sok - 13499 przepisów (strona:254/900)

Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 144

łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : 6 białek 100 g cukru 40 g cukru waniliowego 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100 g masła, roztopionego sok z połowy cytryny Dodatkowo : 500 g jagód , umytych i osuszonych Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz posiekane masło. Rozdrobnić na pomocą łopatki. Dodawać po jednym(...)pieczenia. Piec 18 minut z termoobiegiem w 180°C. Wyjąć, wystudzić. Masło rozpuścić i przestudzić. Budyń wymieszać z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Dodać mieszankę budyniową i zmiksować na niższych obrotach. Na koniec wmieszać masło. Wyłożyć piankę na upieczony spod czekoladowy. Na wierzch wysypać borówki oraz zetrzeć

Chocolate Muffin Blog
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 158

razy :) Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko 1 szkl. kaszy gryczanej prażonej 2 czerwone papryki pęczek natki pietruszki 150 g rodzynek sól, pieprz 3 łyżki oliwy sok z cytryny Kaszę wrzucamy do 400 ml wrzątku, gotujemy pod przykryciem ok 10 minut a potem wyłączamy płomień. Garnek nakrywamy czymś ocieplającym  u mnie były to 3 ściereczki i odstawiamy(...)kosteczkę. Natkę myjemy a listki siekamy. Do miski wkładamy wystudzona kaszę, odcedzone rodzynki, paprykę, natkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Ja od siebie dodałam tez troszkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
KURCZAK BALTI ( danie jednogarnkowe – kuchnia indyjska ) 301

sycące. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 300 g * duża cebula – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 1 ząbek * jogurt naturalny – 4 łyżki * sok cytrynowy – 1 łyżka * świeża kolendra – 1 pęczek * olej – 3 łyżki * cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso(...)mieszając. Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas. Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę. Podajemy natychmiast! Smacznego

Ostra na Słodko
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 162

temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg truskawek 1 kg porzeczek 400 g cukru lub więcej według smaku 2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, osączyć. Truskawki odszypułkować, porzeczki oddzielić od gałązek. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem. Dodać sok cytrynowy, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez

Pełny talerz
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 140

ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i esencją. W pozostałej ilości mleka rozpuścić mąkę. Dodać do gotującego się mleka(...)cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić. Owoce: 400 g czarnej porzeczki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch ścieramy pozostałą

kulinarnyswiatdomi
Sos truskawkowy 132

Składniki: 2 kg świeżych truskawek 3/4 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Truskawki myjemy następnie oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do miski wsypujemy cukier, rozgniatamy za pomocą blendera około 20 minut. Cytrynę sparzyć, trzemy na tarce o drobnych oczkach, sok wyciskamy dodajemy wraz z tartą skórką  do zmiksowanych truskawek. Odstawiamy na 24 godz. Na drugi dzień sos truskawkowy wlewamy

kgwjanczewo
Syrop z lawendy na rozluźnienie i bóle brzucha z opisem właściwości 132

kwitnie więc do dzieła! WŁAŚCIWOŚCI - ze względu na  właściwości uspakajające  korzystnie wpływa na układ nerwowy i  pomaga zlikwidować skutki stresu  - ułatwia zasypianie  - przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu - łagodzi bóle brzucha i wzdęcia (działa rozluźniająco na mięśnie) - dzięki właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji a szczególnie w zapalenia(...)cukru 1/2 limonki 3 łyżki miodu Przygotowanie (15 minut): - rozpuszczamy cukier w gotującej się wodzie, dodajemy miód oraz lawendę i gotujemy 8 minut pod przykryciem - na koniec gotowania dodajemy sok z limonki i trzymamy jeszcze na ogniu przez około 3 minuty (kwiaty lawendy powinny wyblaknąć) - odcedzamy do słoiczków przez gazę NA ZDROWIE! Zobacz też przepis na Koktajl uspakajający

Pora na pora i pomidora
Ryba smażona w cieście piwnym 159

bardzo chrupiącym cieście z dodatkiem piwa. Do rybki podałam suróweczkę z nutą czosnku oraz ziemniaczki z koperkiem. składniki: 600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk sól prowansalska sok z cytryny ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć(...)solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku

Monia miesza i gotuje
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 240

wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz

Be Fit Be Strong
Koktajl mango, brzoskwinia, banan na bazie jogurtu i wody kokosowej 223

powstał inny, ale równie pyszny koktajl z owoców południowych - enjoy! :) Składniki: mango jogurt naturalny, może być typu greckiego woda kokosowa brzoskwinia pół banana wiórki kokosowe cynamon świeży korzeń imbiru sok z cytryny Wykonanie: Do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl wkładamy jogurt, mango i mleko kokosowe w proporcji 2 - 2 - 1. Blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy cynamon (ilość(...)preferencji i ilości składników, jakiej już użyliście), wiórki kokosowe, pokrojony w plasterki świeży korzeń imbiru. Dodajemy też owoce, w moim przypadku była to brzoskwinia i pół banana :) oraz sok z połowy cytryny. Po rozdrobnieniu wszystkich składników uzyskujemy pyszny koktajl, który pozostało już tylko przelać do szklaneczek i rozkoszować się nim. Jest idealny zarówno w upalne

Taste Of My Day
Krem z cukinii z mozzarellą. 161

KREM Z CUKINII Z MOZZARELLĄ. Składniki na 4 porcje: 3 średnie cukinie 1 cebula 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g mozzarelli 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól pieprz chili gałka muszkatołowa 1/2 pęczka bazylii Dodatkowo: listki bazylii 150 g mozzarelli Sposób przyrządzania: Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć, odciąć końcówki(...)smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 - 15 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę udekorować listkami bazylii i pokrojoną mozzarellą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 164

szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól  pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szczypta cukru posiekany koperek   dodatkowo : ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować(...)sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie  zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych i przesmażonych na maśle z dodatkiem musztardy meksykańskiej oraz  z ziołowymi grzankami

Walijskie Pichcenie
Sałatka z bobem i kuskusem 274

szklanki kaszy kuskus 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli(...)odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce, dodajemy sos i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki 137

porzeczki 100 ml wody 40 dag cukru Przygotowanie : Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min. Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna  Po tym czasie gaz wyłączyć(...)przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam. przepis stąd Polecam również sok z czarnej porzeczki

Proste Potrawy
Oliwki z pomarańczą i cytryną 132

oliwek 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 3 drobno posiekane dymki szczypta cynamonu 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z pomarańczy łyżka posiekanej mięty łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Nasiona kopru i kumin prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy szczyptę cynamonu(...)uprażone nasiona i oliwki. Przygotowujemy sos. Ocet ,oliwę i sok mieszamy z posiekaną dymką ,miętą i natką pietruszki. Dodajemy do oliwek ,mieszamy ,zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 48 godzin

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania