Zielona lemoniada cieszy oczy i znakomicie chłodzi. Spróbujcie. Mojemu skarbowi strasznie podoba się jej kolor. Składniki: 2 świeże, dojrzałe owoce kiwi 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki wody mineralnej (u mnie gazowana) kilka kostek lodu Przygotowanie: Kiwi obieramy ze skórki i wkładamy do misy blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy
Słodkie okruszkizielem królewskim, a w średniowieczu była miłosnym talizmanem. W lecznictwie podawano ją flegmatykom i melancholikom, a to zapewne za sprawą tego, że poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Bazylia ma korzenny smak i mocny, balsamiczny zapach, za który odpowiadają olejki eteryczne, a wśród nich linalol i eugenol. Genueńczycy, którzy wytwarzali pesto z bazylii, zabierali(...)gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna niż ta kupiona w markecie, zwykle uprawiana w hydroponice. Składniki: 150 g świeżej bazylii (1 upchana szklanka) 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki orzeszków pinii 3-4 łyżki startego parmezanu szczypta soli 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Przygotowanie pesto jest najprostsze na świecie - wszystkie
W SMAKporcje lub 6 mniejszych. Miał zostać na niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po trochę cukru. Kiedy białko jest już idealnie ubite ( powinno być sztywne i błyszczące.), wlewamy powoli po łyżece soku z cytryny. Tak przygotowaną masę rękawem cukierniczym wyciskamy na papier do pieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał
Lili w kuchniodpowiednie ich ułożenie. Składniki : 0,5 kg mrożonych truskawek 500 ml śmietany 36 % 100 g drobnego cukru 0,5 cytyny (wycisnąć z niej sok) Przygotowanie: Mrożone truskawki zmiksowałam, wlałam do nich śmietanę kremówkę, sok z połówki cytryny i wsypałam cukier. Wszystko dokładnie wymieszałam w robocie. Ze wględu na mrożone truskawki
Lili w kuchniporcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka. Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny 0,5 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ją do żółtek cały czas ubijając(...)ubijania dodajemy pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła. Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę z białka. Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy malinami. Chłodzimy w lodówce
Lili w kuchniSkładniki 2 kg brzoskwiń 600 g cukru 2 łyżki wanilii 3-4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka chilli 1,5 łyżki pektyny Wykonanie Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zasypac owoce cukrem i pozostawic na 3-4 godziny.Po tym czasie wlożyc do rondla i gotowac na małym ogniu okolo 30 minut ,aż prawie(...)się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje Dodac wanilie i sok z cytryny,oraz chilli.W między czasie skórki zalać wodą,tylko do pokrycia skórek i gotowac na malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko razem podgrzac i gorące wlać do słoików.Pasteryzowac 10-15 minut.Gorące słoiczki przykryc kocem
w mojej kuchniskładniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem masła). Masło włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Jajka ubić na puszystą pianę (powinny podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Dodać śmietanę, ostudzone masło, sok z cytryn wraz ze skórką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki szpatułką i przelać do tortownicy. Piec na środkowej półce
Passions hobbies life15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min. Następnie(...)dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną( najlepiej dodać przesiewając przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki). Wymieszać raz jeszcze i dusić jeszcze kilka minut. Beza: 3 białka 4 łyżki cukru pudru. szczypta soli Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli). Pod koniec
The Sweet Damselbudynie waniliowe 0,5 l mleka 2-3 łyżki cukru (zależy czy lubimy bardziej lub mnie słodkie) Kostka margaryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA: (proponuję ją zrobić na końcu, ponieważ musi być bardzo ciepła, gdy polejemy nią ciasto) 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany(...)wlać rozpuszczony budyń i gotować przez chwilę. Należy uważać, żeby nie przywarł do garnka. Studzimy budyń. Masło dokładnie ucieramy i dodajemy po trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny Miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykonanie polewy: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez krótką chwilę po rozpuszczeniu
The Sweet DamselSkładniki: 1 mała kapusta pekińska pół cebuli mały kawałek pora 1 duża marchew 1 jabłko sok z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy sól pieprz majonez Wykonanie: pokroić kapustę, por i cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Pokrojone i starte składniki wsypać do miski. Dodać sok z cytryny do smaku, łyżeczkę cukru, musztardę, sól
The Sweet DamselSkładniki: kawałek łososia sól i pieprz cytryna świeży koperek Przygotowanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy solą, pieprzem oraz koperkiem. Piec w rękawie do pieczenia w temp. 180*C przez ok 20 minut. Gotowego łososia można jeszcze posypać świeżym koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Smacznego
The Sweet Damselogórek koperek (można również dodać troszkę natki pietruszki) ok 200g jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, posiekać koperek i dodać do jogurtu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz kilka kropli(...)soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe! :) Smacznego
The Sweet DamselSkładniki: pierś z indyka 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku świeży tymianek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Pierś umyć i oczyścić. W miseczce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie natrzeć wcześniej zrobioną marynatą, Poukładać na piersi tymianek i włożyć mięso
The Sweet Damselherbaty malinowej. (Tortownica o średnicy 26 cm) KREM: ok 700 g śmietany kremówki 30% 2 cukry wanilinowe 1/3 szklanka cukru pudru ( jeżeli lubicie bardziej słodki, dodajcie troszkę więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 250 g serka mascarpone oraz: Truskawki dżem truskawkowy Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy oraz(...)sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce serka mascarpone cały czas miksując. Przekroić biszkopt, każdą warstwę nasączyć, (biszkopt, który będzie na spodzie posmarować dżemem truskawkowym) przełożyć gotowym kremem, poukładać pokrojone truskawki, przykryć kolejnym spodem itd. Całość pokryłam kremem i udekorowałam truskawkami :) Odstawić do schłodzenia
The Sweet DamselLaboratorium. Otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy tłoczony na zimno, w zakładce RECENZJE PRODUKTÓW, możecie przeczytać więcej o tym produkcie. Wykorzystałam go do przygotowania pysznej sałatki- polecam :) Składniki: olej rzepakowy sok z cytryny sałata lodowa papryka czerwona i żółta pieczona pierś z kurczaka natka pietruszki kiełki rzodkiewki pomidorki koktajlowe ser feta sól i biały pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, obsypać(...)minut. Pokroić sałatę lodową, paprykę, ser feta, pomidorki oraz upieczoną pierś z kurczaka. Posypać kiełkami, posiekaną natką pietruszki i doprawić solą i białym pieprzem. Na koniec spryskać sokiem z cytryny oraz olejem rzepakowym
The Sweet Damsel