sok - 13499 przepisów (strona:293/900)

Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 172

nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku(...)kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z ryżem preparowanym 170

minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące(...)mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem

Salonik smaków
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą wanilii 134

dżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :) Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!! Składniki: 1 kg truskawek 50 dag rabarbaru 50 dag cukru 1 laska wanilii 1/2 soku z cytryny Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować(...)Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu.  Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować  na mokro 20 minut

Delicious Titbits
Syrop melisowy 157

Składniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)wody, wymieszałam i pozostawiłam na noc w słoju pod przykryciem Następnego dnia dolałam 700 ml wody i całość zagotowałam (około 20 min) Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne

Proste Potrawy
SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 421

SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce) 3/4 szklanki cukru pudru  500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny  1/4 wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach(...)jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.  Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.  Dodaj do niej mus truskawkowy

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos pomidorowy na soku 211

dobry sos pomidorowy do gołąbków :) Składniki: 1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml) 1 szklanka zimnej wody 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru. 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Krewetki kokosowe na puree z mango 141

700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej do głębokiego smażenia(...)Umyte i osuszone mango obieramy ze skórki. Odkrajamy miąższ od pestki, kroimy w kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy. Do rondelka wlewamy sok, dodajemy pokrojone mango i papryczkę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mango zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie

mojewypiekiinietylko
Lody Jeżynowe Domowe 165

Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam(...)wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej

Blondynka Gotuje
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 180

papryki i ogórka.  Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą(...)Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu

Pyry na Gaz
Grillowany ananas z kokosem 210

Dodając do tego ananasa rumu otrzymamy potrawę dla dorosłych!. Ale jeśli pominiemy rum będzie to danie nadal bardzo smaczne. Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego rumu 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 4-5 plastrów świeżego ananasa (obrany, wycięty rdzeń) 1 szklanka płatków kokosa Przygotowanie: Wymieszać miód, rum i sok z cytryny lub limonki w szerokim naczyniu. Dodać

naRuszcie
Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado 161

łyżeczki pieprzu ½ szklanki pomidorków cherry przeciętych na połowy 1 avocado obrane i pokrojone w kostkę ¼ czerwonej cebuli, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki Narzędzie specjalne: Stojak do grillowania podudzi Przygotowanie: Czas grillowania: 30 min, metoda pośrednia, temperatura: 190 stopni C Z podudzi usunąć skórę, podudzi umieścić w dużym naczyniu, skropić oliwą(...)podudzi się grillują przygotować salsę. Pokrojone na połowy pomidorki cherrry umieścić na średnim naczyniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i avocado oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszać, skropić sokiem z limonki i podawać z grillowanymi podudziami. Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane podudzia z salsą pomidorową i avocado appeared first

naRuszcie
Sorbet truskawkowy 104

sorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go  z trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, możecie użyć po prostu blendera. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru* *Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki. Wykonanie: Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać sokiem cytrynowym i zasypać cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Muffinki podwójnie kokosowe 180

mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Jajka roztrzepać, dodać roztopione masło i sok z cytryny, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Formę

Domowa cukiernia Ewy
Makaron z sosem truskawkowym 115

stać przy garnkach i gotować. Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym. Szybko i smacznie. Składniki: 400 g makaronu  dowolnego 500 g truskawek sok z połówki cytryny 3 łyżki miodu lub cukier kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe zmiksować(...)Dodać miód  i sok z cytryny, wszystko wymieszać. Polać makaron  sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty. Smacznego. makaron z sosem truskawkowym

O kuchni z uczuciem
Bubble tea z mango i wodą różaną 181

idealne. Składniki (na 4 porcje w 300 ml szklankach) : 1/2 szklanki dużych kuleczek tapioki 1 dojrzałe mango 2 łyżki lub 4 torebki dobrej zielonej herbaty 2 łyżki wody różanej sok z 1/2 limonki kilka łyżek cukru/ksylitolu/syropu z agawy/miodu lub innego słodu Przygotowanie: Zaparz 800 ml ulubionej zielonej herbaty według zaleceń dla danego gatunku naparu. Później odstaw ją do wystudzenia(...)pokrywki). W tym czasie do dużego słoika lub miski wlej 500 ml lodowatej wody . Dodaj cukier lub inną substancję słodzącą, którą wybrałeś/aś i wlej wodę różaną oraz sok z limonki. Ugotowaną tapiokę schłodź pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do słoika. Odstaw na godzinę lub dwie do lodówki. Mango obierz, wydrąż łyżką miąższ i zmiksuj na purée

Food Square

Proponowane wyszukiwania