sok - 13499 przepisów (strona:294/900)

Tarta z bzem i rabarbarem 131

jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wierzch wylać krem. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. W tym czasie przygotować rabarbar: umyć, odciąć końcówki, pokroić na paski długości 9 cm. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Partiami obgotowywać rabarbar około 5 minut - ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na schłodzonym kremie ułożyć całkowicie ostudzony rabarbar. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z grillowanymi warzywami 130

również podpiekamy.  3. W międzyczasie myjemy sałatę i pomidory. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, sok z wyciśniętej cytryny oraz pomarańczy. 4. Dodajemy grillowane warzywa oraz pokrojone w kosteczką awokado. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka wymaga jeszcze doprawienia do dodajmy odrobinę soli lub pieprzu(...)przygotowana sałatka z grillowanymi warzywami będzie miała intensywny dymny posmak, a sałaty z sokami z cytryny i pomarańczy, zapewnią znakomite orzeźwienie. Doskonała przystawka do głównego dania lub danie główne, które znakomicie sprawdza się w upalne dni. Zróbcie sami podczas kolejnego gorąco weekendu! Życzymy smacznego :) Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Koktajl zdrowia 117

również przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację.  Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także(...)oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami. Na 2 porcje 500 ml maślanki 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko :) Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska

My simple kitchen
Cynamonowo-jabłkowy torcik 151

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo(...)zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń wymieszać w 1/4 szklanki wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać

My simple kitchen
Lekkie ciasto cytrynowe 173

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z małej cytryny Poncz: sok z połowy cytryny kilka łyżek wody płaska łyżeczka cukru Pianka cytrynowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć je na pół. Sok z cytryny, cukier i wodę wymieszać ze sobą. Naponczować oba biszkoptowe blaty. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu (ja do suchej galaretki dodaję jeszcze po łyżeczce żelatyny i potem wszystko

My simple kitchen
Dżem z pigwy z cytryną i imbirem 167

jeden z lepszych dżemów jakie jadłam.  Składniki: 2 kg pigwy (waga po obraniu i wydrążeniu owoców) 1 kg cukru 2 żel-fixy skórka starta z dwóch cytryn sok z jednej cytryny kopiasta łyżeczka mielonego imbiru Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i dolewamy odrobinę wody. Gotujemy tak długo, aż owoce calkowicie się rozpadną(...)dodatkowo rozdrabniam papkę tłuczkiem do ziemniaków by zostały małe kawałki owoców. Jeśli jednak ktoś lubi "gładką" konsystencję dżemu, można owoce potraktować blenderem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy imbir. W tym momencie należałoby skosztować dżemu by dostosować smak do swoich upodobań - można dać więcej imbiru lub cytryny. Dla mnie powyższe

My simple kitchen
Ciasto z pigwą a'la szarlotka 160

cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 kg pigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Dusimy tak długo, aż owoce rozgotują się na mus (można dodatkowo potraktować tłuczkiem lub blenderem). Wsypujemy cukier i imbir. Następnie dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie

My simple kitchen
Zimowe herbatki 154

nich pokazać). Poniżej prezentuję moje dwa osobiste faworyty :) Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu i pozwolą się rozgrzać w te zimowe dni :) Zimowa herbatka porzeczkowa z sokiem z czarngo bzu: - zaparzamy herbatę o smaku porzeczkowym i aronii*. Następnie wrzucamy 2-3 goźdźiki i 2 kawałki pomarańczy. Na końcu wlewamy 3 łyżeczki soku z czarnego bzu. Dekorujemy kawałkiem

My simple kitchen
Karpatki 141

celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru pudru kostka masła lub margaryny skórka otarta z małej cytryny sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Zagotowujemy 1/2 litra mleka. W pozostałej 1/4 litra rozrabiamy budynie z 5 łyżkami cukru. Wlewamy je do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy(...)Masło lub margarynę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Następnie partiami dodajemy zimny budyń i wsypujemy skórkę z cytryny oraz wlewamy sok z cytryny. Całość mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone placki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

My simple kitchen
Prosta rolada z musem jabłkowym 131

dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę(...)wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę

My simple kitchen
Karp z grilla 134

tego na sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko

My simple kitchen
Babka cytrynowa (wilgotna) 140

margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny  Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę(...)dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka wystygnie wyjąć ją ostrożnie z formy. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polukrować ciasto

My simple kitchen
Drożdżówka z serkiem waniliowym i malinami 126

opakowanie drożdży instant (7 g) skórka starta z jednej cytryny szczypta soli około 220 ml mleka Dodatkowo: 400 g serka waniliowego około 70 dag malin Lukier: cukier puder sok z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Składniki dobieramy z powyższej puli ingrediencji. Do garnuszka wlewamy 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszamy dokładnie na jednolitą(...)ciasto i odstawić ciasto do kolejnego rośnięcia (na około 20 minut). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec przez około 30 - 35 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i posmarować nim jeszcze lekko ciepłe ciasto

My simple kitchen
Ciasto ze śliwkami z bezą na serowym spodzie i... 1 urodziny bloga:):) 139

ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku z cytryny cukier puder Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać pozostały cukier. Na końcu dodać sok z cytryny. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż beza się zezłoci. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.   Ciasto dodaję

My simple kitchen
Krem kalafiorowy 126

światowa". Na 4-6 porcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości w bulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać(...)gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor i posypać nimi każdą porcję zupy przed podaniem. P.S. Ja już żyję jesienią

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania