sok - 13499 przepisów (strona:244/900)

Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1195

11x30 cm): Warstwa jasna: 500 ml mleka 100 g masła 5 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki kaszy manny Warstwa wiśniowa: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z wiśni 200 ml mleka 130 g masła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych(...)dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać

Domowa Cookierenka Agi
CHŁODNIK BURACZKOWY 209

ślicznie różowy :-)  Składniki:  pęczek botwiny  pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku  pęczek koperku  1/5 kubeczek kefiru (750 ml) 1 kubeczek jogurtu naturalnego (500 ml) 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz ząbek czosnku  2 jaka na twardo (opcjonalnie)  Sposób przyrządzenia:  Botwinkę dokładnie umyć, zalać zimną wodą, tyle aby została zrównana z listkami, pół(...)szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty czosnek, rzodkiewkę, szczypior, koper. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem . Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Podawać z jajkiem i ziemniakami.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 197

250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy(...)około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko już właściwie gotowe. Pozostaje przestudzić wywar, wyjąć mięso i pięknie je posiekać. Gotowe przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy z ryżem i podajemy w głębokich talerzach, posypane

Kuchenna Kontrrewolucya
Prosty sernik 376

składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy sok z cytryny i ocieramy skórkę. Jajka z cukrem dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo(...)powietrza do masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy. Herbatniki dokładnie kruszymy np. w blenderze, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy

Ciastkozercy
Sernik Paula 117

żółtka - 100 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1/2 kg sera w wiaderku - 2 śmietany 18 % - 300 g cukru - skórka otarta z 1/2 cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek kakao nesquik - 4 jajka - 3 białka - 3 budynie waniliowe - 1/2 szklanki oleju Polewa - 1/2 kostki margaryny - 5 łyżek kakao nesquik - 5 łyżek cukru - 2 łyżki śmietany(...)wyścieloną papierem  do pieczenia blacha 26 /36 2. Masa serowa  - Oddzielić żółtka od białek ubić wszystkie białka  - Do miski dać ser i śmietanę dodać żółtka cukier sok ztartą skórkę z cytryny olej i budynie  zmiksować wszystko na gładką masę dodać ubite białka wymieszać delikatnie 3. - Masę serową podzielić na dwie części jedną białą wylać na blachę

W królestwie smaków Beaty
Surówka z pora i cukinii 181

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce  Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem

W królestwie smaków Beaty
Czarna marchewka z gruszką 130

niż  w zwykłej marchewce Mimo dziwnego koloru w smaku nie wiele się różni  od zwykłej czerwonej marchewki więc warto ją spróbować Składniki - 3 marchewki czarne - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 1 gruszka Sposób przygotowania 1. - marchewki zetrzeć na drobnej tarce dodać sok z cytryny oraz miód i gruszkę startą na grubej  tarce dobrze wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Surówka pora z jabłkiem 114

Zapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej  - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem  - Wymieszać dodać olej

W królestwie smaków Beaty
Sernik czekoladowa pokusa 144

pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody(...)lodówki 2. Ser  - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce do mięsa  - Do zmielonego sera dodać żółtka cukier, budyń,olej mleko,startą skórkę i sok z cytryny razem  wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić

W królestwie smaków Beaty
Wuzetka z niespodzianką 175

szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania 1. - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier(...)się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać  ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń  dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt  Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory  Wykrojone ciasto położyć

W królestwie smaków Beaty
Syrop różany 150

Wspaniały syrop o niebiańskim aromacie i smaku Składniki - 250 g płatków z róży herbacianej - 500 g cukru - sok z 1 cytryny - 0.5 l wody Sposób przygotowania 1. - wodę zagotować dodać cukier gotować aż się rozpuści cały czas mieszać  dodać sok z cytryny Zalać powstałym syropem płatki róży odstawić na kilka dni przecedzić Zagotować syrop gorący wlać do butelki zamknąć

W królestwie smaków Beaty
Koktajl bananowo jabłkowy z kurkumą truskawkami i białą czekoladą 127

Bardzo dobry pożywny koktajl Składniki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka soku marchewkowego - 2 banany - 1 jabłko - 5 truskawek - 1/3 łyżeczki kurkumy - cukier do smaku - dwie duże kostki czekolady białej z truskawkami Sposób przygotowania 1. - Do wysokiego pojemnika dać pokrojone jabłka banany Wlać mleko sok marchwiowy  Wszystko zmiksować blenderem pod koniec miksowania dodać kurkumę i truskawki  Zmiksować aby zostały

W królestwie smaków Beaty
Jagodowy Curd 267

Przepyszny krem który można użyć do deserów,  babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i  zmiksowane jagody  - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać  prawie

W królestwie smaków Beaty
Truskawkowy curd 124

Przepyszny krem do deserów i ciast Składniki - 1 szklanka truskawek - sok z 1/2 cytryny - 2 żółtka - 1/ 2 szkl cukru pudru - 3 łyżki masła - szczypta barwnika czerwonego Sposób przygotowania 1. - Truskawki zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dać żółtka cukier i zmiksowane truskawki  - Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszać prawie  do zagotowania  - Dodać

W królestwie smaków Beaty
Surówka z marchwi i jabłek 263

Składniki: -5-6 soczystych marchewek  -2 kwaskowate jabłka -1 łyżka chrzanu śmietankowego -śmietana 18% -sok z cytryny -cukier do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew łączymy z jabłkami, mieszamy

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania