sok - 13499 przepisów (strona:296/900)

Buraczki zasmażane 131

gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki (kopiasta) sól, pieprz, cukier sok z cytryny 2 łyżki śmietany Buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekana(...)energicznie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut aż buraczki będą lśniące. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy ciepłe

My simple kitchen
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 96

zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy i niezwykle ważny : cierpliwość Pierwszego dnia : Opłukane truskawki wrzucić do garnka z podwójnym dnem. Przykryć pokrywką i gotować aż puszczą sok. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, by truskawki na dnie nie przywarły do garnka pod wpływem ciężaru reszty truskawek. Gdy truskawki puszczą sok i się zagotują, zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto „truskawkowe pole” 2339

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe 617

Składniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen

Gaździnka warzy
lody z truskawek i jogurtu... 140

Składniki: truskawki 2 szklanki, jogurt naturalny 300 ml, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostsza lemoniada 146

gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę,   z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę  z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta jajeczna z awokado 199

pasty na kanapki. Tym razem awokado w  towarzystwie jajek, razem tworzą pyszne smarowidło:) składniki: 4 jajka 1 duże dojrzałe awokado pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu odrobina soku z cytryny Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ciemniało. Następnie do awokado dodać

Monia miesza i gotuje
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 159

Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko(...)również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie główne, aby smak wszystkich składników

Słodkie okruszki
Truskawkowe lassi, Przepis na życie 178

Lassi to nic innego jak jogurt naturalny i woda zmieszane w proporcjach 1:1 z dodatkiem owoców lub soku owocowego. Chłodzi i orzeźwia – w sam raz na upał. Pije się je np. w Indiach. Składniki: jogurt naturalny woda owoce lub sok owocowy Zblenduj wszystkie składniki. Podawaj chłodzone. Big Mama przez 40 lat utrzymywała swoją rodzinę razem, dzięki swoim coniedzielnym obiadom

Qlinarnie i Qlinarnie
Miętowe lody 182

ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut(...)Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieją. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy do niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na okolo 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Deser - truskawkowa palisada 140

bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować

Kuchcik gotuje
Serniczek brzoskwiniowy 169

teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretkę rozpuścić(...)odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę namoczyć w soku brzoskwiniowym, aby napęczniała, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową

Monia miesza i gotuje
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 153

Porcje: 2 Składniki: Gruszka  1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy, 300 ml wody mineralnej, 200 g cukru, 5 listków mięty ogrodowej. Sorbet syrop z pokrzywy, 1 gruszka, sok z limonki. Do podania owoce sezonowe.                     Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem(...)Korzystając z termometru można bardziej precyzyjnie ustawić temperaturę kąpieli wodnej na ok. 82-86 stopni.     Z pozostałych gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z sokiem z limonki i resztą syropu z pokrzywy, przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok. 3 godziny, co 15 minut wyjąć i przemieszać/skruszyć widelcem

SzczyptaSmaQ
Makaron a la Caprese 148

słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz

Kraina Miodem Płynąca
Sos z rukoli i awokado 143

maczać warzywa lub pieczywo. Można doprawić nim sałatę - wtedy warto dodać nieco więcej oliwy. Będzie też dobry do makaronu. składniki 1 dojrzałe awokado 4 ząbki czosnku 50 g rukoli sok z 1 limonki garść liści bazylii 90 ml oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie wszystkie składniki włożyć do blendera i zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać więcej(...)soku z limonki. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania