sok - 13499 przepisów (strona:270/900)

Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych płatków owsianych 194

zależnosci od kwaskowości owoców) ¼ łyżeczki cynamonu Owoce szybko myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy. Z czereśni usuwamy pestki. Wsypujemy na naczynia, dodajemy skrobię, miód i cynamon. Mieszamy. Dzięki dodatkowi skrobi sok, który puszczą owoce w czasie pieczenie zamieni się w pyszny, gęsty sosik. W innym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na crumble. Rozdrabiamy w palcach, tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki(...)żaroodopornego naczynia przekładamy owoce( wraz z sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z jogurtem.  Przepis bierze udział w konkursie: Gotuj w zdrowym stylu z Kupiec

Mia Cucina Sofieta
Domowe cytrynowo-śmietankowe lody ekspresowe (bez maszynki, bez mieszania) 169

mrożenia Przygotowanie: Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy ze szczyptą soli. Nie ma potrzeby ubijania na sztywno, ale musi zwiększyć swoją objętość i być puszysta. Do osobnej miseczki wyciskamy sok z 11/2 cytryny (, jeśli mamy duże cytryny starczy jedna sztuka). Sok mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Tak przygotowaną cytrynową masę ostrożnie przekładamy do naszej ubitej śmietany. Miksujemy składniki na najmniejszych

Słodkie okruszki
Truskawkowa fantazja 211

pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 123

młodymi ziemniakami i koperkiem. Smak doskonały, a do tego jeszcze ten kolor… mniam! Składniki: 3 szkl. bulionu pęczek botwinki z buraczkami marchewka pietruszka 5 ziemniaków kilka łyżek śmietany 18 % sok z cytryny koperek Liście botwinki umyć i poszatkować. Buraczki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Po 10 minutach dodać liście botwinki i gotować(...)warzywa zmiękną. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, pieprzem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem

wyzwania kuchenne
Lody truskawkowe z maszynki 167

chyba najlepsze lody truskawkowe, jakie kiedykolwiek jadłem. Smakują po prostu latem! Składniki: 250 ml śmietanki 30 proc. 250 ml zmiksowanych truskawek (potrzeba do tego ok. 300 g świeżych truskawek) sok z 1 pomarańczy 4 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Zimną śmietankę (najlepiej, żeby stała dobę w lodówce, inaczej jej nie ubijecie, tylko zrobicie masło) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier(...)wymieszać. Do przygotowanej, zmrożonej maszynki wlać przygotowaną masę. Pamiętajcie, żeby mieszadło już działało, gdy będziecie to robić, w przeciwnym razie masa zamarznie na ściankach maszynki. Nie wyłączając maszynki, dodać sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy. Gdy lody będą gotowe (zwykle trwa to ok. 15 minut), wyłączyć maszynkę, przełożyć je do innego pojemnika lub od razu podawać

W SMAK
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 216

minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła -kilka kropel soku z cytryny -sól, pieprz Obrany bób podgrzewamy z bulionem, cedzimy na sicie, dodajemy masło, sok z cytryny i sezam. Miksujemy za pomocom blendera. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas
Dwukolorowy serniczek 187

odskocznią od tradycyjnego sernika na zimno dostarczając jednocześnie nowych doznań smakowych. Składniki - 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g ) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - sok z pół cytryny - 2 łyżki kakao - 5 dag rodzynek - biszkopty Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Serki, cukier i śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić

Świat Smaku
Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie 142

mojemu zapracowanemu mężowi i ojcu moich dzieci, dlatego polecam moje danie wszystkim tatusiom! Dla zdrowia, urody, energii i przede wszystkim dla zadowolonej miny! Składniki: 2 mrożone steki z tuńczyka sok i skórka z połowy limonki sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju Steki całkowicie rozmrozić, odsączyć na sicie, skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo

Czerwień i błękit
Halibut z ziołami 117

filety z halibuta, 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek), skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie ułożyć

królestwo garów
Muffinka gigantka (Giant Cupcake) z niespodzianką 151

oleju Kujawskiego 330 g mleka 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g cukru pudru 5-6 łyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego)  dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki

Mania Wypiekania
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 220

Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą(...)czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika

GRUBY WAŁEK
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 214

piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek) 1 łyżka soku z limonki 8 łyżek cukru Do przygotowania kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku. Mleko kokosowe ma intensywny zapach i tak ugotowany budyń jest(...)bardzo smaczny. Zacznij od zagotowania kokosowego mleka z cukrem i sokiem z limonki. Mleko krowie wymieszaj z ziemniaczaną mąką i dodaj do gotującego kokosowego mleka. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć i wrzeć. Zdejmij z ognia i ostudź. Kruszonka 100 g kokosowych wiórków 100 g pszennej mąki 50 g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki otarta skórka z limonki 50 g cukru

codojedzenia
Drink porzeczkowy 161

wychodzi jeden pełny i połówka), nalać trochę wody gazowanej i wymieszać. Następnie wlać schłodzony kompot porzeczkowy do wysokości takiej by zmieścił się jeszcze kieliszek 0,25 soku z maliny lub truskawki. Na sam koniec wlewamy gęsty sok, który osiądzie nam na dnie drinka. Pozostaje nam tylko ozdobienie owocami i drink jest gotowy.  Do drinków z czerwonej porzeczki potrzebne jest

Passions hobbies life
Lekka sałatka z CZEREŚNIĄ 212

minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich Pół łyżeczki masła Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do małego garnuszka. Zalewamy wodą by tylko przykryło marchewkę. Gotujemy do miękkości z kawałkami imbiru słodzimy i blendujemy. Z powrotem(...)stawiamy na palnik i dodajemy cynamon,sok z cytryny i masło. Podgrzewamy aż połączą się składniki i odstawiamy 2/ Komponujemy sałatkę układając miks sałat, przepołowione czereśnie bez pestki oraz pokrojone brzoskwinie. Posypujemy orzechami a następnie polewamy sosem z marchewki. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 163

przepis na tę ulubioną! Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. CIEKAWOSTKA! Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który(...)pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego. Tak jak już mówiłam idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania