sok - 13499 przepisów (strona:277/900)

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 294

rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone fistaszki, ale akurat nie miałam) kilka łyżek wody 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny (dałam od siebie) garść świeżych liści kolendry (i bazylii tajskiej - dałam od siebie) 1 duże czerwone chili pokrojone na cienkie paseczki 1. Rozgrzać mocno olej(...)łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawić 2-3 łyżkami soku z limonki i ewentualnie solą i cukrem. 4. Przełożyć do miseczek, posypać posiekanymi fistaszkami, paseczkami chili, kolendrą lub bazylią tajską. od razu podawać

Kuchnia Prezydentowej
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 124

wygląda... :) Składniki: 130 g ryżu arborio 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki(...)dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy porę i dynię 3-4 min. na średnim ogniu. Dodajemy suchy ryż i smażymy aż zmieni kolor na szklisto-biały.  2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn

Kuchnia Prezydentowej
Sajgonki (Cha Gio) 176

łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sos zrobiłam na ciepło, żeby wydobyć aromat z czosnku i chili(...)marchewkę i w małą rzepkę starłam na tarce, posiekałam kim chi na paski, dodałam małą garść kiełków, doprawiłam zalewą spod kim chi (2 łyżki), po 15 minutach odlałam nadmiar soków.  A to farsz mięsny Basi : 1. Makaron namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie tniemy na krótkie kawałki. Dodajemy wszystkie składniki nadzienia, mieszamy i ostatecznie doprawiamy

Kuchnia Prezydentowej
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 406

płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cząbru (suszonego) 1 łyżka koperku siekanego (może być suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek startego na grubych oczkach sera goudy, edamskiego lub mozzarelli   1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy(...)smaczniejsze). Podpieczone wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 240-250°C. 3. Trzy wydrążone części  (środki) ziemniaczane wrzucamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub w rękach. Dodajemy twarożek, przyprawy, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem (u mnie wyszło 1,5 łyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową

Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 166

właśnie z nimi w roli głównej.  Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części(...)łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny sól do smaku (ewentualnie) garść pokrojonych na paseczki liści  bazylii tajskiej lub zwykłej garść krążków zielonej cebulki lub szczypioru 1. Krewetki opłukać (mrożone kilka godzin

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 133

macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki do niewielkiego garnczka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się(...)rozwiane włosy! ;););). 4. Kiedy płomienie znikną, postawić patelnię z powrotem na ogniu, dodać creme fraiche, mieszając gotować, aż lekko się zagęści. Dodać wtedy śliwki, doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do maślanego makaronu wstążki lub ziemniaków z wody z masełkiem i pietruszką

Kuchnia Prezydentowej
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 155

jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół(...)resztą pieprzu pomarańczowego i ewentualnie vegetą. Zagotować. 4. Wrzucić górne części szparagów i gotować jeszcze 5-10 minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 166

połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek(...)sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 150

twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado(...)sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki  jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje

Kuchnia Prezydentowej
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 174

małym kawałku słodkiej papryki czerwonej i żółtej, pokrojonej  w grube paski nieduży kawałek dyni, pokrojonej w dużą kostkę (świeżej lub mrożonej) garść rzepy, startej na tarce jarzynowej sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka octu ryżowego garść zielonej cebulki, pokrojonej na ukośne krążki mała garść świeżej kolendry i krążki świeżej papryczki chili do dekoracji czarny pieprz i ewentualnie sól(...)rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 2 minuty na małym ogniu. Spróbować dynię - jeśli jest twarda, gotować dalej ok. 2-3 minuty.  3. Dodać sok z limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą

Kuchnia Prezydentowej
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 168

też Was przekonam.  Krem zrobiłam na podstawie tego przepisu . Składniki: 6 pełnych łyżek masła (dobrej jakości) 2/3 szklanki cukru 2 duże jajka 2 duże żółtka 1 szklanka świeżego soku wyciśniętego z mandarynek 2 łyżki otartej skórki mandarynkowej 1. W dużej misce ubij miękkie masło i cukier aż masa stanie się jasna i puszysta (ok. 5-8 minut). Nie przerywając(...)miksowania dodawaj stopniowo i powoli jajka, następnie żółtka. Ubijaj dalej przez 2 minuty, potem powoli wlewaj sok mandarynkowy, również nie przerywając ubijania. Nie przejmuj się, jeśli masa się zważy. 2. Przełóż krem do garnka o grubym dnie (koniecznie!) i podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając ok. 20-25 minut. Po tym czasie krem powinien zacząć gęstnieć. Podczas podgrzewania

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 258

piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim garnku

Kuchnia Prezydentowej
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 241

utarte w moździerzu na jednolitą pastę. Gotową pastę odstawiamy razem z trawa cytrynową i liśćmi limonki. Dodatkowo: 2 -3 łyżki oleju roślinnego lub do woka 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z połowy limonki 3 zielone cebulki, ukośnie pokrojone - do dekoracji mięso z wywaru kilka cienkich plasterków chili (dla amatorów ostrych potraw) grubo pokrojona świeża kolendra cząstki limonki 100 g kiełków(...)trawę cytrynową, smażymy na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy zieloną i prażoną cebulką, kolendrą, cząstkami limonki

Kuchnia Prezydentowej
GUACAMOLE 159

bardzo szybkim i prostym przepisem na guacamole. Meksykańska salsa - idealna do chipsów kukurydzianych ale też jako dodatek do innych potraw. Potrzebujemy: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 ostra papryczka szczypiorek - według uznania sól Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. W jednym naczyniu umieszczamy rozgniecione widelcem awokado, sok z limonki, przeciśnięty

Kolejny blog o gotowaniu
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem 142

jeden, więc dżem trzeba będzie powtórzyć :) Składniki (na 4 słoiczki) : 600 g truskawek 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu ok. pół kg cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka pektyny łyżka soku z cytryny * ostatnie 3 składniki można zamienić  na cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg) Przygotowanie: Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam(...)dusić do miękkości, następnie zblendować. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Wymieszać pektynę z cukrem. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. Gorący dżem rozlać do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić/ zamknąć i odstawić do wystygnięcia

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania