) - Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać - Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :) Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;) I radzę od razu wziąć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 149

sól  himalajska - kawałek awokado                                - sok z cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę(...)przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe :) A tak wygląda efekt końcowy, po wymieszaniu. Pysznie, zdrowo i kolorowo

Wegańska kuchnia orientalna
‘Owsianka’ bez płatków ;) 122

łyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 124

sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła(...)marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami 116

sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon(...)dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 156

natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego                         - sok z cytryny - 3 rzodkiewki                                                - 1 łyżka rodzynek - 1 marchewka - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut(...)ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 161

sól himalajska - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - ¼ puszki pomidorów - kilka czarnych oliwek - natka pietruszki - sok z cytryny * Zieloną soczewicę można gotować na dwa sposoby. Pierwszy trwa ok. 40 minut; wystarczy przepłukać soczewicę na sitku i wsypać ją do wrzątku. Drugą możliwością jest namoczenie soczewicy przez 2 godziny, a następnie gotowanie w świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut(...)minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek - Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna