sok - 13499 przepisów (strona:245/900)

Zimna miska według Duńczyka 174

cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć(...)puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry, umieścić w garnuszku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, dołożyć wszystko do rabarbaru. Zagotować; gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 194

tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA 119

glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy(...)Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku. Podajcie go z malinami i jeżynami. Smacznego! Post CHŁODNIK

ladykitchen
syrop z miętą --- sciroppo di menta 110

Składniki     30-40 gałązek świeżej mięty     2 litra wody     sok wyciśnięty z 2 limonek     3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną mięte.Przykrywamy i odstawiamy

w mojej kuchni
Chłodnik z buraków 184

zapraszam na chłodnik z buraków!   Składniki: 3 duże buraki, ugotowane 2 niewielkie ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 800 ml kefiru 400 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek Buraki, ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Ja ścieram wszystko na grubych okach a jednego z buraków  na mniejszych. Dodajemy kefir(...)jogurt naturalny, wyciskamy czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Jak ktoś lubi - polecam dodać jajko na twardo. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 193

smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi(...)całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni

Mango Papaja
wegańskie i bezglutenowe ciasto z truskawkami 477

260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką(...)Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Truskawki myjemy i kroimy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy

chili & sugar
syrop melisa z miętą --- sciroppo melissa menta 140

Składniki 30-40 gałązek świeżej melisy cytrynowej 10-15 gałązek mięty 2,5 litra wody sok wyciśnięty z 2 limonek 3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Melisę i mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną melisę i mięte.Przykrywamy i odstawiamy na całą

w mojej kuchni
Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku 149

szybki w wykonaniu a sezon malinowy w pełni... Składniki (2 porcje): 250 g makaronu 250 g malin 100 g koziego twarożku 6 łyżek syropu klonowego 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki 1/2 chili bez pestek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mały ząbek czosnku listki mięty do ozdoby Przygotowanie: - syrop, miód i masło podgrzać, dodać maliny(...)dusić na małym ogniu do połączenia składników - dodać pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia  - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i  polać  malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Syrop bazyliowy 143

jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?   Syrop bazyliowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin  Składniki: 200 g wody 120 g cukru 25-30 g listków bazylii sok z 1/2  limonki Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy(...)godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy  w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bobu i pieczonej papryki 165

pastą zapraszam niebawem na bloga... :) Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor i papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli

Mango Papaja
botwinka 140

składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4 łyżki octu ok. 100 g białego ser koperek sól, pieprz wykonanie: Liście botwinki wraz z buraczkami myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy botwinkę i sok z cytryny, gotujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem. 179

folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)   Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny  2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła  Przygotowanie: Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy(...)solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.  Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy

Symfonia smakowa
Tort Marcinek 165

kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 800 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru sok z jednej cytryny dodatkowo czekolada do dekoracji Sposób przygotowania Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, pod koniec ubijania dodać wymieszane(...)wyczerpania ciasta. U mnie wyszło 9 placków. Placki studzić najlepiej osobno, aby dokładnie wyschły. Gdy placki będą wystudzone, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy.  Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem, i dodatkowo dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort najlepiej schłodzić

na moim stole...
Kurze podudzia a'la creme 168

Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka. Do dzieła. Składniki: 8 podudzi z kurczaka  kilka szalotek sok z jednej cytryny 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła do smażenia 1 żółtko sól biały pieprz 1/2 l bulionu warzywnego natka pietruszki Sposób przygotowania Podudzia umyć(...)osuszyć, natrzeć solą i sokiem z cytryny. Odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozpuścić masło, kurczaka zarumienić z obu stron, wrzucić obrane, całe szalotki i od razu wlać bulion. Dusić po przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać śmietankę z mąką i żółtkiem, wlać do kurczaka i chwilkę poddusić. Przed podaniem doprawić sos solą

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania