sok - 13499 przepisów (strona:238/900)

Salsa z mango i chili 193

Inspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać(...)sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza

Atlas Smaków
Francuska Fantazja z borówkami 139

Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy(...)pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą

Lili w kuchni
Sernik w słoiku 173

składniki:  około 100 g serka kremowego, śmietankowego 2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej) około 50 g - użyłam 12 % łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru lub coś innego do posłodzenia łyżeczka soku z cytryny małe jajko jak zrobić? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza**. Serek przełóż do miski. Zmiksuj go mikserem(...)będzie gładki. Dodaj cukier (waniliowy i zwykły) , śmietanę, sok z cytryny i zmiksuj ponownie. Wbij jajko. Całość wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełóż do szklanego słoiczka, który przykryj papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-35 minut. Serniczek pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin

tost z dżemem
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 213

kakao 145 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g cukru 325 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 30 g masła dekoracja: 200 g czerwonej(...)całkowitego ostudzenia spodem do góry. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przeciąć w poziomie na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porzeczki na ciasto oberwać, zasypać 50 g cukru i zalać sokiem pomarańczowym. Zagotować; podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż porzeczki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, delikatnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini serniczki z dżemem 178

przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy(...)papilotkami, a w te wykładamy masę herbatnikową (wychodzi około 1,5 łyżeczki na papilotkę). Dokładnie wyrównujemy wypukłą stroną łyżki i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ricottę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, jednym jajkiem i jednym żółtkiem oraz ekstraktem z wanilii. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę

Kolizje Smaków
Królowa sałat 211

korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana 18% Wykonanie: Sałatę myjemy,obsuszamy z wody, następnie  rwiemy na mniejsze kawałki(...)przekładamy do miski skropimy sokiem z  cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Dekorujemy pomidorami koktajlowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z marynowaną ośmiornicą 178

pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2  pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki Przygotowanie Wszystkie składniki włożyć do miski odpowiedniej wielkości.  Polać oliwą, doprawić solą(...)pieprzem i płatkami papryki. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny. Smacznego

Stare Gary
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 188

filetu z łososia 2 szalotki 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry(...)smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.  Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 188

jajko, 50 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy(...)temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego

Moniki Smakołyki
Śmietanowa chatka 255

doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy

kgwjanczewo
Domowy napój malinowy alkoholowy 139

Orzeźwiający drink malinowy :) Składniki: ½ kg malin, 20 dag cukru, sok z cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowa surówka obiadowa z kukurydzą 185

kukurydzą. ... surówka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu Składniki: około 300 g kukurydzy z puszki 1/2 dużej czerwonej papryki 1 ogórek gruntowy por olej lub oliwa z oliwek sok z cytryny (około 1/3 łyżeczki) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy(...)drobniutko poszatkowanego pora (około 1/2 łyżki). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny (około 1/3 łyżeczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz delikatnie skrapiamy olejem. Mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wyciągamy surówkę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy np. do drugiego dania. Smacznego

Słodkie okruszki
Na początek... Kokos 131

będę miała motywację, aby coś się tutaj jednak działo ;) A na dobry początek wypróbowane przeze mnie zdrowe ciasteczka kokosowe(bardzo polecam, są bardzo aromatyczne przez dodatek skórki i soku z cytryny, a do tego kokosowe :)) Jest to przepis 'paleo', jednak chciałabym podkreślić, że nie stosuję tej diety(ciężko byłoby mi zrezygnować z niektórych produktów). Zapraszam! Przepis pochodzi stąd szklanka wiórków(...)łyżeczki sody oczyszczonej 20-25 kropli stewi w płynie Wiórki kokosowe zmielić w blenderze, skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać wiórki i skórkę z sokiem z cytryny, dodać stewię. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko z olejem kokosowym(najlepiej, gdyby był płynny lub dość miękki), dodać sodę. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą(można wykorzystać mikser). Formować kulki

FitKot
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 216

całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego(...)mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować (ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości

FitKot
Pasztet z wątróbek drobiowych z żurawiną 181

wątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania