doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy
kgwjanczewoOrzeźwiający drink malinowy :) Składniki: ½ kg malin, 20 dag cukru, sok z cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami
Tradycyjna Kuchniakukurydzą. ... surówka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu Składniki: około 300 g kukurydzy z puszki 1/2 dużej czerwonej papryki 1 ogórek gruntowy por olej lub oliwa z oliwek sok z cytryny (około 1/3 łyżeczki) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy(...)drobniutko poszatkowanego pora (około 1/2 łyżki). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny (około 1/3 łyżeczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz delikatnie skrapiamy olejem. Mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wyciągamy surówkę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy np. do drugiego dania. Smacznego
Słodkie okruszkibędę miała motywację, aby coś się tutaj jednak działo ;) A na dobry początek wypróbowane przeze mnie zdrowe ciasteczka kokosowe(bardzo polecam, są bardzo aromatyczne przez dodatek skórki i soku z cytryny, a do tego kokosowe :)) Jest to przepis 'paleo', jednak chciałabym podkreślić, że nie stosuję tej diety(ciężko byłoby mi zrezygnować z niektórych produktów). Zapraszam! Przepis pochodzi stąd szklanka wiórków(...)łyżeczki sody oczyszczonej 20-25 kropli stewi w płynie Wiórki kokosowe zmielić w blenderze, skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać wiórki i skórkę z sokiem z cytryny, dodać stewię. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko z olejem kokosowym(najlepiej, gdyby był płynny lub dość miękki), dodać sodę. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą(można wykorzystać mikser). Formować kulki
FitKotcałość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego(...)mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować (ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości
FitKotwątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie
Atlas Smakówfiletu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny łyzka cukru ocet 12% 2 białka jajka kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy dorsza, ziele angielskie i liść laurowy(...)przez gęstą gazę ułożoną na sicie. Do gorącego sklarowanego już wywaru wlewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie ( 3-4 łyżki) żelatynę - nie gotujemy!. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak. Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy gwiazdki lub kroimy w plasterki. Rybę
Atlas Smakówmąki pszennej 100 g masła 2 żółtka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 18% 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej(...)wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 ° C , ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie
Atlas Smakówkawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć 2-3 min. Przelożyć rabarbar na sitko i odsączyć z nadmiaru soku. Sok wykorzystać do zrobienia kompotu :) Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, zalać gorącym roztopionym małsem. Połączyc skladniki. Ciasto posmarować cienko dżemem i ułożyć odsączony rabarbar. Obficie posypac kruszonką. Piec
Atlas Smakówłyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem ) łagodzeniu bólu miesiączkowego działanie uspokajające pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić serce właściwości przeciwnowotworowe Składniki: 1 l świeżo wyciśniętego soku z malin 0,5 l wódki 0,5 kg cukru Dojrzałe i świeże malin delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody(...)zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania
Atlas SmakówSkładniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy
Atlas Smakówdyni sok z 1 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta imbiru w proszku woda lub bulion warzywny sól i pieprz Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy
Atlas SmakówZielona lemoniada cieszy oczy i znakomicie chłodzi. Spróbujcie. Mojemu skarbowi strasznie podoba się jej kolor. Składniki: 2 świeże, dojrzałe owoce kiwi 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki wody mineralnej (u mnie gazowana) kilka kostek lodu Przygotowanie: Kiwi obieramy ze skórki i wkładamy do misy blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy
Słodkie okruszkizielem królewskim, a w średniowieczu była miłosnym talizmanem. W lecznictwie podawano ją flegmatykom i melancholikom, a to zapewne za sprawą tego, że poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Bazylia ma korzenny smak i mocny, balsamiczny zapach, za który odpowiadają olejki eteryczne, a wśród nich linalol i eugenol. Genueńczycy, którzy wytwarzali pesto z bazylii, zabierali(...)gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna niż ta kupiona w markecie, zwykle uprawiana w hydroponice. Składniki: 150 g świeżej bazylii (1 upchana szklanka) 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki orzeszków pinii 3-4 łyżki startego parmezanu szczypta soli 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Przygotowanie pesto jest najprostsze na świecie - wszystkie
W SMAKporcje lub 6 mniejszych. Miał zostać na niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną(...)pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po trochę cukru. Kiedy białko jest już idealnie ubite ( powinno być sztywne i błyszczące.), wlewamy powoli po łyżece soku z cytryny. Tak przygotowaną masę rękawem cukierniczym wyciskamy na papier do pieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał
Lili w kuchni