sok - 13499 przepisów (strona:250/900)

Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 148

tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz oliwa      Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę rozdrabniamy, przekładamy do miski. Miąższ awokado wydrążamy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Pstrag lososiowy zatopiony w soku z cytryny 134

Dzisiaj rybka :) SKŁADNIKI: ok 1/2 kg pstrąga tęczowego sok z połowy cytryny pieprz, sól 2-3 ząbków czosnku suszone pomidory, suszona pietruszka  Rybę kroimy, podsmażamy na oliwie z czosnkiem - pamiętajcie zaczynamy smażyć rybę od tej strony, na której nie było łusek :) Podsypujemy pietruszką suszoną, suszonymi pomidorami. Odwracamy i ponownie przyprawiamy, pieprz sól dla smaku. Wyciskamy sok z połowy cytryny

dlaSmaQ
Babeczki cytrynowe w Walentynkowym klimacie 144

swymi kolorami. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn  1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno(...)jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok.  Następnie bez użycia miksera -  przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną z proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję.  Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem.  (Śmietanę ubijamy na sztywno

dlaSmaQ
Babeczki cytrynowo-budyniowe z brzoskwiniami 97

Dziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam  chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych. SKŁADNIKI : skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny  100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, 200 g masła 2 duże jajka 4 łyżki mleka 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)sodą i proszkiem. Masło ucieramy mikserem na  puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy.  Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok.  Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy  do połączenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Smacznego

dlaSmaQ
Przepyszne jabłka w cieście 359

jabłka w cieście.   Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek (dałam Jonagold) - sok z ½ cytryny - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - oliwa do głębokiego smażenia ( lub olej)   Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli miksujemy(...)gładką masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Umyte jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika (u mnie

mojewypiekiinietylko
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 160

najlepiej rybnego)   1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy z puszki sok z połowy limonki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonego imbiru(...)małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego

Symfonia smakowa
Woda Różana 147

mięsa, stosować przy produkcji różnych słodkości. Składniki na około 1l: 2 porządne garści płatków róż (garści takich ubitych płatków, u mnie to było połowa wiaderka po serze do serników) sok z 1/4 cytryny 1 litr wody przegotowanej + woda do opłukania Wykonanie: Do dużej miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy, bo każdy płatek musiałam(...)dokładnie umyć. Czynność nawet przyjemna, pachnąca i relaksująca :) Opłukane płatki włożyłam do litrowego słoika. Jeden litr wody przegotowanej wymieszałam z sokiem z cytryny i zalałam nią płatki róż, słoik zakręciłam i wstawiłam w ciemne miejsce (szafka zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam i u mnie leżał 3 dni. Potem odcedziłam płatki róż, odcisnęłam lekko, wodę, która zabarwiła się

Blondynka Gotuje
Zdrowe przekąski na podróż z dzieckiem 181

zorganizowani to warto obrać np. marchewkę, pokroić w dowolne, ulubione przez dziecko kształty i podawać mu podczas podróży. Idealnie sprawdza się jabłko, marchewka, czy odszypułkowana truskawka. Odradzam arbuza ( dużo soku, który cieknie po rękach), czy dojrzałego banana (świetnie się wklepuje w tapicerkę). 3.        Mieszanina bakalii i orzechów Jeśli nasze dziecko jest na tyle duże(...)minus to łatwość w rozsypywaniu się i uciążliwość w sprzątaniu (dużo małych elementów). 4.        Woda Weźmy dziecku na podróż wodę. Odstawy wszelkie soki, kubusie etc. Woda najlepiej gasi pragnienie i jest zdecydowanie najzdrowszą opcją dla malucha. Kupmy (jeśli nie mamy) fajny bidon lub kubeczek i zabierajmy ze sobą. Jeśli nie chcemy takiego wydatku

Kolizje Smaków
Drożdżowe paluchy z serem 128

Masa serowa: 275 g tłustego twarogu 2 żółtka  1 jajko 100 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny odrobina soku z cytryny 1-2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: cukier puder/ lukier Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp(...)pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2.  Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać. 3.   Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.  Na połowie ciasta rozsmarować masę serową.  Następnie złożyć w pół, przykrywając część

Nastoletnie Wypiekanie
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 234

zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt. 3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY (15 min) Po co najmniej 3h marynowania(...)środku mogą być jeszcze surowe, dlatego obsmażamy po 1 min każdy z boków, trzymając delikatnie mięcho szczypcami (nie nakłuwajcie go widelcem ani nie przyciskajcie do patelni, bo wypłyną Wam soki i mięso nie będzie już tak soczyste). Pod koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy

Nerds Kitchen
domowy sos tzatziki 170

składniki: 150 g ogórka gruntowego 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Ogórka myjemy, nie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na ok. 15 min. Gdy puści sok, dokładnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa kremówka 215

Jeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek  Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym

Praktyczna pl
Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 165

zapraszam Was na pyszny i zdrowy deser wieloowocowy.  ... czyż takie owocowe szaleństwo w pucharku nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 szklanka truskawek 2 łyżki czerwonej porzeczki 1 1/2 łyżki soku ze słodkiej pomarańczy 5 łyżek naturalnego jogurtu  dowolny zestaw owoców na wierzch deseru - u mnie kilka mniejszych truskawek, 3-4 poziomki i czerwone porzeczki listki świeżej mięty do dekoracji(...)Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy szklankę truskawek i 2 łyżki czerwonej porzeczki, dodajemy sok z pomarańczy i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Na wierz nakładamy delikatnie łyżką jogurt naturalny (zostawiając około 1 łyżeczkę). Jeśli lubimy słodsze desery jogurt można dosłodzić np. miodem. Na warstwę jogurtu układamy dowolne owoce i łyżeczkę jogurtu

Słodkie okruszki
Steki z indyka 140

SKŁADNIKI: 500 g steków (sznycli) z indyka 1 garść drobno posiekanych suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia

ClauditteMissCooking
Wegetariańskie kotlety z botwinki 184

najbardziej. Polecam :) Oryginalny przepis znajdziecie tu —>KLIK 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 0/5 szklanki wody Kaszę płuczemy i sparzamy(...)zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut aż woda się wchłonie. Ugotowaną studzimy. Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekaną botwinkę, sok z cytryny, cukier, przyprawy i wodę. Dusimy 15 minut pod przykryciem po czym miękką botwinkę odstawiamy do ostudzenia. Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Formujemy kotlety (ok. 8 sztuk

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania