zrobienia tego produktu! :) P.S. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :) DOMOWE TOFU przepis z książki Naturalna kuchnia wegetariańska // ok. 150g tofu ~szklanka (170g) suchej soi ~4 łyżki soku z cytryny ~płaska łyżeczka soli ~woda Namoczyć soję przez noc, rano odcedzić wodę i przemyć soję. Zmiksować ją w mikserze z 3 1/2 szklanki wody i przecedzić przez lnianą/bawełnianą ścierkę. Otrzymaną "papkę" zmiksować powtórnie z 1 1/2 szklanki wody, ponownie przecedzić. Otrzymane "mleko" zagotować i gotować jeszcze ok. 3 minuty od zagotowania, dodać sok z cytryny i sól, mieszać przez chwilę i zestawić z palnika. Ostawić wywar na ok. 20 minut, następnie przecedzić. To co zostanie w ściereczce to tofu. Ściereczkę zawijamy, odkładamy na durszlak zawieszony na misce
chili & sugarrabarbaru (można użyć całych łodyg, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny) ~45g cukru (do rabarbaru) ~100g cukru (do curd'u) ~5 żółtek ~szczypta soli ~skórka z 1/2 cytryny ~łyżeczka soku z cytryny Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu gotujemy aż się rozpadnie, studzimy i miksujemy na gładką masę(...)cukrem i solą na puszystą masę. Umieszczamy utarte żółtka w garnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarprzy poprzedniej wizycie szczodrze nas obdarowała... :) DŻEM BORÓWKOWY przepis autorski // 3 słoiki po 300ml ~1,2kg borówek ~250g cukru (lub więcej, jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu aż nie rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem
chili & sugarZnają go chyba wszyscy. Mama zawsze kazała mi go pić gdy chorowałam. W dzieciństwie bardzo go lubiłam i nawet gdy byłam zdrowa piłam go. Mowa oczywiście o domowym. Sklepowe soki "owocowe" powodują, że mam ochotę załamać ręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin(...)minut. Następnie całość zagotowujemy i gotujemy ok. 5-10 minut. Bierzemy drugi garnek, czerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które
chili & sugarpodsypania, ale starcie się podsypywać jak najmniej, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde po usmażeniu ~30g mąki z tapioki Fresano ~3 żółtka ~80g cukru ~łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~2 łyżki spirytusu/wódki (oponki wtedy wchłoną mniej tłuszczu) ~opcjonalnie - jeśli ciasto będzie suche można dodać łyżkę śmietany ~olej do głębokiego smażenia - ok. 1 litr Ser rozgniatamy widelcem(...)wraz z żółtkami, dodajemy cukier, przesiewamy mąki, sodę, dodajemy sok z cytryny oraz alkohol i łączymy składniki, w razie potrzeby dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej podzielić je na 2-3 części i rozwałkowywać mniejsze kawałki) i szklanką o średnicy 7cm wycinamy kółka. W środku każdego koła zakrętka od butelki lub kieliszkiem wycinamy mniejsze koło. W szerokim garnku rozgrzewamy olej
chili & sugarJABŁKAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~250g mąki gryczanej ~3 jajka, w temp. pokojowej ~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne , ostudzonej ~150g cukru / ksylitolu ~płaska łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~300g jabłek (ok. 2 sztuki) Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce mieszamy za pomocą miksera mąkę, cukier / ksylitol, sodę(...)sok z cytryny, żółtka i herbatę. W drugiej ubijamy na sztywną pianę białka, następnie delikatnie mieszamy je z zawartością pierwszej miski. Tortownicę o śr. 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto
chili & sugarksiążki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna(...)słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw
chili & sugarpieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia. ~150g cukru pudru ~kilka łyżek soku z cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem schładzamy sernik w lodówce minimum 4-5h. Smacznego
chili & sugarszklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie(...)cały płyn. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy
chili & sugarjajka jecie. WEGAŃSKIE BEZY ok. 70 małych bez (bezów? :P) ~3/4 szklanki wody z puszki z ciecierzycą (ok. 170ml, tyle otrzymacie z puszki 420g) ~pełna szklanka cukru pudru ~łyżka soku z cytryny ~odrobina barwnika spożywczego, u mnie czerwony (opcjonalnie) Wodę z puszki odlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ok. 5 minutach dodajemy
chili & sugarZapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone
chili & sugarporcja śniadaniowa lub 2-3 deserowe ~40g nasion chia ( cosdlazdrowia.pl ) ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum
chili & sugarJeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper
Marder&Marder Manufacturenieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest(...)tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju Farsz: 1 duży por 2 średnie marchewki 70 g sezamu 2 duże ząbki czosnku (jak ktoś lubi to można więcej) sól Mieszamy w misce obie(...)mąki, gałkę, pieprz, majeranek, kurkumę i sól. Dodajemy mleko i sok z cytryny, miksujemy porządnie i odstawiamy na 30 minut. Potem dodajemy łyżeczkę oleju, mieszamy i smażymy naleśniki. Będą dość grube z racji tej naprawdę grubomielonej pszennej mąki. Teraz farsz: Rozgrzewamy na patelni (albo najlepiej na woku, bo wygodniej) nieco oleju i wrzucamy pokrojonego pora i startą na grubych
Marder&Marder Manufacture