którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek(...)ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny
maniapieczeniałyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami. Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny
SzczyptaSmaQszklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru sok z połowy limonki 1. M ieszamy wszystkie suche składniki. 2. Orzechy drobno siekamy, ananasa kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W dzieży(...)marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone
Perfect home lifecukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć(...)puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry, umieścić w garnuszku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, dołożyć wszystko do rabarbaru. Zagotować; gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzetracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaglutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy(...)Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku. Podajcie go z malinami i jeżynami. Smacznego! Post CHŁODNIK
ladykitchenSkładniki 30-40 gałązek świeżej mięty 2 litra wody sok wyciśnięty z 2 limonek 3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną mięte.Przykrywamy i odstawiamy
w mojej kuchnizapraszam na chłodnik z buraków! Składniki: 3 duże buraki, ugotowane 2 niewielkie ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 800 ml kefiru 400 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek Buraki, ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Ja ścieram wszystko na grubych okach a jednego z buraków na mniejszych. Dodajemy kefir(...)jogurt naturalny, wyciskamy czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Jak ktoś lubi - polecam dodać jajko na twardo. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi(...)całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni
Mango Papaja260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką(...)Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Truskawki myjemy i kroimy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy
chili & sugarSkładniki 30-40 gałązek świeżej melisy cytrynowej 10-15 gałązek mięty 2,5 litra wody sok wyciśnięty z 2 limonek 3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Melisę i mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną melisę i mięte.Przykrywamy i odstawiamy na całą
w mojej kuchniszybki w wykonaniu a sezon malinowy w pełni... Składniki (2 porcje): 250 g makaronu 250 g malin 100 g koziego twarożku 6 łyżek syropu klonowego 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki 1/2 chili bez pestek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mały ząbek czosnku listki mięty do ozdoby Przygotowanie: - syrop, miód i masło podgrzać, dodać maliny(...)dusić na małym ogniu do połączenia składników - dodać pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i polać malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorajeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ? Syrop bazyliowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki: 200 g wody 120 g cukru 25-30 g listków bazylii sok z 1/2 limonki Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy(...)godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce
Kulinarne przygody Gatitypastą zapraszam niebawem na bloga... :) Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor i papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli
Mango Papajaskładniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4 łyżki octu ok. 100 g białego ser koperek sól, pieprz wykonanie: Liście botwinki wraz z buraczkami myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy botwinkę i sok z cytryny, gotujemy przez
Domowy Smak Jedzenia