sok - 13499 przepisów (strona:244/900)

Prosty sernik 381

składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy sok z cytryny i ocieramy skórkę. Jajka z cukrem dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo(...)powietrza do masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy. Herbatniki dokładnie kruszymy np. w blenderze, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy

Ciastkozercy
Sernik Paula 125

żółtka - 100 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1/2 kg sera w wiaderku - 2 śmietany 18 % - 300 g cukru - skórka otarta z 1/2 cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek kakao nesquik - 4 jajka - 3 białka - 3 budynie waniliowe - 1/2 szklanki oleju Polewa - 1/2 kostki margaryny - 5 łyżek kakao nesquik - 5 łyżek cukru - 2 łyżki śmietany(...)wyścieloną papierem  do pieczenia blacha 26 /36 2. Masa serowa  - Oddzielić żółtka od białek ubić wszystkie białka  - Do miski dać ser i śmietanę dodać żółtka cukier sok ztartą skórkę z cytryny olej i budynie  zmiksować wszystko na gładką masę dodać ubite białka wymieszać delikatnie 3. - Masę serową podzielić na dwie części jedną białą wylać na blachę

W królestwie smaków Beaty
Surówka z pora i cukinii 186

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce  Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem

W królestwie smaków Beaty
Czarna marchewka z gruszką 136

niż  w zwykłej marchewce Mimo dziwnego koloru w smaku nie wiele się różni  od zwykłej czerwonej marchewki więc warto ją spróbować Składniki - 3 marchewki czarne - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 1 gruszka Sposób przygotowania 1. - marchewki zetrzeć na drobnej tarce dodać sok z cytryny oraz miód i gruszkę startą na grubej  tarce dobrze wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Surówka pora z jabłkiem 119

Zapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej  - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem  - Wymieszać dodać olej

W królestwie smaków Beaty
Sernik czekoladowa pokusa 148

pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody(...)lodówki 2. Ser  - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce do mięsa  - Do zmielonego sera dodać żółtka cukier, budyń,olej mleko,startą skórkę i sok z cytryny razem  wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić

W królestwie smaków Beaty
Wuzetka z niespodzianką 178

szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania 1. - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier(...)się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać  ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń  dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt  Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory  Wykrojone ciasto położyć

W królestwie smaków Beaty
Syrop różany 152

Wspaniały syrop o niebiańskim aromacie i smaku Składniki - 250 g płatków z róży herbacianej - 500 g cukru - sok z 1 cytryny - 0.5 l wody Sposób przygotowania 1. - wodę zagotować dodać cukier gotować aż się rozpuści cały czas mieszać  dodać sok z cytryny Zalać powstałym syropem płatki róży odstawić na kilka dni przecedzić Zagotować syrop gorący wlać do butelki zamknąć

W królestwie smaków Beaty
Koktajl bananowo jabłkowy z kurkumą truskawkami i białą czekoladą 130

Bardzo dobry pożywny koktajl Składniki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka soku marchewkowego - 2 banany - 1 jabłko - 5 truskawek - 1/3 łyżeczki kurkumy - cukier do smaku - dwie duże kostki czekolady białej z truskawkami Sposób przygotowania 1. - Do wysokiego pojemnika dać pokrojone jabłka banany Wlać mleko sok marchwiowy  Wszystko zmiksować blenderem pod koniec miksowania dodać kurkumę i truskawki  Zmiksować aby zostały

W królestwie smaków Beaty
Jagodowy Curd 270

Przepyszny krem który można użyć do deserów,  babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i  zmiksowane jagody  - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać  prawie

W królestwie smaków Beaty
Truskawkowy curd 130

Przepyszny krem do deserów i ciast Składniki - 1 szklanka truskawek - sok z 1/2 cytryny - 2 żółtka - 1/ 2 szkl cukru pudru - 3 łyżki masła - szczypta barwnika czerwonego Sposób przygotowania 1. - Truskawki zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dać żółtka cukier i zmiksowane truskawki  - Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszać prawie  do zagotowania  - Dodać

W królestwie smaków Beaty
Surówka z marchwi i jabłek 266

Składniki: -5-6 soczystych marchewek  -2 kwaskowate jabłka -1 łyżka chrzanu śmietankowego -śmietana 18% -sok z cytryny -cukier do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew łączymy z jabłkami, mieszamy

KasiekGotuje
Tort bezowy z porzeczkami 229

którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek(...)ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny

maniapieczenia
Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym 199

łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami.    Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny

SzczyptaSmaQ
Ciasto marchewkowe 219

szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru   sok z połowy limonki 1. M ieszamy wszystkie suche składniki. 2. Orzechy drobno siekamy,  ananasa kroimy w kostkę,  marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W  dzieży(...)marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone

Perfect home life

Proponowane wyszukiwania