porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję chłodniku) Przepis: Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, łodyżki i iście drobno kroimy(...)wrzucamy przekrojony ząbek czosnku, pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4 wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw
Emcia Pichciczystka! dziś w koktajlowej odsłonie z sezonowymi owocami. Oryginalny i ciekawy smak - gwarantowany!. Ten koktajl to antyoksydacyjna bomba w której główną rolę grają: ziele czystka, czarna porzeczka czy też sok z limonki. Warto dodać że czystek świetnie wspomaga alergików i działa antyhistaminowo. Dodatek malin i brązowego cukru wzbogaci smak i sprawi że może to być Wasze najzdrowsze orzeźwienie tego lata(...)POLECAM! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: Garść owoców porzeczki czarnej 2 garście malin 2 łyżki soku z limonki Ostudzony napar z czystka 2,5 łyżki zaparzone w ok 1,5 litra wody 5-7 łyżek cukru trzcinowego (w zależności jak słodkie są maliny) Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy na gładką konsystencję
Kuchnia PROzdrowotnapietruszki 3/4 szklanki jogurtu greckiego só,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: *Łososia oprószamy solą i pieprzem. Grilujemy zawiniętego w folię aluminiową. Pod koniec grilowania czyli po ok 15 minutach spryskujemy sokiem z cytryny. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki. *Cukinię kroimy w plastry, grilujemy.Gotową oprószamy solą. *Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, przekładamy na talerze(...)wcześniej obłożone grilowaną cukinią. *Na makaron wykładamy kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych. * Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę. *Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki. *Na koniec posypujemy starkowaną skórką cytrynową. Link do głosowania: KLIK
Z Majeczką w kuchniciekawe doznanie smakowe ;) Składniki: (3 porcje) 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki) 1 duża cukinia 150 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki suszonych ziół: czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, pietruszka sól, pieprz 2 łyżki sezamu 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie(...)fetę kroimy w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki
Symfonia smakowaSuper dodatek do sałat ... normalnie czaderski !! Na dwie duże kopy sałat i warzyw: - 2-3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu mielonego - sok z jednej średniej soczystej cytryny - 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - pół pęczka koperku Czosnek zetrzyj do słoika, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.Zamknij słoik i porządnie wstrząśnij. Dodaj oliwę i ponownie
Pasje Jolkiprzykrycie, np pod miskę. W tym czasie przygotować sos czereśniowy. Składniki na sos czereśniowy: 200 g czereśni 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do niewielkiego rondelka, wlać sok zasypać cukrem i gotować aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody
kolorowotorcikowoosączonych 40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego waniliowego 250 ml śmietanki 30% kilka łyżeczek cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 300 ml śmietanki 30% kropla aromatu waniliowego 2-4 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka jagód Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami(...)piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego
MarciochaKucharzysoli, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki czarnego sezamu, burgery 10 szt.: 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera(...)przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min. Pieczemy ok. 15 min w 190°C. Burgery: Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie
Moniki Smakołykicebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kolendry 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło(...)dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy
O kuchni z uczuciemmasła w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki (250g) cukru 4 duże jajka skórka otarta z jednej nieopryskanej cytryny 1 nieopryskana cytryna, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie) Polewa świeżo wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny ½ szklanki (100g) cukru Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę(...)przygotowanej formy, wygładzając wierzch grzbietem łyżki. Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się wyzłoci, a wbita ciasto wykałaczka będzie sucha.. Polewa Wymieszaj w misce cukier z sokiem z cytryny. Ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką ciepłe ciasto. Ułóż na wierzchu plasterki cytryny (opcjonalnie). Powoli wylej polewę na wierzch, tak by część wsiąkła w ciasto, ale warstwa kryształków cukru została
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastrony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę i tłuszcz nacinamy nożem w kratkę, uważając żeby(...)minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku i sok. Smażymy na średnim ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki można dodać mąki ziemniaczanej rozrobionej z w niewielkiej ilości wody. Upieczone piersi
les mirabellespotem zimą móc otworzyć troszkę lata zamkniętego w słoiczkach. Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy do słoików, uciskamy, dolewamy soku. Zakręcamy, wekujemy ok 10 minut. Przewracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia
Z Majeczką w kuchni11x30 cm): Warstwa jasna: 500 ml mleka 100 g masła 5 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki kaszy manny Warstwa wiśniowa: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z wiśni 200 ml mleka 130 g masła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych(...)dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać
Domowa Cookierenka Agiślicznie różowy :-) Składniki: pęczek botwiny pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek koperku 1/5 kubeczek kefiru (750 ml) 1 kubeczek jogurtu naturalnego (500 ml) 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ząbek czosnku 2 jaka na twardo (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie umyć, zalać zimną wodą, tyle aby została zrównana z listkami, pół(...)szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty czosnek, rzodkiewkę, szczypior, koper. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem . Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Podawać z jajkiem i ziemniakami. SMACZNEGO
pieprzny smaczek250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy(...)około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko już właściwie gotowe. Pozostaje przestudzić wywar, wyjąć mięso i pięknie je posiekać. Gotowe przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy z ryżem i podajemy w głębokich talerzach, posypane
Kuchenna Kontrrewolucya