sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon(...)dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnanatka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - sok z cytryny - 3 rzodkiewki - 1 łyżka rodzynek - 1 marchewka - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut(...)ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - ¼ puszki pomidorów - kilka czarnych oliwek - natka pietruszki - sok z cytryny * Zieloną soczewicę można gotować na dwa sposoby. Pierwszy trwa ok. 40 minut; wystarczy przepłukać soczewicę na sitku i wsypać ją do wrzątku. Drugą możliwością jest namoczenie soczewicy przez 2 godziny, a następnie gotowanie w świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut(...)minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek - Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny - 4 migdały Wykonanie: - Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym(...)przez 2 minuty - Migdały pokruszyć i prażyć na suchej patelni, mieszając, przez 3 minuty - Ryż skropić oliwą i wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć jarmuż z cieciorką, skropić go sokiem z cytryny i posypać migdałami. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora(...)patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę - Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości(...)wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka(...)zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnakawałek zielonej papryczki chili - 1 łyżeczka rodzynek - natka pietruszki - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, aż poczujemy zapach kaszy - Dodać wodę w proporcji 1:2, wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut - Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać(...)patelnię dodać rodzynki i cieciorkę, dusić przez kolejne 2 minuty - Gotową kaszę skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa wyłożyć na kaszę, posypać je posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnazrobienia napoju na bazie arbuza tzw arbuzada. Takim napojem można ugasić pragnienie ale też i trochę zaspokoić głód. Składniki: 0,5 kg dojrzałego arbuza (bez skórki)* 1 łyżka soku z limonki 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich Przygotowanie: Z arbuza usuwamy pestki i pokrojony w mniejsze kawałki wrzucamy do naczynia z blendera kielichowego. Dodajemy sok z limonki, miód
Ala piecze i gotujeplanach mam jeszcze ekstrakt i inne pyszności z lawendy :) Składniki: 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 1/2 laski wanilii 1 szklanka gorącej wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kwiaty lawendy i laskę wanilii zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny odcedzić i wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia - w razie potrzeby można podgrzać syrop(...)gotowego dolać sok z cytryny dla uzyskania przepięknego koloru. Przelać do słoiczków lub butelek, trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, a kiedy chcemy przechować go za zimę, należy go zapasteryzować
Cakes By Kejtżółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g masła 120 g budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z 1 limonki dodatkowo: 500 g borówek amerykańskich Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto(...)przez 18 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować piankę: Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami 90 g cukru. Następnie powoli wlać sok z limonki. Pozostały cukier wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką. Piankę wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki(...)chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem
Wanilia i Kardamonziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka(...)ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz
Kuchnia BeatyCzas przygotowania: 180 minut Składniki: Nadzienie: 200 g chudego wędzonego boczku, 150 g dyni hokkaido, 150 g topinamburu, 100 g startego sera Gruy è re lub innego żółtego, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu(...)drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski przy pomocy specjalnej obieraczki . Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym
SzczyptaSmaQ