już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula - 2 marchewki - korzeń pietruszki - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1,5 szklanki soczewicy - sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml - 2 łyżki otrąb owsianych - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne Przygotować bulion, czyli ugotować wodę z cebulą(...)małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch, trzech łyżek rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5 minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby. Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi się
Corner With Recipesosób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się(...)zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść
Corner With Recipestutaj: klik! Składniki (3,4 porcje): - 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 1 szklanka obranych pistacji - 2 ząbki czosnku - oliwki, suszone pomidory w dowolnej ilości (opcjonalnie) - twardy ser - sok z jednej cytryny - 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy) - sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość Makaron ugotować al dente(...)niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać sokiem z cytryny, dodać ser w drobnych paskach, sól i bazylię, dokładnie wymieszać
Corner With RecipesNONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki pokroić(...)najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze
Corner With Recipesmakaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne oliwki - sezam - olej rzepakowy Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni, bazylię, suszone pomidory zblendować(...)olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i parmezanem. Doprawić solą , pieprzem, chili cayenne i papryką słodką. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, wrzucić makaron. Dodać pesto, dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać. Dodać oliwki i sezam
Corner With Recipeskostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu(...)duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad dla 4 osób. **Jamie Oliver kroił na kawałki o boku
Corner With RecipesSkładniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź(...)rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati
Corner With Recipesmaterii :) Trochę słońca i zdrowia w miseczce każdemu się teraz przyda. Składniki (1 porcja): - 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 0,5 szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut
Corner With Recipesgarści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek(...)pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa
Corner With Recipesporcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi(...)chwili dodaj kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek i pokrojone szparagi. Po 3 minutach dodaj makaron i wszystko dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłącz gaz, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj jogurt grecki, parmezan. Wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw jeszcze
Corner With Recipeszdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz ;) Składniki (6 małych porcji): Crème fraîche - 450 g śmietany 36% - 3 łyżki kefiru Poza tym: - 100 g cukru pudru - 100 ml soku z cytryny (1,5 - 2 cytryn) - 250 g malin - 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Crème fraîche W misce wymieszaj śmietanę z kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski(...)będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîche łyżką. Podgrzej crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa
Corner With Recipesszklanki migdałów - 1 szklanka kaszy jaglanej preparowanej - 3/4 szklanki sparzonych daktyli - 6 łyżek wody - szczypta soli Krem: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki wody/mleka - 1/4 szklanki brązowego cukru - sok z 1 pomarańczy - skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej) - szczypta soli - owoce ( u mnie 3 nektarynki pokrojone na cząstki) - płatki migdałów do posypania (opcjonalnie) Do blendera wsyp migdały i szczyptę soli(...)dnem wsyp kaszę, cukier, wodę i skórkę pomarańczy. Gotuj wszystko na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza będzie już miękkawa, a woda się wchłonie w większości, dodaj sok z pomarańczy. Poczekaj, aż kasza będzie bardzo miękka, zdejmij z gazu i zblenduj. Spód wyjmij z lodówki, wylej krem na niego krem i równomierne rozprowadź. Od razu ułóż owoce
Corner With Recipesmnie). Składniki: - 1 szklanka wiórek kokosowych + do obtoczenia - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki sparzonych suszonych moreli - 1/4 szklanki sparzonych daktyli - skórka otarta z 1 małej pomarańczy - 3 łyżki soku z pomarańczy Do malaksera z ostrzem lub blendera wrzuć migdały i wiórki kokosowe i posiekaj na drobno. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj wszystko. W mokrych rękach (w wodzie lub soku) uformuj
Corner With Recipespieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 2/3 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 2 duże jajka/3 małe jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1/3 szklanki wody/mleka - kilka kropel ekstraktu waniliowego - sok z 1 cytryny - skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) Cukinię posyp szczyptą soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę(...)drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut, grzanie góra-dół (do suchego patyczka) , jeśli zaczną się przypiekać z góry
Corner With RecipesPustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym sokiem, do którego zrobienia trzeba mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu
Corner With Recipes