sok - 13499 przepisów (strona:266/900)

Warzywne samosy 147

małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować. Pod koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę schłodziło. Marchew, cebulę(...)oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane

Weekendy w domu i ogrodzie
Karp pieczony – najlepszy 181

wędkarzy powinny być szczególnie zadowolone, bo to prosty przepis, nie wymagający zbyt wielkiego zachodu i chyba nie prędko się znudzi. Składniki: 1 karp (waga około 2 kg ) 4 łyżki soku cytryny, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Wyczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić w dzwonka szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 6 sztuk). Wszystkie(...)smakiem marynaty. Duże płaskie naczynie wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp

Trzeci talerz
Konfitura truskawkowa 193

naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą wanilii  SKŁADNIKI : 1,2 kg truskawek sok z 1/3 cytryny 350 g cukru 1/2 laski wanilii PRZYGOTOWANIE : Truskawki płuczemy, a następnie szypułkujemy. Przekładamy je do dużego garnka i blendujemy. Podgotowujemy na niewielkim ogniu dodając od razu(...)sok z cytryny.  Po około 10 minutach dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 40 - 50 minut co pewien czas mieszając - uważamy aby konfitura się nie przypaliła.  Na koniec dodajemy ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy.  Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  Przechowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 356

wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli  3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach(...)miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru

Szefowa kuchni
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 137

Fajny, szybki prosty sposób przygotowania, możemy tez tak ugrillować   Składniki: płat pstrąga łososiowego 4 łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką i masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim

Z Majeczką w kuchni
Puszyste gofry 165

mąki orkiszowej (typ 700)  3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron  plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum.  Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej. Rozgrzej gofrownicę i przed każdorazowym nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie

Roślinna - blog wegański
Surówka z młodej kapusty 467

Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę poszatkować w cieniutkie paski , solimy polewamy sokiem z cytryny mieszamy dokładnie. Czosnek obieramy, kroimy bardzo drobno, mieszamy z majonezem. Dodajemy do kapusty i dokładnie ze sobą łączymy. Dekorujemy rzodkiewką podajemy jako surówkę do obiadu oraz do mięs z grilla

kgwjanczewo
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 153

dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne . Składniki: 500g schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy(...)przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową

Pyry na Gaz
Arroz congri. Kubański przepis na ryż z fasolą. 239

Składniki arroz congri: 1 puszka czarnej fasoli 2/3 szklanki ryżu basmati 1/2 papryki słodkiej np. żółtej 1 średnia cebula 250 ml passaty 2 ząbki czosnku świeża kolendra papryczka jalapeno sok z limonki oliwa z oliwek mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól Na początek należy pokroić cebulę, jalapeno i paprykę w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek w rondlu(...)kontrolując poziom wody, żeby nie przypalić ryżu. Jeśli ryż zaczyna być już miękki, wtedy dodajemy całą puszkę czarnej fasoli wraz z zalewą, posiekaną kolendrę i dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Płyn musi odparować. Następnie wyłączamy ogień i przykrywamy pokrywką. Teraz czas na dodatek, który do tego wymyśliliśmy.  Składniki: 1 papryka żółta 250 gram

vegetanie
KUSKUS ZE SZPARAGAMI 199

dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw. W garnku zagotuj wodę, posól ją do smaku(...)składniki i mieć ciepły posiłek). Do kaszy dodaj fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną, plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i kawałki orzechów włoskich. Zalej dressingiem z oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Galaretka z płatków róży. 181

Bogucice- Malta , Agawa platin Składniki: miseczka płatków pachnącej  róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny.  Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek

Malinowe Pocałunki
.1011. pod owsianką ukryte 199

wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki (jeśli masa

breakfast of dreams
Sorbet truskawkowo-cytrynowy 115

truskawki. Wykonanie: Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy , kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem.  Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawka z kiwi 174

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny.  Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę. 2 kg truskawek  4 owoce kiwi  1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny  60 dag cukru  2 opakowania żelfixu z pektyną Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Truskawki myję i odcinam szypułki

Takie tam pichcenie
Konfitura czereśniowa z wanilią 172

mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania