powiem za wiele. Dobre. W parowniku dochodzi imbirowy pstrąg. cukinia ząbek czosnku sól kilka listków mięty + kilka do dekoracji łyżka soku z cytryny skórka cytrynowa pieprz czerwony (opcjonalnie) olej rzepak 250 ml naturalnego jogurtu ( u mnie Finezja) Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia. Do miski wlej jogurt(...)sok z cytryny, skórkę i posiekaną mięte. Wymieszaj i dopraw solą. Dodaj chłodna cukinię, posyp czerwonym pieprzem i dodaj listki mięty
AZgotuj!Ledwie zmieścił się na patelni, aby go lekko podsmażyć, potem trafił do piekarnika. Całe 1300 gram. Turbot z karmelizowaną cytryną. Uczta. turbot ząbek czosnku oliwa z oliwek cytryna sok z cytryny batat natka pietruszki Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron
AZgotuj!łyżki na każdą warstwę lub cukier 2 opakowania żelatyny ekstrakt waniliowy Pierwsza warstwa Do wysokiego garnka wsypałam truskawki i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny. Druga warstwa jogurtowa: jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem(...)naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę. Trzecia warstwa jeżynowa: Do wysokiego garnka wsypałam jeżyny i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i przetarłam przez sito ( pozbywając się skórek i pestek) dodałam łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Do otrzymanego musu dodałam prawie całą paczkę żelatyny i 2 łyżki xylitolu. Wymieszałam
AZgotuj!wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok 20 minut. opakowanie mrożonych żurawin 3 łyżki ksylitolu/ cukru żelatyna ( użyj odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku) Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź
AZgotuj!ilosciach w pestkach słonecznika. Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra dłużej zachowuje elastyczność. Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego szklanka soku jabłkowego szklanka maślanki ( lub mleko roślinne) 4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe) łyżka pestek dynii łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka pestek słonecznika kilka rodzynek jumbo banan
AZgotuj!wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać(...)odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić. Wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę energicznie mieszając. Wystudzić. Kiedy zacznie lekko tężeć, ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Wkładać porcjami do jeżyn i trzepaczką delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową
https:KKuchniaMniamdeser pochodzący z Włoch. Przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier
https:KKuchniaMniaminny czas pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki(...)polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy z pianu okrąg z wyższymi brzegami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 5 min. Następnie zmniejszamy temperaturę
Pan i Pani Smith w kuchniokresie letnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Składniki: - 700g truskawek - szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru - cukier wanilinowy - 3-4 opakowania biszkoptów podłużnych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, czyścimy(...)kroimy w plasterki. Konfiturę truskawkową przekładamy do miski. Dolewamy soku pomarańczowego i dokładnie mieszamy. Galaretki rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody i dodajemy do musu truskawkowego. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem
Pan i Pani Smith w kuchniherbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego - 2,5 szklanki jagód - 1 łyżka soku z cytryny - 200g śmietany kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - pół szklanki jagód do posypania Sposób przygotowania: Jagody myjemy, odcedzamy i blendujemy na mus. Herbatniki rozdrabniamy(...)boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z cytryny i budyń waniliowy. Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy i na koniec mus jagodowy. Chwilkę miksując. Masę serową wylewamy na przypieczony spód. Pieczemy w 160 stopniach przez około
Pan i Pani Smith w kuchniminut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie(...)ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy
Kulinarne Inspiracjeżółtka 180 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj(...)ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C . Piecz 30-35 minut . Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia
Food Squarejuż klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula - 2 marchewki - korzeń pietruszki - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1,5 szklanki soczewicy - sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml - 2 łyżki otrąb owsianych - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne Przygotować bulion, czyli ugotować wodę z cebulą(...)małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch, trzech łyżek rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5 minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby. Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi się
Corner With Recipesosób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się(...)zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść
Corner With Recipestutaj: klik! Składniki (3,4 porcje): - 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 1 szklanka obranych pistacji - 2 ząbki czosnku - oliwki, suszone pomidory w dowolnej ilości (opcjonalnie) - twardy ser - sok z jednej cytryny - 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy) - sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość Makaron ugotować al dente(...)niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać sokiem z cytryny, dodać ser w drobnych paskach, sól i bazylię, dokładnie wymieszać
Corner With Recipes