składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy sok z cytryny i ocieramy skórkę. Jajka z cukrem dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo(...)powietrza do masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy. Herbatniki dokładnie kruszymy np. w blenderze, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy
Ciastkozercyżółtka - 100 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1/2 kg sera w wiaderku - 2 śmietany 18 % - 300 g cukru - skórka otarta z 1/2 cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek kakao nesquik - 4 jajka - 3 białka - 3 budynie waniliowe - 1/2 szklanki oleju Polewa - 1/2 kostki margaryny - 5 łyżek kakao nesquik - 5 łyżek cukru - 2 łyżki śmietany(...)wyścieloną papierem do pieczenia blacha 26 /36 2. Masa serowa - Oddzielić żółtka od białek ubić wszystkie białka - Do miski dać ser i śmietanę dodać żółtka cukier sok ztartą skórkę z cytryny olej i budynie zmiksować wszystko na gładką masę dodać ubite białka wymieszać delikatnie 3. - Masę serową podzielić na dwie części jedną białą wylać na blachę
W królestwie smaków BeatyPyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem
W królestwie smaków Beatyniż w zwykłej marchewce Mimo dziwnego koloru w smaku nie wiele się różni od zwykłej czerwonej marchewki więc warto ją spróbować Składniki - 3 marchewki czarne - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 1 gruszka Sposób przygotowania 1. - marchewki zetrzeć na drobnej tarce dodać sok z cytryny oraz miód i gruszkę startą na grubej tarce dobrze wymieszać
W królestwie smaków BeatyZapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej
W królestwie smaków Beatypieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody(...)lodówki 2. Ser - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce do mięsa - Do zmielonego sera dodać żółtka cukier, budyń,olej mleko,startą skórkę i sok z cytryny razem wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić
W królestwie smaków Beatyszklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania 1. - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier(...)się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory Wykrojone ciasto położyć
W królestwie smaków BeatyWspaniały syrop o niebiańskim aromacie i smaku Składniki - 250 g płatków z róży herbacianej - 500 g cukru - sok z 1 cytryny - 0.5 l wody Sposób przygotowania 1. - wodę zagotować dodać cukier gotować aż się rozpuści cały czas mieszać dodać sok z cytryny Zalać powstałym syropem płatki róży odstawić na kilka dni przecedzić Zagotować syrop gorący wlać do butelki zamknąć
W królestwie smaków BeatyBardzo dobry pożywny koktajl Składniki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka soku marchewkowego - 2 banany - 1 jabłko - 5 truskawek - 1/3 łyżeczki kurkumy - cukier do smaku - dwie duże kostki czekolady białej z truskawkami Sposób przygotowania 1. - Do wysokiego pojemnika dać pokrojone jabłka banany Wlać mleko sok marchwiowy Wszystko zmiksować blenderem pod koniec miksowania dodać kurkumę i truskawki Zmiksować aby zostały
W królestwie smaków BeatyPrzepyszny krem który można użyć do deserów, babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i zmiksowane jagody - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać prawie
W królestwie smaków BeatyPrzepyszny krem do deserów i ciast Składniki - 1 szklanka truskawek - sok z 1/2 cytryny - 2 żółtka - 1/ 2 szkl cukru pudru - 3 łyżki masła - szczypta barwnika czerwonego Sposób przygotowania 1. - Truskawki zmiksować blenderem dodać sok z cytryny - Do rondla dać żółtka cukier i zmiksowane truskawki - Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszać prawie do zagotowania - Dodać
W królestwie smaków BeatySkładniki: -5-6 soczystych marchewek -2 kwaskowate jabłka -1 łyżka chrzanu śmietankowego -śmietana 18% -sok z cytryny -cukier do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew łączymy z jabłkami, mieszamy
KasiekGotujektórzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek(...)ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny
maniapieczeniałyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami. Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny
SzczyptaSmaQszklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru sok z połowy limonki 1. M ieszamy wszystkie suche składniki. 2. Orzechy drobno siekamy, ananasa kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W dzieży(...)marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone
Perfect home life