sok - 13499 przepisów (strona:245/900)

Tort bezowy z porzeczkami 225

którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek(...)ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny

maniapieczenia
Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym 197

łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami.    Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny

SzczyptaSmaQ
Ciasto marchewkowe 213

szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru   sok z połowy limonki 1. M ieszamy wszystkie suche składniki. 2. Orzechy drobno siekamy,  ananasa kroimy w kostkę,  marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W  dzieży(...)marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone

Perfect home life
Zimna miska według Duńczyka 170

cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć(...)puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry, umieścić w garnuszku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, dołożyć wszystko do rabarbaru. Zagotować; gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 190

tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA 111

glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy(...)Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku. Podajcie go z malinami i jeżynami. Smacznego! Post CHŁODNIK

ladykitchen
syrop z miętą --- sciroppo di menta 108

Składniki     30-40 gałązek świeżej mięty     2 litra wody     sok wyciśnięty z 2 limonek     3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną mięte.Przykrywamy i odstawiamy

w mojej kuchni
Chłodnik z buraków 181

zapraszam na chłodnik z buraków!   Składniki: 3 duże buraki, ugotowane 2 niewielkie ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 800 ml kefiru 400 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek Buraki, ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce. Ja ścieram wszystko na grubych okach a jednego z buraków  na mniejszych. Dodajemy kefir(...)jogurt naturalny, wyciskamy czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Jak ktoś lubi - polecam dodać jajko na twardo. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 188

smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi(...)całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni

Mango Papaja
wegańskie i bezglutenowe ciasto z truskawkami 474

260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką(...)Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z cukrem i sodą. Truskawki myjemy i kroimy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy

chili & sugar
syrop melisa z miętą --- sciroppo melissa menta 137

Składniki 30-40 gałązek świeżej melisy cytrynowej 10-15 gałązek mięty 2,5 litra wody sok wyciśnięty z 2 limonek 3/4 kg cukru trzcinowego Wykonanie Melisę i mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną melisę i mięte.Przykrywamy i odstawiamy na całą

w mojej kuchni
Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku 143

szybki w wykonaniu a sezon malinowy w pełni... Składniki (2 porcje): 250 g makaronu 250 g malin 100 g koziego twarożku 6 łyżek syropu klonowego 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki 1/2 chili bez pestek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mały ząbek czosnku listki mięty do ozdoby Przygotowanie: - syrop, miód i masło podgrzać, dodać maliny(...)dusić na małym ogniu do połączenia składników - dodać pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia  - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i  polać  malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Syrop bazyliowy 138

jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?   Syrop bazyliowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin  Składniki: 200 g wody 120 g cukru 25-30 g listków bazylii sok z 1/2  limonki Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy(...)godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy  w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bobu i pieczonej papryki 161

pastą zapraszam niebawem na bloga... :) Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor i papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli

Mango Papaja
botwinka 134

składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4 łyżki octu ok. 100 g białego ser koperek sól, pieprz wykonanie: Liście botwinki wraz z buraczkami myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy botwinkę i sok z cytryny, gotujemy przez

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania