żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały
Made By Mom And Sondzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący(...)ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem
codojedzeniakogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3 żółtka 80g cukru pudru Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać
Mania WypiekaniaSkładniki: 4 liście jarmużu 2 banany 2 kiwi 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Liście jarmużu myjemy i oddzielamy od twardej łodygi. Wrzucamy do naczynia blendera. Banany i kiwi kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem łączymy. Całość miksujemy z sokiem z cytryny i miodem do otrzymania jednolitego koktajlu
Qchnia po prostuowsianych 3/4 szkl suszonej żurawiny 1/3 szkl orzechów nerkowca 1/3 szkl wiórków kokosowych 1/3 orzechów laskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy sok, miód i olej. Łączymy zawartość
Moja Galeria SmakuCiasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego sera kulka mozarelli 125 g ricotty 1,5 łyżki oliwy ząbek czosnku bazylia sól, pieprz żółtko łyżeczka wody(...)Mąkę wymieszać z solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę. 1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem. W miseczce połączyć wszystkie rodzaje serów a następnie dodać oliwę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria SmakuSkładniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki(...)makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuSkładniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem(...)Gotować minut, na koniec dolać mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje
Moja Galeria SmakuSkładniki: 200 g łososia wędzonego 1 awokado zielony ogórek koperek kawałek startego imbiru sok z połowy limonki sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Łososia posiekać w drobną kosteczkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Starty imbir wymieszać z posiekanym ogórkiem i koperkiem. Dodać łososia
Moja Galeria Smakucukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany 30 % Porzeczki włożyć do rondelka, dodać trochę wody i kilka minut gotować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nasion, zostawić sam sok. Żółtka ubić z cukrem i wanilia. Dodać sok z porzeczek. Gotować 10 minut. Mus powinien zacząć gęstnieć. Zostawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i połączyć z musem. Schłodzić w lodówce przez
Moja Galeria Smakupół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu
Moja Galeria SmakuZnalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać(...)wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny
Moja Galeria SmakuZielona bomba witaminowa :) Składniki: 1/2 melona 2 kiwi kiść winogrona 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru brązowego lub według uznania. Obrać skórkę z kiwi i melona, pokroić na kawałki. Winogrono przekroić na pół i wypestkować. Włożyć owoce do miski. W drugim naczyniu wycisnąć sok z limonki, dodać cynamon i cukier. Polać sosem sałatkę. Smacznego
Moja Galeria Smakumiękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 2 dojrzałe banany 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 120 g śmietany 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 3 minuty. Po tym czasie(...)wbić po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski z masłem. Następnie wlać śmietanę. Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wymieszać. Do ciasta dodać banany i pokrojoną czekoladę. Wymieszać by składniki się połączyły. Przelać do tortownicy piec jedną godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć
Moja Galeria Smaku