Ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Może sięgnięcie po szklaneczkę tego "superkoktajlu" ? :) Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka malin 1/4 szklanki pokrojonego buraka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 5 kostek lodu 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Wraz z malinami i burakiem włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać syrop z agawy i lód
Moja Galeria Smakusosem winegret. Świetna jako dodatek do mięs lub samodzielna przekąska. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 żółta papryka 3 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać(...)osobnej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, cukier. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Do warzyw dodać koperek, polać winegretem. Odstawić do przegryzienia na kilkanaście minut. Inspiracja
Moja Galeria SmakuMożna też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w szóstki. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut. 2. Przełożyć do garnka posypać herbatą z jednej
Moja Galeria Smakuswojemu organizmowi wielu witamin. Może sięgniecie po szklaneczkę tego pysznego, czerwonego smoothie? :) Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga " Czekoladą utkane " 150 g malin 2 brzoskwinie 300 ml soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 banan 1 małe mango 2 łyżki płatków owsianych Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera kielichowego. Mango i banana obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający, lekko kwaskowaty koktajl malinowo-pomarańczowy Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy (lub do smaku) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera. Dodać maliny, jogurt i syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję.Smacznego
Moja Galeria Smakuprzykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki. * patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki Prażone jabłka: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu(...)mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut. Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym
Moja Galeria Smakujest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać(...)kawałki. W misce ułożyć mieszankę sałat, dodać buraki, gruszkę i mozzarellę. Z oliwy, sosu balsamicznego, soku z cytryny i rozmarynu zrobić dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Smacznego
Moja Galeria Smakutrawienne. Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości. Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie(...)godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach
Moja Galeria SmakuNiech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie do mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia
Moja Galeria Smakuskóry i włosów, magnezu i potasu niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także fosforu odpowiedzialnego za budowę kości i zębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu
Moja Galeria Smakunich może stanowić osobny koktajl ;) Jednak gorąco zachęcam Was do takiego przeplatańca :) Składniki na 3 porcje: Kolor zielony: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 szklanki soku z pomarańczy (duża 1 pomarańcza) 2 garście szpinaku 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 łyżeczka miodu Wycisnąć sok z pomarańczy. Mango obrać i pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera
Moja Galeria Smakuporcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop
Moja Galeria Smakumogę go doczekać? To już bliżej niż dalej :) Składniki na 2 porcje: 1 awokado 1 szklanka jagód (mrożone) 1/2 szklanki malin (mrożone) 1/3 szklanki truskawek (mrożone) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki jogurtu greckiego Awokado obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zmiksować. Pić
Moja Galeria Smakusię tam bowiem flawonoidy , które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki soku z pomarańczy (ok. 2 szt) 1 pomarańcza 1/2 banana 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Z pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę oraz banana obrać. Wszystkie składniki umieścić
Moja Galeria Smakupowoli czuć już nadchodzącą wiosnę :) Wyczekując tej wiosny raczę się pysznym, żółtym jak słońce koktajlem :) Może i Wy się skusicie? Składniki na 2 porcje: 1/4 dużego ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy (1/2-1 pomarańcza) 1/2 mango 2 pomarańcze 1 banan Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Pozostałe 2 pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić
Moja Galeria Smaku