nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku(...)kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi
Kuchenna Kontrrewolucyaminut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące(...)mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem
Salonik smakówdżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :) Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!! Składniki: 1 kg truskawek 50 dag rabarbaru 50 dag cukru 1 laska wanilii 1/2 soku z cytryny Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować(...)Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować na mokro 20 minut
Delicious TitbitsSkładniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)wody, wymieszałam i pozostawiłam na noc w słoju pod przykryciem Następnego dnia dolałam 700 ml wody i całość zagotowałam (około 20 min) Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne
Proste PotrawySKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce) 3/4 szklanki cukru pudru 500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 1/4 wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach(...)jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej mus truskawkowy
Słodko-Słony Świat Ilonydobry sos pomidorowy do gołąbków :) Składniki: 1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml) 1 szklanka zimnej wody 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru. 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy
Kuchnia domowa Ani700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej do głębokiego smażenia(...)Umyte i osuszone mango obieramy ze skórki. Odkrajamy miąższ od pestki, kroimy w kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy. Do rondelka wlewamy sok, dodajemy pokrojone mango i papryczkę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mango zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam(...)wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej
Blondynka Gotujepapryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą(...)Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu
Pyry na GazDodając do tego ananasa rumu otrzymamy potrawę dla dorosłych!. Ale jeśli pominiemy rum będzie to danie nadal bardzo smaczne. Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego rumu 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 4-5 plastrów świeżego ananasa (obrany, wycięty rdzeń) 1 szklanka płatków kokosa Przygotowanie: Wymieszać miód, rum i sok z cytryny lub limonki w szerokim naczyniu. Dodać
naRuszciełyżeczki pieprzu ½ szklanki pomidorków cherry przeciętych na połowy 1 avocado obrane i pokrojone w kostkę ¼ czerwonej cebuli, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki Narzędzie specjalne: Stojak do grillowania podudzi Przygotowanie: Czas grillowania: 30 min, metoda pośrednia, temperatura: 190 stopni C Z podudzi usunąć skórę, podudzi umieścić w dużym naczyniu, skropić oliwą(...)podudzi się grillują przygotować salsę. Pokrojone na połowy pomidorki cherrry umieścić na średnim naczyniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i avocado oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszać, skropić sokiem z limonki i podawać z grillowanymi podudziami. Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado appeared first
naRuszciesorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go z trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, możecie użyć po prostu blendera. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru* *Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki. Wykonanie: Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać sokiem cytrynowym i zasypać cukrem
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Jajka roztrzepać, dodać roztopione masło i sok z cytryny, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Formę
Domowa cukiernia Ewystać przy garnkach i gotować. Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym. Szybko i smacznie. Składniki: 400 g makaronu dowolnego 500 g truskawek sok z połówki cytryny 3 łyżki miodu lub cukier kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe zmiksować(...)Dodać miód i sok z cytryny, wszystko wymieszać. Polać makaron sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty. Smacznego. makaron z sosem truskawkowym
O kuchni z uczuciemidealne. Składniki (na 4 porcje w 300 ml szklankach) : 1/2 szklanki dużych kuleczek tapioki 1 dojrzałe mango 2 łyżki lub 4 torebki dobrej zielonej herbaty 2 łyżki wody różanej sok z 1/2 limonki kilka łyżek cukru/ksylitolu/syropu z agawy/miodu lub innego słodu Przygotowanie: Zaparz 800 ml ulubionej zielonej herbaty według zaleceń dla danego gatunku naparu. Później odstaw ją do wystudzenia(...)pokrywki). W tym czasie do dużego słoika lub miski wlej 500 ml lodowatej wody . Dodaj cukier lub inną substancję słodzącą, którą wybrałeś/aś i wlej wodę różaną oraz sok z limonki. Ugotowaną tapiokę schłodź pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do słoika. Odstaw na godzinę lub dwie do lodówki. Mango obierz, wydrąż łyżką miąższ i zmiksuj na purée
Food Square