placuszków: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sodu szczypta soli 1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw(...)osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut
Roślinna - blog wegańskiogórków sól, ocet WYKONANIE: ogórki obrać, pokroić na plastry. posypać solą, odstawić na 15 min., następnie skropić octem, zostawić na 3-4 godz., ogórki w tym czasie puszczą sok, ogórki włożyć do wyparzonych słoików, zalać otrzymanym sokiem, pasteryzować 10 min. (w słoikach dżemowych
Kuchnia Beatymłody, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startego kabaczka przekładamy na sito i dokładnie wyciskamy z jego sok. Sok wylewamy. Do kabaczka dodajemy pokrojoną cebulkę, jaja, mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki na patelni
Kuchnia Łukaszaupały. A Ci z Was, którzy dbają o wakacyjną sylwetkę mogą jeść go bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam. Składniki: 3 duże nektarynki 2 małe morele 10 truskawek 1/3 łyżeczki soku z cytryny * 3 łyżeczki cukru 1/2 szklanki wody listki świeżej mięty do podania * jeśli Wasze owoce są mało słodkie możecie dodać większą ilość cukru Przygotowanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku wraz(...)lubimy skórek można je ściągnąć). Dodajemy truskawki (jeśli mamy tylko mrożone należy je najpierw trochę rozmrozić). Następnie do naszej misy blendera wypełnionej owocami dodajemy przestudzoną wodę z cukrem oraz sok z cytryny, całość miksujemy. Tak przygotowaną owocową bazę przelewamy do plastikowego pojemniczka z zamknięciem. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3-4 godziny należy go mieszać co około 45 minut
Słodkie okruszkibiałka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego) 1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru dżem różany czerwony barwnik Przygotowanie: Białko ubijamy dosypując stopniowo i bardzo powoli cukier łyżka, czekamy chwilę(...)dodajemy kolejną łyżkę, łyżka po łyżce aż skończy się nam cukier. Na koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny. Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy
Lili w kuchniłyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 3. Dodać owoce do śmietanki wraz z whisky 4. Żelatynę rozpuścić
KreatywnePinyTeraz kiedy jest sezon na świeże wiśnie zrobienie takiego czekodżemu nie jest problemem. Składniki : 80 dag dojrzałych bananów 30 dag wydrylowanych wiśni łyżka, dwie soku z cytryny 45 dag brązowego cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy
Proste Potrawykuchni polskiej i litewskiej. Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej(...)buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy
mojewypiekiinietylkomocno owocową i orzeźwiającą ;) Przed przygotowaniem koktajlu owoce warto schłodzić. Z podanych składników będą dwie szklanki koktajlu. Życzę smacznego! ;) Składniki: 2-3 szklanki miąższu arbuza bez pestek 1 banan sok z połówki cytryny Owoce miksujemy razem,dodajemy sok z cytryny, przelewamy do szklanek i drinkujemy
Czerwona Porzeczkasałatka gotowa. SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli
https:KKuchniaMniamSkładniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz(...)utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne
Salonik smakówplacki ( około 10 szt średniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki(...)doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Jeden placek , to jedna czubata łyżka , trzeba pamiętać żeby nie smażyć zbyt
Ogrodnik w podróżySkładniki: bakłażan (1 szt.) ryż (1/2 szklanki) jabłko (1 szt.) banan (1 szt) ananas z puszki (4 plastry) sok z ananasa z puszki (1/3 szklanki) sól woda olej Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Bakłażana należy przekroić wzdłuż, a następnie wydrążyć z niego środek tak, aby pozostały łódeczki. Tak przygotowanego bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Ryż zalewamy(...)szklanką wody i gotujemy. Teraz mamy czas żeby obrać i pokroić owoce. Połowę owoców zużywamy do sosu. Czyli pół banana, pół jabłka, 2 plastry ananasa zalewamy sokiem z ananasa i przy pomocy blendera zamieniamy w sos. Resztę owoców dodajemy do ryżu kiedy będzie prawie twardy. Ważne żeby ryż nie wchłonął całej wody podczas gotowania. Jeżeli tak się stanie dolewamy jeszcze
Weganka gotuje