zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Garść pestek słonecznika Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wodę lub bulion, łyżkę oleju(...)kawałki. Dorzucamy do kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie przekładamy kaszę do miski. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z suszonych pomidorów, solą i pieprzem. Soli nie sypiemy zbyt dużo, bo ser feta jest słony w smaku. Na końcu posypujemy fetą. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kolizje Smakówpasty tahini. Rok temu pokazywałam też pastę z bobu , którą też serdecznie polecam. Składniki: do 1 kg bobu 1/2 szklanki jasnej pasty tahini 1/4 szklanki soku z cytryny 2-4 łyżki zimnej wody 2 ząbki czosnku mięta, skórka otarta z cytryny oliwa sól Wykonanie: Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Odmierzyć(...)szklanki ugotowanego, obranego bobu, zmiksować z przetartym czosnkiem, pastą tahini i sokiem z cytryny. Dolać wodę tak, aby powstała delikatna pasta. Doprawić do smaku. Przełożyć do miski, polać oliwą i posypać miętą i skórką startą z cytryny (o skórce zapomniałam
Sto kolorów kuchnipęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej: 3 średnie czerwone cebule 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz łyżka oliwy(...)jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka i dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki. Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką
Mango Papajamiałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemypęczek ogórek - 0,5 szt cytryna - 1 szt woda - 1 szkl Przygotowanie : Natkę pietruszki umyć, drobno pokroić. Ogórka zielonego obrać, pokroić w talarki. Z cytyny wycisnąć sok. Do miksera wrzucić natkę pietruszki, dodać ogórka i wyciśnięty sok z cytyny. Dodać szklankę zimnej wody, zmiksować. Przelać koktajl do szklanek, pić od razu po przygotowaniu. (function
Kuchnia DanusiZresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta kolorowego pieprzu 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry sos jogurtowo cytrynowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny
Mienta blogwyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii Spód: 2 łyżki(...)przyciskaj do dna przy pomocy dłoni lub łyżki. Włóż do lodówki do schłodzenia na minimum jedną godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Jogurt sojowy przełóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz olej i dokładnie zamieszaj. W innej misce połącz ze sobą mleko sojowe oraz skrobię kukurydzianą, następnie dodaj do nich cukier trzcinowy, szczyptę soli, ziarenka wanilii i zamieszaj. Całość
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 2 jajka 75 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy mikser, miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec(...)podwójną porcję- musisz podwoić składniki Przygotowanie: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki; miksować
KreatywnePinypić osoby odchudzające się czy na dietach- wystarczy cukier zastąpić innym słodzikiem np ksylitolem czy stewią. Składniki: 6 szklanek wody 1 torebka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec sok z 1,5 cytryny 3 łyżki cukru- lub ewentualnie wg własnego smaku 1 plaster kandyzowanego imbiru Wykonanie: Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy(...)minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy sok z cytryny i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do pół godziny. Po ok 20 minutach dorzucamy imbir, dalej gotujemy jeszcze te brakujące 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy na min 2 godziny do lodówki, podajemy zimne. Woda z gotowania kaszy ma przeważnie kolor lekko różowaty, dodatek
Z Majeczką w kuchnipołączeniu z mocno schłodzonym alkoholem to istny raj dla kubków smakowych. Koniecznie spróbujcie, ale uważajcie bo jest uzależniający ! :) SKŁADNIKI : 60 ml wódki 20 ml syropu z marakui 40 ml soku pomarańczowego miąższ z połowy bardzo dojrzałego mango sok z 1/4 cytryny lód 6-8 kostek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. 2. Przelać do szklanki
DefinicjaSmakutruskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min. 1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać(...)suszonych malin, które nadają kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły. 3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką
DefinicjaSmakułyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę(...)tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Do miseczki z ogórkiem dodać jogurt. Pęczek koperku, kilka listków bazylii i świeżej mięty posiekać i dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić
DefinicjaSmakudżemu morelowego 2-3 łyżeczki przecieru z chili ( lub 1-2 papryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Burgery będą(...)Smażyć chwilę aż do połączenia się wszystkich składników. Wlać wino i dusić do momentu aż alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny. 3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez
DefinicjaSmakuzalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy) sok z połowy cytryny łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Mozarellę odlać z zalewy i pokroić w cienkie plastry. 2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić(...)pokroić w cienkie piórka. Koperek drobno posiekać. 4. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i wstrząsać aż do momentu otrzymania jednolitej emulsji. Do sosu można również dodać sok z pomarańczy który pozostał po ich krojeniu. 5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika
DefinicjaSmakukrewetek tygrysich 1/4 świeżego ananasa 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżka masła 1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć) 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 kilka gałązek świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych(...)wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym, imbirze, posiekanej drobno papryczce chili oraz soku z limonki. Odstawić na 15 minut. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek, po chwili dodać krewetki wraz z całą marynatą. Następnie dodać ananasa oraz sezam. Smażyć
DefinicjaSmaku